previous arrow
next arrow
Slider

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Αρναία  αποτελεί την πιο παραδοσιακή πόλη της Χαλκιδικής, έχοντας χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Ιστορικός Τόπος». Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στους πρόποδες του Χολομώντα, σε υψόμετρο 600μ. μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Το παλιό της όνομα ήταν Λαρίγκοβα ή Λιαρίγκοβη.

Σε ολόκληρη την πόλη θα δείτε να διατηρείται ένας μεγάλος αριθμός παλαιών παραδοσιακών κατοικιών σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, κατασκευασμένων από πέτρα και ξύλο. Είναι έργα αρβανιτών και ηπειρωτών τεχνικών.

Σημείο αναφοράς της πόλης είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι», με τον αιωνόβιο πλάτανο – σήμα κατατεθέν της πόλης, μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό. Στα πετρόκτιστα σοκάκια, που ξεκινούν ακτινωτά από την πλατεία, δημιουργώντας μικρότερες πλατείες και γειτονιές μπορεί κανείς να θαυμάσει το πλούσιο, παραδοσιακό απόθεμα που διαθέτει αυτός ο τόπος.

Επισκεφθείτε την πολύχρωμη και πετρόκτιστη «Πλατεία Γιαννούδενας», όπου συγκεντρώνονται τα πιο αξιόλογα δείγματα της αρνιώτικης αρχιτεκτονικής και μπείτε στα δύο εξαιρετικά μουσεία : στο μουσείο υφαντικής και στο λαογραφικό μουσείο  και χαθείτε στην ομορφιά του παρελθόντος!

Στα καλντερίμια του χωριού, όπου θα περπατήσετε, θα απολαύσετε μια άλλη ατμόσφαιρα, βγαλμένη από το χρόνο και τις εποχές. Θα δείτε το σταυροειδή με τρούλο Ναό των Αγίων Αναργύρων, το επιβλητικό πετρόκτιστο κτίριο του δημοτικού σχολείου και θα δοκιμάσετε βιολογικό μέλι, τυρί, οίνους, μουντοβίνα, ζύμες, τουλούμπες και γιαούρτι. Η Αρναία είναι η κυριότερη περιοχή σε βιολογική πρωτογενή παραγωγή!

Η Αρναία αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αφού βρίσκεται ανάμεσα σε δάση και πολλοί είναι αυτοί που την επιλέγουν για να κάνουν αγροτουρισμό, να περπατήσουν στα μονοπάτια μέσα στα πυκνόφυτα βουνά και να απολαύσουν τη φύση και τον καθαρό αέρα. Το καλοκαίρι είναι ιδανικός προορισμός για μία απογευματινή βόλτα ή για ένα γεύμα στις παραδοσιακές ταβέρνες της κεντρικής πλατείας. Σε απόσταση 15 χλμ από την Αρναία βρίσκονται τα Στάγειρα, η γενέτειρα πόλη του φιλόσοφου Αριστοτέλη, όπου υπάρχει το πάρκο του Αριστοτέλη που αξίζει να το δείτε εσείς και τα παιδιά σας.

Η Αρναία θεωρείται θαυμάσιος τόπος παραθερισμού και ορεινού τουρισμού. Και αυτό δεν λέγεται από στενές τοπικιστικές αντιλήψεις, αλλά βάσει της πραγματικότητας. Γιατί η Αρναία ακριβώς μέσα σε τεράστια δάση, με όλες τις ευκολίες διαμονής, με καθαρό αέρα, με δροσιά, με θαυμάσιο δροσερό νερό, χωρίς κουνούπια που γεμίζουν οι παραλίες το καλοκαίρι, με δυνατότητα περιπάτων σε μαγευτικές εξοχές και με ήσυχο και ευχάριστο ύπνο παρέχει όλες τις δυνατότητες παραθερισμού και ορεινού τουρισμού.

Έχει το προνόμιο να απέχει από τη Θεσσαλονίκη σχεδόν μια ώρα (70 χλμ), και από τη θάλασσα 30 χλμ., με διαδρομή ούτε μισή ώρα.

Η Αρναία αποτελεί επίσης ιδανικό προορισμό και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς πέρα από τα προνόμια που προσφέρει στο κομμάτι του ορεινού τουρισμού βρίσκεται πολύ κοντά σε εξαιρετικές παραλίες της χαλκιδικής, οι οποίες προσφέρουν καθαρά και ασφαλή νερά, όπως επίσης και ευρύχωρη παραλία με άμμο. Σε απόσταση μόλις 35 λεπτών με το αυτοκίνητο θα βρείτε την παραλία της Ιερισσού, έναν πολύ διάσημο και κατέξοχήν καλοκαιρινό προορισμό της Χαλκιδικής. Η παραλία της Ιερισσού προσφέρει οργανωμένο κομμάτι με ξαπλώστρες και beach bar για τους λάτρεις της άνεσης, όπως επίσης και ελεύθερο κομμάτι για αυτούς που προτιμούν την ησυχία.

Στην ίδια απόσταση, περίπου 35 λεπτά μέσω της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Ιερισσού, μπορείτε να βρείτε την Ακτή Πύργος του Γοματίου Χαλκιδικής. Προκείται για μιά παραλία με καταπληκτική φυσική ομορφιά, από την οποία δεν λείπει η προσιτή πολυτέλεια, καθώς όσοι το επιθυμούν μπορούν να βρουν beach bar με κομψό σχεδιασμό και πολύ καλή εξυπηρέτηση.

Μία ακόμα παραλία την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε στα 30 λεπτά μέσω της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού είναι το Στρατώνι Χαλκιδικής. Είναι μια ήσυχη παραλία, ευρύχωρη, με απαλή άμμο και με καταγάλανα νερά, από την οποία δεν λείπουν οι επιλογές για καφε και φαγητό.

ACTIVITIES & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Ανατολική Χαλκιδική και η περιοχή της Αρναίας είναι ο τόπος που σας δίνει πολλές ευκαιρίες για ημερήσιες αποδράσεις, αφού η εναλλαγή του τόπου (300 χιλιόμετρα ακτογραμμής ανάμεσα σε τρείς ορεινούς όγκους προστατευμένους απο την ευρωπαική συνθήκη Νatura 2000) δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης φυσικών φαινομένων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων, που σπάνια συναντά κανείς σε ένα μόνο προορισμό διακοπών.

 • Περίπατοι στην Αρναία:
 • Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία, όποιον δρόμο και αν ακολουθήσετε θα χρειαστείτε από 10 έως 20 λεπτά το πολύ για να ολοκληρώσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα.
 • Ο Δήμος έχει σχεδιάσει 6 διακριτές περιπατητικές διαδρομές με στόχο την εξυπρέτηση των επισκεπτών και την ευκολότερη γνωριμία με τον αρχιτεκτονικό πλούτο του οικισμού. Ολες οι διαδρομές ξεκινούν και καταλήγουν ακτινωτά στην κεντρική πλατεία αποκαλύπτοντας τόσο τις κοντινές όσο και τις μακρινές γωνιές του οικισμού.
 • Η μικρότερη σε διάρκεια περιπατητική διαδρομή (10 λεπτά) είναι η σηματοδοτημένη με κόκκινο χρώμα στον χάρτη και περνάει από την πλατεία Γερογιάννη και το Καρι Παζάρι. Οι μεγαλύτερες, όπως η πράσινη και η κίτρινη, οδηγούν στις βόρειες άκρες του ιστορικού κέντρου, φτάνοντας μέχρι το Χοροστάσι και το ναό τουΑγίου Στεφάνου.
 • Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο: Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο βρίσκεται σε ένα πετρόκτιστο, στενό δρομάκι κοντά στην κεντρική πλατεία της Αρναίας και εντάσσεται στο ιστορικό κέντρο του οικισμού. Στεγάζεται στο αρχοντικό Ιατρού, ή Γιατράδικο, ένα από τα ωραιότερα κτίσματα του οικισμού και το παλαιότερο της Χαλκιδικής. Χρονολογείται πιθανώς στο β΄ μισό του 18ου αιώνα, ή στις αρχές του 19ου. Το κτίριο ανήκε στον Κωνσταντίνο Κατσάγγελο και στέγαζε τη λαογραφική συλλογή, η οποία είχε τοποθετηθεί από τον Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Σύλλογο Αρναίας. Λειτουργεί ως μουσείο από το καλοκαίρι του 1999 και σήμερα ανήκει στον Δήμο Αριστοτέλη.
 • Μουσείο Υφαντικής: Ο καλύτερος τρόπος μύησης στην υφαντική τέχνη και την τοπική παράδοση είναι η επίσκεψη στο μουσείο Υφαντικής το οποίο στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο της Αρναίας. Αποτελούσε ιδιωτική κατοικία και είναι γνωστό ως οικία Γιαννούδενας. Χρονολογείται στο 1870. Το κτίριο αναστηλώθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον Δήμο για να στεγάσει το μουσείο Υφαντικής.
 • Εκκλησία Αγίου Στεφάνου: Τρίκλιτη βασιλική με κωδωνοστάσιο που χρονολογείται από το 1889. Είναι ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα που λειτουργεί για τις ανάγκες των πιστών ενώ είναι κτισμένος πάνω σε αρχαιότητες μεγάλης αξίας -και μάλιστα ορατές, αφού στο δάπεδο του ναού υπάρχουν ειδικοί υαλοπίνακες. Στο περίφημο καμπαναριό της εκκλησίας όταν απελευθερώθηκαν από τον τούρκικο ζυγό οι Αρναιώτες κρέμασαν ένα ιστορικό ρολόι που οι Τούρκοι είχαν μεταφέρει από το χωριό Τεπαλήδες, όταν κατέστρεψαν τη Λιαρίγκοβη το 1821.
 • Άλσος Αγίας Παρασκευής:Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χώρους αναψυχής και απέχει μόλις 2 χλμ. από την Αρναία. Η βόλτα στο άλσος της Αγίας Παρασκευής με τις βελανιδιές, την ομώνυμη εκκλησία και τα αναψυκτήρια θα σας αναζωογονήσει και θα σας ξεκουράσει. Ολες τις εποχές το επισκέπτονται σχολεία από όλη τη Χαλκιδική και δεκάδες άνθρωποι που περιηγούνται στον Δήμο Αριστοτέλη. Εδώ γίνεται στις 26 Ιουλίου ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής.
 • Προφήτης Ηλίας: Ο λόφος του Προφήτη Ηλία έχει όμορφη θέα και ήταν ανέκαθεν στρατηγικό σημείο ελέγχου της περιοχής. Βρίσκεται κοντά στην Αρναία και θεωρείται η ακρόπολη των αρχαίων Αρνών που αναφέρει ο Θουκυδίδης στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Οι ανασκαφές του 2003 από τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ι. Παπάγγελο ανέδειξαν το τείχος, ενώ στις πλαγιές σώζονται τα ερείπια της Ακρόπολης. Εχουν βρεθεί κεραμικά, νομίσματα και τάφοι. Ο λόφος πήρε το όνομά του από το ξωκλήσι που υπάρχει εκεί.
 • Οινοποιείο Κλαούντια Παπαγιάννη
 • Πάρκο του Αριστοτέλη: Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε τα ενδιαφέροντα όργανα και να χαρείτε την υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού. Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.
 • Αρχαία Στάγειρα: Ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος της Χαλκιδικής, τα αρχαία Στάγειρα, βρίσκονται στη χερσόνησο Λιοτόπι, δίπλα στη σημερινή Ολυμπιάδα. Η περιήγηση είναι πραγματική απόλαυση. Αν μάλιστα θέλετε να τα δείτε όλα να ξέρετε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες και μην παραλείψετε το παραλιακό μονοπάτι το οποίο είναι υπέροχο. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ιωνες αποίκους που κατέφτασαν από το νησί της Ανδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν και άποικοι από τη Χαλκίδα.
 • Αρχαία Άκανθος: Η αρχαία Άκανθος απλωνόταν σε τρεις λόφους του όρους Στρατονικού σε μία έκταση 560 στρεμμάτων, περίπου 600 μέτρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό της Ιερισσού. Η τειχισμένη πόλη πήρε το όνομά της είτε από από τα πολλά αγκάθια της περιοχής, είτε από τον ακανθοειδή σχηματισμό της οχύρωσης. Συστηματική ανασκαφή δεν έχει γίνει. Κάποιοι από τους περιηγητές του περασμένου αιώνα αναφέρουν την ύπαρξη αρχαίου μόλου στο λιμάνι της πόλης. Πράγματι, τα σημερινά ίχνη της αρχαίας Ακάνθου αρχίζουν από την παραλία της Ιερισσού, όπου σώζονται απομεινάρια του κρηπιδώματος του αρχαίου λιμανιού. Από τα ερείπια τα πιο εντυπωσιακά είναι τα τείχη της ακρόπολης, αφού διασώζονται τμήματα με ύψος έως και 8 μέτρα!
 • Αρχαία Σάνη: Σύμφωνα με τις λιγοστές αρχαίες πηγές, στην ευρύτερη περιοχή των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής τοποθετούνται τρεις σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, η αρχαία Σάνη, αποικία των Ανδρίων, η διώρυγα που διάνοιξε ο Ξέρξης, με σκοπό να αποφύγει την επικίνδυνη θάλασσα του Αθωνα, κατά την εκστρατεία του στην Ελλάδα, και τέλος η αρχαία Ουρανούπολη (ή Ουρανόπολη), η οχυρωμένη πόλη που ίδρυσε ο Αλέξαρχος, αδελφός του Κάσσανδρου, στα τέλη του 4ου αιώνα π.X.
 • Καταρράκτες Βαρβάρας: Η συμφωνία της φύσης περιλαμβάνει δύο απίθανους καταρράκτες και ολοκληρώνεται με τους ίταμους, τα σκλήθρα, τις φλαμουριές, τις οξιές, τις άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά. Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επι γης παραδείσου.
 • Μεσοβυζαντινό κάστρο Νεπώσι: Νοτιοδυτικά του οικισμού Παλαιοχώρι, στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου στην ευρύτερη περιοχή με το τοπωνύμιο Νέπωσι, βρίσκεται το Καστέλι. Ο λόφος βρέχεται περιμετρικά από τα νερά του ρεύματος Παλαιοχωρινός Λάκκος, παραποτάμου του Χαβρία, του ποταμού της Ορμύλιας. Υπάρχει μόνο ένα στενό και δύσβατο μονοπάτι που συνδέει τον δυσπρόσιτο λόφο με το βουνό που εκτείνεται στα ανατολικά του. Παρ’ όλα αυτά, το κάστρο δεν είναι ευδιάκριτο από απόσταση, διότι γύρω του υψώνονται μεγαλύτεροι ορεινοί όγκοι, το φυσικό ανάγλυφο είναι ιδιαίτερα έντονο και η βλάστηση οργιώδης
 • Αγιο Όρος:

Η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους γεωγραφικά καθορίζεται εντός της χερσονήσου του Άθω και αποτελεί μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, ιδιαίτεροι και μοναδικοί ιστορικοί λόγοι, όπως το ότι προϋφίσταται του νεοελληνικού κράτους,  ως αυτοδιοίκητο μοναστικό κέντρο, διέπεται από το γνωστό ως ειδικό ή εξαιρετικό καθεστώς του Αγίου Όρους, όπως αυτό ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 105 του Συντάγματος, στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους και στον Εσωτερικό Κανονισμό της Ιεράς Κοινότητος. Εντελώς επιγραμματικά είναι μια ζώσα λατρευτική και ησυχαστική κοινότητα με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία αιώνων. Απαρτίζεται από 20 Μονές, Σκήτες, κελιά και καθίσματα  διάσπαρτα σε όλη την χερσόνησο.

Το Άγιον Όρος αποτελεί ένα μνημειακό σύνολο παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εγγράφηκε από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς (World Heritage List 454) διότι:

α) Στο Άγιο Όρος συναντάται ένας μοναδικός συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και εκτεταμένης αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

β) Το Άγιο Όρος έχοντας ευρεία επιρροή στον ορθόδοξο κόσμο, αποτελεί ένα πνευματικό κέντρο το οποίο για πολλούς αιώνες επηρεάζει μία εκτεταμένη περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι την Ρωσία, αλλά και στις πέντε ηπείρους με μετόχια και μονές από την Αριζόνα των ΗΠΑ μέχρι την Αγγλία την Φιλανδία και την Αφρική. 

γ) Η οργανωμένη συμβίωση ανθρώπων από τον 10ο αιώνα και εξής, δημιούργησε κτίσματα όπως τα Καθολικά και τον περίβολο, τη τράπεζα, τα κελλιά, το νοσοκομείο, τη βιβλιοθήκη, παρεκκλήσια, οχυρούς πύργους, λιμάνια, Σκήτες, Κελλιά, Καθίσματα κ.λ.π., τα οποία αποτελούν πρότυπο ορθόδοξων μοναστικών καθιδρυμάτων.

δ) Στο Άγιον Όρος η μοναχική συνείδηση διατήρησε αναλλοίωτο έναν τρόπο ζωής και μια διαχειριστική πρακτική που η έννοια του όρου Αειφορία βρίσκει πραγματικό νόημα στη μετανεωτερική κοινωνική πραγματικότητα που τόσο ιδιαίτερα την έχει ανάγκη.

Επομένως η έννοια του μνημείου δεν αφορά μόνο τον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος που αποτελεί και την πρώτη εντυπωσιακή εικόνα που δέχεται ο επισκέπτης του μοναδικού αυτού τόπου, αλλά καλύπτει τομείς σε ένα ευρύτατο φάσμα και σε μία συνέχεια και συνέπεια η οποία δεν συναντάται σε τέτοια έκταση σε άλλο μέρος του κόσμου.

Είναι ένα ανεκτίμητο θησαυροφυλάκιο γνώσης, για το σύνολο των ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών, μία «κιβωτός ζώσης παρουσίας». Ταυτόχρονα αποτελεί συνεχή έκθεση τέχνης, μια πραγματική πρόκληση για το φιλότεχνο που θα επιχειρήσει μια εξερεύνηση διαχρονική στο κόσμο της υψηλής τέχνης και τεχνικής, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας έναν πολιτιστικό χώρο με εκτενή γεωγραφικά και χρονικά όρια. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 • Ο Πλάτανος, Ελληνική Κουζίνα

Μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά ελληνικά ψητά στο κέντρο του οικισμού της Αρναίας.

 • Tavern Delicious, Εστιατόριο

Καλό φαγητό για όλα τα γούστα (κρέας και ψάρια), με τη συνοδεία ελληνικής μουσικής.

Bakatsianos, Εστιατόριο

Μπορείτε να απολαύσετε μεγάλη ποικιλία μεσογειακών και ελληνικών γεύσεων με θέα το καταπράσινο άλσος της Αγίας Παρασκεύης.

 • Kabamaru, Εστιατόριο

Εστιατόριο για πρωινό και brunch, στο κέντρο της Αρναίας.

 • Πράσινο Χωριό, Εστιατόριο

Μπορείτε να δοκιμάσετε ξεχωριστές τοπικές συνταγές μαγειρεμένες στον ξυλόφουρνο ή  να απολαύσετε το καφέ και το ποτό σας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

 • Chasapakia, Ψησταριά

Ιδανικό για τους λάτρεις του γύρου και των ψητών κρεάτων. Θα το βρείτε στην πλατεία της Αρναίας.

 • Αίνιγμα, Café Snack Bar

Θα το βρείτε στο κέντρο του χωριού. Προσφέρει μεγάλη ποικιλία καφέ και ροφημάτων, και διαθέτει επιλογές για σνακ ή πρωϊνό.

 • Café Petrino

Τοπική καφετέρεια, θα την βρείτε στην πλατεία της Αρναίας. Μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμα με καφέ, χυμό ή σοκολάτα.                      

 • Ραντεβού, Bar

Πρόκειται για ένα μπαρ με ζεστή ατμόσφαιρα, ιδανικό για ένα ποτό ή κοκτέηλ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΑΡΑΧΩΒΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Η Αράχωβα είναι αναμφίβολα η αρχόντισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απλώνεται μεγαλόπρεπα στις νότιες πλαγιές του βουνού για να καταλήξει σε χαράδρα όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος. Γνωστή κυρίως για τον κοσμοπολίτικο αέρα της, η Αράχωβα είναι πολύ περισσότερα από τον τίτλο «Μύκονος του χειμώνα». Η κεντρική πλατεία της βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στο νομό Βοιωτίας και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Η άγρια ομορφιά της Αράχωβας σε συνδυασμό με τον αναλλοίωτο παραδοσιακό χαρακτήρα της, το κοσμοπολίτικο πρόσωπό της και τις πολυάριθμες δραστηριότητες που προσφέρει ο μαγευτικός Παρνασσός, την κατατάσσουν δικαίως στην κορυφή του ελληνικού χειμερινού τουρισμού και στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς και για τις υπόλοιπες εποχές. Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού είναι σε απόσταση 17 χιλιομέτρων, ενώ ο Ηνίοχος και ο Παν απέχουν  9 και 10 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το Εθνικό Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, σε απόσταση 84 χιλιομέτρων,  ενώ πολύ κοντά σχετικά βρίσκεται και το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα ( 160 χιλιόμετρα ). 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είναι ο απόλυτος προορισµός για να έρθετε σε επαφή µε τη φύση, κάνοντας βόλτες στα βουνά ή στο χωριό µε τη µυρωδιά καµένου ξύλου από τις καµινάδες που αχνίζουν ζωηρά .Στην κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία  του χωριού, με τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στα ταβερνάκια και τα café , σερβίρουν γλυκό του κουταλιού θα γευθείτε τα τοπικά εδέσματα και τις ξακουστές πίτες, καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Επίσης στον Παρνασσό μπορεί να κάνει κάποιος πολλές εναλακτικές δραστηριότητες, όπως:

 • Wine Tasting:

Στο Οινοποιείο Αργυρίου  που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών που παράγονται από το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας, στο γραφικό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα «Πολύδροσος», στους πρόποδες του Παρνασσού. Η οινογνωσία πραγματοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι που βρίσκεται στον χώρο του Οινοποιείου Αργυρίου. Εκεί οι επισκέπτες μυούνται στην «μεθυστική» απόλαυση βραβευμένων κρασιών που φέρουν την ετικέτα Αργυρίου.

 • Περιηγήσεις με ATV και Buggy:

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια φύση του Παρνασσού, είναι η βόλτα με ATV ή κοινώς… με γουρούνα! Λάσπη, χιόνι, μικρά ποταμάκια και λίμνες είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα δαμάσετε με το ATV. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει περιήγηση με τις γουρούνες είναι ζεστά ρούχα, ενώ συνιστάται και full face κασκόλ.

 • Ιππασία:

Η ιππασία αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που προσφέρονται στο βουνό. Αν ονειρεύεστε να ιππεύετε ένα πανέμορφο, περήφανο άλογο και παράλληλα να ατενίζετε χιονισμένες ή ελατόφυτες βουνοπλαγιές, τότε η ιππασία στον Παρνασσό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, με την τοποθεσία να είναι ιδανική, αφού βρίσκεται σε ήσυχο χωμάτινο δρόμο, μακριά από την πολυκοσμία και συνδυάζει την αρκετά μεγάλη έκταση, με την απίστευτη, απεριόριστη θέα στον αλπικό Παρνασσό και το ελατοδάσος.

 • Snow mobile:

Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, επιβάλλεται να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Ένα από τα ομορφότερα σημεία που ενοικιάζονται snow mobiles είναι το Δόκανο (τοποθεσία που συνδέει το Λιβάδι με την Επτάλοφο).

 • Βόλτα με χιονορακέτες:

Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία του Snowshoeing το χειμώνα, κάντε το άμεσα! Θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο. Οι χιονορακέτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, δεν βουλιάζουν στο χιόνι, με αποτέλεσμα η πεζοπορία σε χιονισμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια να γίνεται εύκολη υπόθεση!

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εάν είστε λάτρεις του βουνού και κυνηγοί έντονων εμπειριών και συναισθημάτων προσδεθείτε.. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε και να βιώσετε φανταστικές εμπειρίες κατά την παραμονή σας στους πρόποδες του Παρνασσού. Εμείς έχουμε την χαρά να σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 1. Skiing & Snowboard

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για Ski & Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αναβατήρων, αλλά και με την προσθήκη του νέου συρόμενου αναβατήρα «Σαχάρα», προσφέρει πλέον μία ανταγωνιστική χιονοδρομική εμπειρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Αρκετές είναι και οι εκτός πίστας διαδρομές για Freeride ski, με τα γνωστά λούκια της Φτερόλακας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τέσσερις από τις πίστες και συγκεκριμένα οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 1. Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα

Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Πέρα από τη χιονοδρομία εντός των ορίων του Χιονοδρομικού, ο Παρνασσός ενδείκνυται ιδιαίτερα και για ορειβατικό σκι. Φημισμένες διαδρομές όπως η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η ανάβαση στον Τσάρκο και στη Λιάκουρα κ.α., σε συνδυασμό με τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο χιονοδρομικό πακέτο για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

 1. Πεζοπορία

Πεζοπορία σε τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.

 • Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών.
 • Επίσκεψη σε γραφικά χωριά όπως η Αράχωβα και η Αγόριανη, σε  περίφημα σπήλαια του βουνού, όπως το Κωρύκειον Άνδρο, θαυμασμός από ψηλά της εισόδου του Επταστόμου, του σπηλαίου που φιλοξενεί το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης
 • Διαδρομή του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τους Δελφούς με την Επτάλοφο (Αγόριανη). Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αφού διασχίζει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με τον βορρά και την αρχαία Λίλαια.
 • Ολοήμερη εκδρομή στη Νεραϊδοσπηλιά, το περίφημο σπήλαιο με τις λίμνες στον δυτικό Παρνασσό.
 • Διάσχιση Παρνασσού από Βορρά προς Νότο.
 • Πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών
 • Η διάβαση του αρχαίου μονοπατιού από τους Δελφούς μέχρι το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να προσεγγίσουν το Μαντείο των Δελφών, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεζοπορία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.
 • Νυχτερινές πεζοπορίες υπό το φως της Πανσελήνου από την κορυφή του Παρνασσού «Λιάκουρα», με οργανωμένη ανάβαση.
 • Χειμερινές πεζοπορίες με χιονορακέτες με την χρήση χιονορακετών, που θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο
 1. Mountain Biking

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 200 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού, με τα εναλλασσόμενα τοπία, η εμπειρία του Mountain Bike δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Ποδηλατικά tours με έμπειρους οδηγούς, μαθήματα, ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού κάνουν το mountain bike στον Παρνασσό εύκολη υπόθεση για όλους. Ακόμη και οι Downhill Riders που αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, θα τη βρουν στις ειδικές διαδρομές Downhill.

 1. Ορειβατικό Σκι

Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι. Η πιο γνωστή διαδρομή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό είναι η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η οποία αποτελεί και την πιο διάσημη και αναγνωρισμένη διαδρομή στην Ελλάδα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, η χιονοκάλυψη είναι εξαιρετική, ενώ το ανοιξιάτικο χιόνι είναι συνήθως πιο ασφαλές. Σε καλές χρονιές, ορειβατικό σκι στον Παρνασσό μπορεί να γίνει ακόμη και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε συνδυασμό με πεζοπορία. Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συνδυάζει τη μετακίνηση στις χιονισμένες πλαγιές για ανάβαση και κατάβαση, με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των χιονοπέδιλων και των δυνάμεων του αθλητή. Με ειδικό εξοπλισμό για ορειβατικό σκι (μπότες, δέστρα, πέδιλα, φώκιες) είναι δυνατή τόσο η ανάβαση μίας χιονισμένης πλαγιάς (με τη χρήση φώκιας), όσο και η κατάβαση (με αφαίρεση της φώκιας). Η λεγόμενη «φώκια» είναι ειδικό κομμάτι υφάσματος το οποιο αποτελεί το πιο σημαντικό αξεσουάρ του ορειβατικού σκι, καθώς προσκολλάται στα χιονοπέδιλα με αποτέλεσμα να κάνει δυνατή την ανάβαση στο χιόνι (δεν γλιστράει προς τα πίσω).

 1. Αναρρίχηση

Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Μόλις βρεθείτε στην περιοχή της Αράχωβας, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα όπου όλα τα εδέσματα φτιάχνονται με μεράκι από τους ντόπιους και αγνές πρώτες ύλες της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η επιλογή σας οι γεύσεις της περιοχής θα σας συναρπάσουν!

 1. Ταβέρνα Ζάχος, Αράχωβα
 2. Τhe Folks Restaurant, Αράχωβα
 3. Ταβέρνα Μπάμπης, Αράχωβα
 4. Ταβέρνα Τα Κοψίδια, Αράχωβα
 5. Pizza Fuego, Αράχωβα
 6. Εστιατόριο Το Αγνάντιο, Αράχωβα
 7. Εστιατόριο Το Τσουκάλι, Αράχωβα
 8. Ταβέρνα Ο Χρήστος, Αράχωβα
 9. Εστιατόριο Φτερολακκα, Αράχωβα
 10. Isidora Gallery Bar, Αράχωβα
 11. Bello Panini Bar, Αράχωβα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

 1. Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
 2. Ο Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε εκεί. Ο Nαός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές ενώ βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας. 
 3. Το Αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα, ενώ η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία. 
 4. Το λαογραφικό μουσείο της Αγόριανης όπου μπορείτε να θαυμάσετε από φωτογραφίες της παλιάς Αγόριανης μέχρι οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα του χωριού (του τσαγκάρη, του βαρελά, του τσοπάνη, του κουρέα, του ράφτη, του μπακάλη, του καφετζή και πολλά άλλα). 
 5. Στην  Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε  το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία του Άη Γιώργη και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το περίφημο ρολόι.
 6. Ο Καταρράκτης της Τρύπης ένα όμορφο μέρος  που θυμίζει Αμαζόνιο, βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 λεπτών. 

 

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΑΓΟΡΙΑΝΗ / ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ

Η Αγόριανη (Επτάλοφος όπως ονοµάζεται επισήµως) μέσα στο ελατοσκέπαστο τοπίο του Παρνασσού, δημιουργεί μοναδικό αλπικό σκηνικό και αναδεικνύεται στον απόλυτο  χειµερινό προορισµό! Σε απόσταση µόλις 24 χλµ. από την Αράχωβα και µε εύκολη πρόσβαση στο Χιονοδροµικό Κέντρο του Παρνασσού, στο δυτικό τµήµα του ορεινού όγκου εκπλήσσει  τους μαγεμένους επισκέπτες µε το χιονοσκέπαστο τοπίο της πνιγµένο στα έλατα! Σπέυδοντας  στα ενδότερά της, ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι πλάι στη ρεματιά, από την κεντρική πλατεία του χωριού θα συναντήσετε μια όαση τον υπέροχο καταρράκτη της Αγόριανης  µε τα γάργαρα νερά του, που κυλούν ασταµάτητα. Στο χωριό θα συναντήσετε επίσης παλιά (αλλά ανακαινισμένα) εκκλησάκια του 19ου αιώνα, όπως τους χτισμένους πάνω σε πηγή Αγίους Αναργύρους και την Αγία Παρασκευή με την τεράστια βελανιδιά του Σικελιανού.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είναι ο απόλυτος προορισµός για να έρθετε σε επαφή µε τη φύση, κάνοντας βόλτες στα βουνά ή στο χωριό µε τη µυρωδιά καµένου ξύλου από τις καµινάδες που αχνίζουν ζωηρά .Στην κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία  του χωριού, με τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στα ταβερνάκια και τα café , σερβίρουν γλυκό του κουταλιού θα γευθείτε τα τοπικά εδέσματα και τις ξακουστές πίτες, καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Επίσης στον Παρνασσό μπορεί να κάνει κάποιος πολλές εναλακτικές δραστηριότητες, όπως:

 • Wine Tasting:

Στο Οινοποιείο Αργυρίου  που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών που παράγονται από το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας, στο γραφικό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα «Πολύδροσος», στους πρόποδες του Παρνασσού. Η οινογνωσία πραγματοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι που βρίσκεται στον χώρο του Οινοποιείου Αργυρίου. Εκεί οι επισκέπτες μυούνται στην «μεθυστική» απόλαυση βραβευμένων κρασιών που φέρουν την ετικέτα Αργυρίου.

 • Περιηγήσεις με ATV και Buggy:

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια φύση του Παρνασσού, είναι η βόλτα με ATV ή κοινώς… με γουρούνα! Λάσπη, χιόνι, μικρά ποταμάκια και λίμνες είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα δαμάσετε με το ATV. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει περιήγηση με τις γουρούνες είναι ζεστά ρούχα, ενώ συνιστάται και full face κασκόλ.

 • Ιππασία:

Η ιππασία αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που προσφέρονται στο βουνό. Αν ονειρεύεστε να ιππεύετε ένα πανέμορφο, περήφανο άλογο και παράλληλα να ατενίζετε χιονισμένες ή ελατόφυτες βουνοπλαγιές, τότε η ιππασία στον Παρνασσό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, με την τοποθεσία να είναι ιδανική, αφού βρίσκεται σε ήσυχο χωμάτινο δρόμο, μακριά από την πολυκοσμία και συνδυάζει την αρκετά μεγάλη έκταση, με την απίστευτη, απεριόριστη θέα στον αλπικό Παρνασσό και το ελατοδάσος.

 • Snow mobile:

Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, επιβάλλεται να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Ένα από τα ομορφότερα σημεία που ενοικιάζονται snow mobiles είναι το Δόκανο (τοποθεσία που συνδέει το Λιβάδι με την Επτάλοφο).

 • Βόλτα με χιονορακέτες:

Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία του Snowshoeing το χειμώνα, κάντε το άμεσα! Θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο. Οι χιονορακέτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, δεν βουλιάζουν στο χιόνι, με αποτέλεσμα η πεζοπορία σε χιονισμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια να γίνεται εύκολη υπόθεση!

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εάν είστε λάτρεις του βουνού και κυνηγοί έντονων εμπειριών και συναισθημάτων προσδεθείτε.. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε και να βιώσετε φανταστικές εμπειρίες κατά την παραμονή σας στους πρόποδες του Παρνασσού. Εμείς έχουμε την χαρά να σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 1. Skiing & Snowboard

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για Ski & Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αναβατήρων, αλλά και με την προσθήκη του νέου συρόμενου αναβατήρα «Σαχάρα», προσφέρει πλέον μία ανταγωνιστική χιονοδρομική εμπειρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Αρκετές είναι και οι εκτός πίστας διαδρομές για Freeride ski, με τα γνωστά λούκια της Φτερόλακας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τέσσερις από τις πίστες και συγκεκριμένα οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 1. Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα

Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Πέρα από τη χιονοδρομία εντός των ορίων του Χιονοδρομικού, ο Παρνασσός ενδείκνυται ιδιαίτερα και για ορειβατικό σκι. Φημισμένες διαδρομές όπως η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η ανάβαση στον Τσάρκο και στη Λιάκουρα κ.α., σε συνδυασμό με τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο χιονοδρομικό πακέτο για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

 1. Πεζοπορία

Πεζοπορία σε τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.

 • Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών.
 • Επίσκεψη σε γραφικά χωριά όπως η Αράχωβα και η Αγόριανη, σε  περίφημα σπήλαια του βουνού, όπως το Κωρύκειον Άνδρο, θαυμασμός από ψηλά της εισόδου του Επταστόμου, του σπηλαίου που φιλοξενεί το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης
 • Διαδρομή του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τους Δελφούς με την Επτάλοφο (Αγόριανη). Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αφού διασχίζει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με τον βορρά και την αρχαία Λίλαια.
 • Ολοήμερη εκδρομή στη Νεραϊδοσπηλιά, το περίφημο σπήλαιο με τις λίμνες στον δυτικό Παρνασσό.
 • Διάσχιση Παρνασσού από Βορρά προς Νότο.
 • Πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών
 • Η διάβαση του αρχαίου μονοπατιού από τους Δελφούς μέχρι το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να προσεγγίσουν το Μαντείο των Δελφών, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεζοπορία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.
 • Νυχτερινές πεζοπορίες υπό το φως της Πανσελήνου από την κορυφή του Παρνασσού «Λιάκουρα», με οργανωμένη ανάβαση.
 • Χειμερινές πεζοπορίες με χιονορακέτες με την χρήση χιονορακετών, που θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο
 1. Mountain Biking

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 200 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού, με τα εναλλασσόμενα τοπία, η εμπειρία του Mountain Bike δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Ποδηλατικά tours με έμπειρους οδηγούς, μαθήματα, ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού κάνουν το mountain bike στον Παρνασσό εύκολη υπόθεση για όλους. Ακόμη και οι Downhill Riders που αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, θα τη βρουν στις ειδικές διαδρομές Downhill.

 1. Ορειβατικό Σκι

Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι. Η πιο γνωστή διαδρομή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό είναι η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η οποία αποτελεί και την πιο διάσημη και αναγνωρισμένη διαδρομή στην Ελλάδα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, η χιονοκάλυψη είναι εξαιρετική, ενώ το ανοιξιάτικο χιόνι είναι συνήθως πιο ασφαλές. Σε καλές χρονιές, ορειβατικό σκι στον Παρνασσό μπορεί να γίνει ακόμη και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε συνδυασμό με πεζοπορία. Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συνδυάζει τη μετακίνηση στις χιονισμένες πλαγιές για ανάβαση και κατάβαση, με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των χιονοπέδιλων και των δυνάμεων του αθλητή. Με ειδικό εξοπλισμό για ορειβατικό σκι (μπότες, δέστρα, πέδιλα, φώκιες) είναι δυνατή τόσο η ανάβαση μίας χιονισμένης πλαγιάς (με τη χρήση φώκιας), όσο και η κατάβαση (με αφαίρεση της φώκιας). Η λεγόμενη «φώκια» είναι ειδικό κομμάτι υφάσματος το οποιο αποτελεί το πιο σημαντικό αξεσουάρ του ορειβατικού σκι, καθώς προσκολλάται στα χιονοπέδιλα με αποτέλεσμα να κάνει δυνατή την ανάβαση στο χιόνι (δεν γλιστράει προς τα πίσω).

 1. Αναρρίχηση

Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Μόλις βρεθείτε στην περιοχή της Αγόριανης, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα όπου όλα τα εδέσματα φτιάχνονται με μεράκι από τους ντόπιους και αγνές πρώτες ύλες της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η επιλογή σας οι γεύσεις της περιοχής θα σας συναρπάσουν! Σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 1. Ταβέρνα του Μαυροδήμου, Επτάλοφος 
 2. Ταβέρνα Γκρίζα αρκούδα, Επτάλοφος
 3. Le Grand Chalet Restaurant Bar, Επτάλοφος
 4. Ταβένα Τα Πλατάνια, Επτάλοφος
 5. Παραδοσιακή Ταβέρνα Κυρ – Γιάανη, Επτάλοφος
 6. Aelia Espresso Bar, Επτάλοφος
 7. Κορακότρυπα Καφέ, Επτάλοφος
 8. Ταβέρνα Σταμάτης, Επτάλοφος
 9. Ψησταριά Ο Σταύρος, Επτάλοφος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

 1. Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής μόλις 35 χλμ μακριά.
 2. Ο Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε εκεί. Ο Nαός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές ενώ βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας. 
 3. Το Αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα, ενώ η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία. 
 4. Το λαογραφικό μουσείο της Αγόριανης όπου μπορείτε να θαυμάσετε από φωτογραφίες της παλιάς Αγόριανης μέχρι οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα του χωριού (του τσαγκάρη, του βαρελά, του τσοπάνη, του κουρέα, του ράφτη, του μπακάλη, του καφετζή και πολλά άλλα). 
 5. Στην κοντινή Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε  το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία του Άη Γιώργη και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το περίφημο ρολόι.
 6. Ο Καταρράκτης της Τρύπης ένα όμορφο μέρος  που θυμίζει Αμαζόνιο, βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 λεπτών. 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ / ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Η γραφική Αμφίκλεια που απέχει μόλις 2 ώρες οδικώς από την Αθήνα, βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 400μ. και έχει καταφέρει να προσελκύσει τους λάτρεις του βουνού, χάρη στο φυσικό της κάλλος, την πολύ μικρή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα νεοκλασικά αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της. Με μοναδική θέα στον κάμπο, τα παραδοσιακά καλντερίμια, τα πέτρινα παλιά αρχοντικά, τις πετρόκτιστες βρύσες και τα στενά δροµάκια που οι ντόπιοι ονοµάζουν «στριµούλες»,  η Αμφίκλεια σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη  και προσελκύει ποιοτικό τουρισµό, οικογένειες και λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είναι ο απόλυτος προορισµός για να έρθετε σε επαφή µε τη φύση, κάνοντας βόλτες στα βουνά ή στο χωριό µε τη µυρωδιά καµένου ξύλου από τις καµινάδες που αχνίζουν ζωηρά. Στην κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία  του χωριού, με τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στα ταβερνάκια και τα Café τα οποία σερβίρουν γλυκό του κουταλιού, τοπικά εδέσματα και τις ξακουστές πίτες, καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού. Επίσης στην Αμφίκλεια και στις γύρω περιοχέςωτπυ Παρνασσού μπορεί να κάνει κάποιος πολλές εναλακτικές δραστηριότητες, όπως:

 • Wine Tasting:

Στο Οινοποιείο Αργυρίου  που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών που παράγονται από το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας, στο γραφικό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα «Πολύδροσος», στους πρόποδες του Παρνασσού. Η οινογνωσία πραγματοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι που βρίσκεται στον χώρο του Οινοποιείου Αργυρίου. Εκεί οι επισκέπτες μυούνται στην «μεθυστική» απόλαυση βραβευμένων κρασιών που φέρουν την ετικέτα Αργυρίου.

 • Περιηγήσεις με ATV και Buggy:

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια φύση του Παρνασσού, είναι η βόλτα με ATV ή κοινώς… με γουρούνα! Λάσπη, χιόνι, μικρά ποταμάκια και λίμνες είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα δαμάσετε με το ATV. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει περιήγηση με τις γουρούνες είναι ζεστά ρούχα, ενώ συνιστάται και full face κασκόλ.

 • Ιππασία:

Η ιππασία αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που προσφέρονται στο βουνό. Αν ονειρεύεστε να ιππεύετε ένα πανέμορφο, περήφανο άλογο και παράλληλα να ατενίζετε χιονισμένες ή ελατόφυτες βουνοπλαγιές, τότε η ιππασία στον Παρνασσό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, με την τοποθεσία να είναι ιδανική, αφού βρίσκεται σε ήσυχο χωμάτινο δρόμο, μακριά από την πολυκοσμία και συνδυάζει την αρκετά μεγάλη έκταση, με την απίστευτη, απεριόριστη θέα στον αλπικό Παρνασσό και το ελατοδάσος.

 • Snow mobile:

Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, επιβάλλεται να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Ένα από τα ομορφότερα σημεία που ενοικιάζονται snow mobiles είναι το Δόκανο (τοποθεσία που συνδέει το Λιβάδι με την Επτάλοφο).

 • Βόλτα με χιονορακέτες:

Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία του Snowshoeing το χειμώνα, κάντε το άμεσα! Θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο. Οι χιονορακέτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, δεν βουλιάζουν στο χιόνι, με αποτέλεσμα η πεζοπορία σε χιονισμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια να γίνεται εύκολη υπόθεση!

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εάν είστε λάτρεις του βουνού και κυνηγοί έντονων εμπειριών και συναισθημάτων προσδεθείτε.. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε και να βιώσετε φανταστικές εμπειρίες κατά την παραμονή σας στους πρόποδες του Παρνασσού. Εμείς έχουμε την χαρά να σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 • Skiing & Snowboard

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για Ski & Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αναβατήρων, αλλά και με την προσθήκη του νέου συρόμενου αναβατήρα «Σαχάρα», προσφέρει πλέον μία ανταγωνιστική χιονοδρομική εμπειρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Αρκετές είναι και οι εκτός πίστας διαδρομές για Freeride ski, με τα γνωστά λούκια της Φτερόλακας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τέσσερις από τις πίστες και συγκεκριμένα οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 1. Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα

Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Πέρα από τη χιονοδρομία εντός των ορίων του Χιονοδρομικού, ο Παρνασσός ενδείκνυται ιδιαίτερα και για ορειβατικό σκι. Φημισμένες διαδρομές όπως η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η ανάβαση στον Τσάρκο και στη Λιάκουρα κ.α., σε συνδυασμό με τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο χιονοδρομικό πακέτο για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

 • Πεζοπορία

Πεζοπορία σε τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.

 • Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών.
 • Επίσκεψη σε γραφικά χωριά όπως η Αράχωβα και η Αγόριανη, σε  περίφημα σπήλαια του βουνού, όπως το Κωρύκειον Άνδρο, θαυμασμός από ψηλά της εισόδου του Επταστόμου, του σπηλαίου που φιλοξενεί το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης
 • Διαδρομή του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τους Δελφούς με την Επτάλοφο (Αγόριανη). Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αφού διασχίζει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με τον βορρά και την αρχαία Λίλαια.
 • Ολοήμερη εκδρομή στη Νεραϊδοσπηλιά, το περίφημο σπήλαιο με τις λίμνες στον δυτικό Παρνασσό.
 • Διάσχιση Παρνασσού από Βορρά προς Νότο.
 • Πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών
 • Η διάβαση του αρχαίου μονοπατιού από τους Δελφούς μέχρι το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να προσεγγίσουν το Μαντείο των Δελφών, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεζοπορία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.
 • Νυχτερινές πεζοπορίες υπό το φως της Πανσελήνου από την κορυφή του Παρνασσού «Λιάκουρα», με οργανωμένη ανάβαση.
 • Χειμερινές πεζοπορίες με χιονορακέτες με την χρήση χιονορακετών, που θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο
 • Mountain Biking

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 200 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού, με τα εναλλασσόμενα τοπία, η εμπειρία του Mountain Bike δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Ποδηλατικά tours με έμπειρους οδηγούς, μαθήματα, ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού κάνουν το mountain bike στον Παρνασσό εύκολη υπόθεση για όλους. Ακόμη και οι Downhill Riders που αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, θα τη βρουν στις ειδικές διαδρομές Downhill.

 • Ορειβατικό Σκι

Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι. Η πιο γνωστή διαδρομή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό είναι η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η οποία αποτελεί και την πιο διάσημη και αναγνωρισμένη διαδρομή στην Ελλάδα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, η χιονοκάλυψη είναι εξαιρετική, ενώ το ανοιξιάτικο χιόνι είναι συνήθως πιο ασφαλές. Σε καλές χρονιές, ορειβατικό σκι στον Παρνασσό μπορεί να γίνει ακόμη και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε συνδυασμό με πεζοπορία. Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συνδυάζει τη μετακίνηση στις χιονισμένες πλαγιές για ανάβαση και κατάβαση, με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των χιονοπέδιλων και των δυνάμεων του αθλητή. Με ειδικό εξοπλισμό για ορειβατικό σκι (μπότες, δέστρα, πέδιλα, φώκιες) είναι δυνατή τόσο η ανάβαση μίας χιονισμένης πλαγιάς (με τη χρήση φώκιας), όσο και η κατάβαση (με αφαίρεση της φώκιας). Η λεγόμενη «φώκια» είναι ειδικό κομμάτι υφάσματος το οποιο αποτελεί το πιο σημαντικό αξεσουάρ του ορειβατικού σκι, καθώς προσκολλάται στα χιονοπέδιλα με αποτέλεσμα να κάνει δυνατή την ανάβαση στο χιόνι (δεν γλιστράει προς τα πίσω).

 • Αναρρίχηση

Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Μόλις βρεθείτε στην περιοχή του Παρνασσού, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα όπου όλα τα εδέσματα φτιάχνονται με μεράκι από τους ντόπιους και αγνές πρώτες ύλες της περιοχής. Στην Αμφίκλεια μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στην πλατεία δίπλα στα πλατάνια σε ζεστές ταβέρνες, όπως:

 • Ταβέρνα το Δαδί 
 • Ταβέρνα Καλιφόρνια 
 • Ταβέρνα του Μαυροδήμου στην Αγόριανη, όπου τα λαχανικά προέρχονται απο τον κήπο του ιδιοκτήτη, τα αυγά και τα πουλερικά απο το κοτέτσι του και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα ζυμαρικά και της πίτες απο τα χέρια της μαμάς Βούλας.
 • Ταβέρνα Γκρίζα αρκούδα, η οποία αποτελεί και στέκι των ντόπιων και αξίζει να την επιλέξετε για τις ιδιαίτερες γεύσεις της. 
 • Τσιπουράδικο Μεζεδοπολείο Μη σε Μέλλει
 • Εστιατόριο Το Μαγειριό της Πάνω Πλατείας
 • Εστιατόριο The Factory
 • Ταβέρνα 50 – 50 

Το σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η επιλογή σας οι γεύσεις της περιοχής θα σας συναρπάσουν! 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

 • Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
 • Ο Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε εκεί. Ο ναός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές ενώ βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας. 
 • Το Αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα, ενώ η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία. 
 • Το λαογραφικό μουσείο της Αγόριανης όπου μπορείτε να θαυμάσετε από φωτογραφίες της παλιάς Αγόριανης μέχρι οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα του χωριού (του τσαγκάρη, του βαρελά, του τσοπάνη, του κουρέα, του ράφτη, του μπακάλη, του καφετζή και πολλά άλλα). 
 • Στην κοντινή Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε  το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία του Άη Γιώργη και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το περίφημο ρολόι.
 1.  Ο Καταρράκτης της Τρύπης ένα όμορφο μέρος  που θυμίζει Αμαζόνιο, βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 λεπτών. 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ / ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Τα Βελανίδια είναι οικισμός που βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, κοντά στο ακρωτήριο Μαλέα στη Λακωνία, απέναντι από την περιβόητη ” Καμήλα” το γνωστό άκρο του ποδιού στην Πελοπόννησο.  Ένα πανέμορφο χωριό, με έντονο νησιώτικο χρώμα.  Ίσως όχι τυχαία,αφού η ίδρυση του έγινε από Σπετσιώτες πρόσφυγες των Ορλωφικών. Κατά μία εκδοχή και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Χάσλακ εκεί τοποθετούταν  η αρχαία πόλη Σίδη. Τα Βελανίδια  ατενίζουν  το Μυρτώο Πέλαγος  και είναι η Άκρα της Ελλάδας,  που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα όπως κανένα άλλο θαλάσσιο μονοπάτι.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Βελανίδια. Το ίδιο, το χωριό.

Η πάνω και κάτω ρούγα του χωριού.

Στο  χωριό των Βελανιδίων που βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο λόφο όλα τα σπίτια  αγναντεύουν τη θάλασσα.

…Ποιόν περιμένουν άραγε, να έρθει;

Στη μικρή πλατεία θα βρεις το καφενείο, θα βρεις το μίνι μάρκετ με τα παραδοσιακά προϊόντα και τα είδη πρώτης ανάγκης και θα φας – αν το επιθυμείς –  φρέσκα ψάρια και άλλα τοπικά προϊόντα που παράγουν με μεράκι οι κάτοικοι της περιοχής.  Γίνονται συχνά γιορτές και πανηγύρια τους μήνες του καλοκαιριού  στα οποία συμμετέχει όλο το χωριό αλλά και οι εκάστοτε επισκέπτες – που είναι πάντα καλοδεχούμενοι. Ξέχασα να σας πω, πως αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται μέσα στο χωριό. Υπάρχουν χώροι παρκινγκ περιφερειακά για να προστατεύουν γονείς και παιδιά από αυτοκίνητα, θόρυβο, κυκλοφορία. Είναι γοητευτικό να ζεις κάπου στο παρελθόν και να ζεις με τους κανόνες και τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Ποιός δε θέλει να γίνει κομμάτι της  ιστορίας;

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Έχεις πολλά να δεις και πολλά να κάνεις – αρκεί να μπορείς να στροβιλίζεσαι από την περιήγηση στο αρχαίο Απολιθωμένο Δάσος, να προχωράς στη  μεσαιωνική Μονεμβασιά και να φτάνεις στα γραφικά Κύθηρα, να βουτάς στα καταγάλανα νερά της Ελαφονήσου, να επισκέπτεσαι το Γύθειο, το Γέρακα και πόσα άλλα! Το σίγουρο είναι ότι θα ζήσεις αυθεντικά, ανεπιτήδευτα.  Έλα μαζί μας να σε ξεναγήσουμε στην όμορφη Πελοπόννησο, να ψαρέψουμε και να γευτούμε ολόφρεσκα ψάρια, να κολυμπήσουμε σε πεντακάθαρα νερά, να απολαύσουμε την ηρεμία, την ησυχία ενός απόκοσμου χωριού, ακούγοντας μόνο τα κύματα και τον άνεμο. 

Ήδη, σαν να κυλάει.

Ο άνεμος και το κύμα.

Ααα! Σε προσκαλεί να έρθεις το καλοκαίρι.

Υ.Γ.  Μην πάρεις πολλές βαλίτσες, μόνο την καλή σου διάθεση.

Σε περιμένουμε.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Η ατμόσφαιρα μυρίζει ιώδιο, θαλασσινό αλάτι και από το σπίτι βλέπεις τις μικρές απίθανες πολύχρωμες βαρκούλες στο μικρό λιμάνι να λικνίζονται στο ρυθμό της θάλασσας. Ψαράδες βγάζουν την πραμάτεια τους πολύ νωρίς κάθε πρωί. Ποικιλία από ολόφρεσκα ψάρια κάθε είδους περιμένουν να πάρουν την «θέση» τους στο τραπέζι σας.  Γεύσεις ολόφρεσκες, καθαρά αλλιώτικες που γίνονται μοναδικές με ένα ποτήρι ούζο ή τσίπουρο, ελιές και χειροποίητο τζατζίκι.

Στα Βελανίδια, πολλοί ντόπιοι – λίγο κουζουλοί, με την καλή έννοια, αποφάσισαν να κάνουν την διαφορά και να συνδυάσουν γευσιγνωσία και πολύ καλές πρώτες ύλες, παρουσιάζοντας πιάτα που τέτοια δεν τα έχουν ούτε τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι καλύτεροι, οι πιο αναγνωρίσιμοι σεφ. Όλα αυτά στην ταβέρνα Φανάρι και ο Χρήστος, ο ιδιαίτερος επιχειρηματίας της συνδυάζει τα ασυνδύαστα. Αξίζει να δείτε. Αξίζει να δοκιμάσετε. Ταξίδι στην γεύση το ονομάζει ο ίδιος, εμπειρία μοναδική..

Μετά απο πολλά χρόνια η παραδοσιακή ταβέρνα ονομάστηκε Φανάρι και πέρασε σε νέο ιδιοκτήτη, έναν ταλαντούχο μάγειρα, που στόχος του είναι να κρατήσει ψηλά τον πήχη της γευσιγνωσίας στην περιοχή. Αυτό, το τελευταίο είναι η αγαπημένη συνήθεια των ναυτικών, των θαλασσόλυκων του χωριού. Πίνουν τσιπουράκι ή ούζο  και συζητούν για τις αναποδιές, τα ανδραγαθήματα, τις περιπέτειες τους στα 4 σημεία του πλανήτη που επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών ταξιδιών τους. Βλέπετε, είναι οι καλύτεροι ναυτικοί της Ελλάδας. Με πολλές περγαμηνές.  Είναι η απόλυτη  μαγεία να τους ακούν να διηγούνται απίστευτες, κι όμως, αληθινές ιστορίες. Είναι συζητήσεις που γίνονται μετά από συσσωρευμένη εμπειρία υψηλού κινδύνου ζωής!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

Φεύγοντας από την ταβέρνα, πιο κάτω αριστερά, θα βρείτε μια μεγάλη παραλία με υπέροχη και καθαρά νερά άμμο όπου μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα. Μπροστά εκτείνεται η «Καμήλα», όπως τη λένε οι ντόπιοι, και πίσω της κρύβεται η Μονεμβασιά (που απέχει μόλις 40 λεπτά πλέον από το χωριό). Προχωρώντας με το αυτοκίνητο προς τα δεξιά, μετά τον μικρό οικισμό του λιμανιού, συναντάται το πιο γνωστό από τα τρία ακρωτήρια της Πελοποννήσου, τον περιβόητο Κάβο Μαλέα. 

Όταν βρεθείτε στην περιοχή μπορείτε να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία της μέσα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που θα σας μεταφέρουν στην μαγεία μιας άλλης εποχής. Μπορείτε να γνωρίσετε την παραδοσιακή ζωή των ντόπιων στην λαογραφική έκθεση Βελανιδίων, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα εργαλεία των ναυτικών και το παραδοσιακό νοικοκυριό ενός σπιτιού μιας άλλης εποχής. Εάν κάνετε μια μικρή εξόρμηση στην περιοχή της Μονεμβασιάς μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο της περιοχής και  την αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς που περιλαμβάνει αξιόλογα εκθέματα που χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή. Ακόμη, κατά την ανάβαση σας στο κάστρο της μονεμβασιάς μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όπου η θέα την καθιστά ξεχωριστή λόγω της τοποθεσίας του και τον ιδιαίτερης ομορφιάς ναό του Ελκόμενου Χριστού.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΕΜΠΟΡΕΙΟ / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Το Εμπορείο είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στο νότιο τμήμα του νησιού της Σαντορίνης και η θέση του ήταν σημαντική ήδη από τα παλιά χρόνια. Το όνομά του άλλωστε προδίδει ότι ήταν κέντρο του εμπορίου του νησιού. Στο Εμπορείο υπάρχει το πιο όμορφο και καλύτερα διατηρημένο καστέλι της Σαντορίνης, με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο που οι τοίχοι τους να δημιουργούν παράλληλα και το τείχος του κάστρου. Το καστέλι είχε μόνο μια είσοδο, την Πόρτα όπως τη λένε οι ντόπιοι, και όλα τα παράθυρα και οι πόρτες των σπιτιών έβλεπαν στο εσωτερικό του κάστρου. Στο εσωτερικό του οχυρωματικού αυτού οικισμού, βασιλεύουν οι καμπύλες. Πεζούλια, σκαλιά, τοίχοι…όλα με καμπυλωτό φινίρισμα. Μικρά σοκάκια, μικρές πόρτες πολλές από τις οποίες με σκαλίσματα, σκαλάκια, μικρά περάσματα από τούνελ, μικρές αυλές, το ένα αρμονική συνέχεια του άλλου. Μέσα στο καστέλι υπάρχει η εκκλησία της Παλιάς Παναγιάς (ή Παναγιά Μεσανή) με το εντυπωσιακό καμπαναριό, το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και το βοτσαλωτό δάπεδο. Οι λάτρεις της φωτογραφίας θα χαθούν πολλές ώρες αποτυπώνοντας τις λιτές γραμμές στην αρχιτεκτονική. 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Αν είστε λάτρεις της γευσιγνωσίας μπορείτε να επισκεφθείτε τα οινοποιία στην περιοχή και να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιών που παράγονται στο νησί. Κάποια απο τα οινοποιία λειτουργούν και ως μουσεία για να μυήσουν τους επισκέπτες στην παράδοση και την διαδικασία παραγωγής του κρασιού.Επίσης μπορείτε να απόλαύσετε πλήθος δραστηριοτήτων που θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη σας, όπως:

 • Κρουαζιέρα στα νερά της Καλντέρας, την ημέρα ή την ώρα του ηλιοβασιλέματος
 • Ενοικίαση Βάρκας, Σαντορίνη
 • Εκδρομές Κοντινά Νησιά, Σαντορίνη
 • Για τους λάτρεις της φωτογραφίας και τωνselfies, τι καλύτερο φόντο από την ομορφιά της καλντέρας και της Σαντορίνης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Αν είστε αθλητικός τύπος η Σαντορίνη δεν θα σας απογοητεύσει προσφέροντας σας πλήθος επιλογών, όπως:

 • Water Sports, Σαντορίνη
 • Ιππασία, Σαντορίνη
 • Kite Surf, Σαντορίνη
 • Sea Kayak, Σαντορίνη
 • Καταδύσεις, Σαντορίνη

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Έφόσον βρεθείτε στην Σαντορίνη πρέπει οπωσδήποτε να να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις και τα περίφημα κρασιά που παράγονται στην περιοχή. Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια για να επισκεφτείτε, είναι:

 • Sea View Restaurant Perivolos, Σαντορίνη
 • Meroula Restaurant, Σαντορίνη
 • Forty One, Σαντορίνη
 • Αφρός, Σαντορίνη
 • To Psaraki, Σαντορίνη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ 

Η νέα και η παλιά καμένη  γνωστή και ως ηφαίστειο αποτελεί ένα απο τα πιο ιδιαίτερα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Σαντορίνη. Άρχισε να δημιουργείται το 1570 περίπου και σήμερα εκτείνεται σε 340 εκτάρια με το υψηλότερο σημείο του σήμερα στα 127 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας, στέκει επιβλητικά και περιμένει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες να περιηγηθούν σε αυτό. Μπορείτε ακόμη να το επισκεφθείτε περιμετρικά κάνοντας μια εκδρομή με ένα σκάφος

Από τα χαρακτηριστικά του χωριού επίσης είναι ο πύργος του Γουλά, ένας τετραγωνικός πύργος στο βορεινό τμήμα του χωριού, ο οποίος χτίστηκε κατά την περίοδο της ενετικής κυριαρχίας, πιθανότατα γύρω στον 15ο αιώνα.

Ακόμη απέναντι από το πύργο του Γουλά υπάρχει ο λόφος του Γαβρίλου ή παλιότερα, βουνό Πλατανιμού, στον οποίο υπάρχουν οκτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του 19ου αιώνα και βυζαντινά ερείπια. Οι ανεμόμυλοι έχουν ανακηρυχθεί ως ιστορικά και διατηρητέα κτίσματα,  φτιάχνονταν από ηφαιστειακές πέτρες, νερό, χώμα και ασβέστη και το ύψος τους έφτανε περίπου τα έξι μέτρα.

Ένα απο τα πιο ιδιαίτερα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε ακόμα είναι το Βενετσιάνικο Κάστρο «Σκάρος» στο Ημεροβίγλι. Ο Σκάρος ήταν ο πιο παλιός και ίσως ο πιο σημαντικός από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς της Σαντορίνης. Εάν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μικρό ξωκλήσι που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του Σκάρου, ορατό από το καράβι κατά την είσοδο στην καλντέρα. Επίσης ένα ακόμη μέρος που θα σας εντυπωσιάσει με μια σας επίσκεψη είναι το κάστρο στην Οία. Η παλιά του ονομασία ήταν το Καστέλι του Αγίου Νικολάου. Από το καστέλι του Αγίου Νικολάου στην Οία σήμερα σώζεται ένα κομμάτι του γουλά (πύργου). Πήρε το όνομά του από υπόσκαφη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και χτίστηκε γύρω στο 1450.

Από τα μουσεία που αποτελούν Αξιοθέατα της Σαντορίνης είναι και το μουσείο Οίνου Volcan Wines στο Βόθωνα. Το οποίο βρίσκεται σε βάθος 6 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, το Μουσείο έχει συνολικό μήκος πάνω από 300 μέτρα, με διαδρόμους και αίθουσες διαμορφωμένες σαν λαβύρινθο. Με εκθέματα που χρονολογούνται από το 1660 έως το 1970 παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού και η ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού σε αναπαραστάσεις με κινητά και ακίνητα ομοιώματα.

Ένα επιπλέον  μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε στα Φηρά είναι το αρχαιολογικό μουσείο που  βρίσκεται στο κέντρο των Φηρών και αποκαλύπτει τη μακρά ιστορία του νησιού.Στις αίθουσές του φιλοξενεί συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και κεραμικά αγγεία και πήλινα ειδώλια μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.

Ακόμη αν είστε λάτρεις της παράδοσης μπορείτε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο. Η λαϊκή παράδοση της Σαντορίνης διατηρείται ζωντανή στο Κοντοχώρι των Φηρών, σε ένα υπόσκαφο θηραϊκό σπίτι που χτίσθηκε πριν ενάμισι αιώνα περίπου.Υπάρχει και μια υπόσκαφη οιναποθήκη με πατητήρι, λινό, βαρέλια, μάγγανο και παλιά σκεύη ενώ είναι εμφανή τα στρώματα των αποθέσεων από τις ηφαιστιακές εκρήξεις.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΝΕΑ ΚΑΛΙΚΡΑΤΕΙΑ / ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 

Η Νέα Καλλικράτεια βρίσκεται στο πρώτο ‘’δάχτυλο’’ (ή πόδι, όπως το αποκαλούμε οι Έλληνες) της Χαλκιδικής. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Χαλκιδικής στο κέντρο του Δήμου Καλλικράτειας και αριθμεί περισσότερους απο 6.000 κατοίκους. Η μικρή της απόσταση από την Θεσσαλονίκη, την κάνει να είναι το πρώτο παραθεριστικό κέντρο που συναντά ο ταξιδιώτης στην πορεία του για τη Χαλκιδική. Η τοποθεσία της Νέας Καλλικράτειας μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ‘’στρατηγική’’, λόγω του ότι είναι κοντά σε πολλούς προορισμούς και εκτός της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Η μετακίνησή σας από και προς την Νέα Καλλικράτεια μπορεί να γίνει είτε με αυτοκίνητο, είτε με ΚΤΕΛ λεωφορεία, τα οποία έχουν πολλά δρομολόγια σε αρκετές περιοχές και προορισμούς, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

H Νέα Καλλικράτεια διαθέτει τη δική της ανεξάρτητη αγορά, με παντοπωλεία, σούπερμαρκετ, καταστήματα με σουβενίρ και φυσικά πολλά καφέ και εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα φρέσκα ψάρια, που μυρίζουν ακόμα θάλασσα και να κάνετε μια γρήγορη στάση στην πλατεία να θαυμάσετε το μαρμάρινο ομοίωμα της ‘’Κόρης της Καλλικράτειας’’. Εκτός αυτού ένα πλήθος δραστηριοτήτων ανοίγεται μπροστά σας επιλέγοντας την Νέα Καλλικράτεια ως ορμητήριο των διακοπών σας. Αρχίζοντας από πιθανές επισκέψεις σας σε αμέτρητες επιλογές χρυσαφένιων παραλιών της Χαλκιδικής, όπως:

 •  Παραλία Καλλικράτεια (Δυτική ακτή), 
 •  Παραλία Χρούσσω  (Παλιούρι Κασσάνδρα),
 •  Παραλία  Άφυτος (Κασσάνδρα),
 •  Παραλία Πευκοχώρι (Κασσάνδρα),
 •   Παραλία Χρυσή Ακτή (Κασσάνδρα), 
 •   Παραλία Ποσείδι Φάρος (Κασσάνδρα), 
 •   Παραλία Καβουρότρυπες  – Πορτοκάλι (Σιθωνία),
 •   Παραλία Καρύδι –  Βουρβουρού (Σιθωνία),
 •   Παραλία Κρυαρίτσι – Συκιά (Σιθωνία), Γερακινή (Σιθωνία),
 •   Παραλία Κόμιτσα (Ανατολική ακτή Χαλκιδικής),
 •   Παραλία Αμμούδα (Όρμος Παναγιάς),
 •   Παραλία Αλυκές (Αμμουλιανή).

Και συνεχίζοντας με δραστηριότητες για ψαγμένους επισκέπτες, όπως:

 • Εκδρομή Οικολογικής Εκπαίδευσης Natura 2000 σε ένα πρόγραμμα εύκολης πεζοπορίας σε προστατευόμενη περιοχή στη Σιθωνία.
 • Εκδρομή για ψάρεμα με φουσκωτό σε συγκεκριμένα σημεία αλιείας  στη Σιθωνία.
 • Εκδρομή με Jeep Safari σε διάφορες περιοχές, όπως: Κασσάνδρα, Σιθωνία και Βόρεια Χαλκιδική.
 • Εκδρομή με τετράτροχο ανοιχτό όχημα ATV (την λεγόμενη γουρούνα) εντός και εκτός δρόμου με την Action Quad στο Πευκοχώρι.
 • Εκδρομή ιδιωτικής περιήγησης με ταχύπλοο, από την Κασσάνδρα.
 • Εκδρομή κρουαζιέρας (Ο γύρος του Αγίου Όρους) από Καλλικράτεια ή από Ουρανούπολη.
 • Ολοήμερη εκδρομή με Πειρατικό καράβι από Πευκοχώρι.
 • Μονοήμερη βόλτα με ιστιοπλοϊκό στη Χαλκιδική, στον Τορωναίο κόλπο και στη Σιθωνία από Κασσάνδρα.
 • Ιστιοπλοΐα με ρομαντικό ηλιοβασίλεμα από Νικήτη.
 • Ημερήσια κρουαζιέρα στο νησί Διάπορο, από Όρμο Παναγιάς.
 • Ημερήσια κρουαζιέρα στην Αμμουλιανή, από Όρμο Παναγιάς.
 • 2 μέρες με ιστιοπλοϊκό στον Τορωναίο κόλπο, από Κασσάνδρα.
 • Ενοικίαση βάρκας από την Βουρβουρού στη Σιθωνία.

(Μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς για όποια δραστηριότητα σας ενδιαφέρει και εμείς θα φροντίσουμε για όλα τα υπόλοιπα)

Αξιοσημείωτα μέρη για να επισκεφθείτε αποτελούν επίσης το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας Πόρτο Κουφό με τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά που εντυπωσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, ο Νέος Μαρμαράς και το παραδοσιακό χωριό Παρθενώνας που προσφέρει μοναδικής ομορφιάς θέα στην παραλία του Μαρμαρά.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας. Εμείς από την μεριά μας σας προτείνουμε με χαρά κάποιες συναρπαστικές δραστηριότητες, όπως:

 • Θαλλάσιο σκι , Θαλάσσια σπορ, Τζετ σκι στο Παλιούρι Κασσάνδρας.
 • Όρθια Κωπηλασία, Θαλάσσια σπορ στην Σίβηρη Κασσάνδρας.
 • Κατάδυση από σκάφος, στην Κασσάνδρα.
 • Κολύμβηση με αναπνευστήρα / Snorkeling, στην  Κασσάνδρα
 • Θαλάσσιο Καγιάκ, στη Σιθωνία.
 • Θαλάσσια σπορ, καταδύσεις & Snorkeling, στο Πευκοχώρι.
 • Μαθήματα κατάδυσης, στη Σιθωνία.
 • Απόκτηση Πιστοποιητικού Κατάδυσης (Padi), στη Σιθωνία.

Επιπροσθέτως  επειδή η Χαλκιδική φημίζεται από την αρχαιότητα για τα κρασιά της με μαρτυρίες που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. θα ήταν παράλειψη μας να μην σας προτείναμε να κάνετε εξορμήσεις γευσιγνωσίας σε επισκέψιμα οινοποιεία της γύρω περιοχής με την σειρά προτίμησης να την αφήνουμε πάνω σας..

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΗΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ:

 • Τσάνταλη Άγιος Παύλος

Το Οινοποείο Τσάνταλη Άγιος Παύλος είναι συνυφασμένο με την οικογένεια Τσάνταλη, μια οικογένεια που είχε αρχίσει να καλλιεργεί αμπέλια στην Ανατολική Θράκη, να οινοποιεί σταφύλια και να αποστάζει τσίπουρο και ούζο από το 1890. Η φήμη του ονόματος Τσάνταλη άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα καθώς έμποροι από παντού έρχονταν για να αγοράσουν το εύγευστο κρασί και το αρωματικό ούζο της οικογένειας. 

45o xlm Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, 63080 Άγιος Παύλος, Τηλ: ++30 23990 76100 Fax:++30 23990 61466

email: info@tsantali.gr, http://www.tsantali.gr

 • Πόρτο Καρράς

Η διαδρομή του επισκέπτη στο Οινοποιείο Πόρτο Καρράς  περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο οινοποίησης και εμφιάλωσης, καθώς και στο κελάρι όπου ωριμάζουν τα κρασιά στα δρύινα βαρέλια.

63081 Ν. Μαρμαράς, Τηλ: ++30 23750 77000, Fax: ++3023750 71229

email: wines@portocarras.com,  http://www.portocarras.com

 • Τσάνταλη Μετόχι Χρωμίτσα

Το Οινοποιείο Τσάνταλη Μετόχι Χρωμίτσα είναι επισκέψιμο μόνο για άρρενες, με ειδική άδεια, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας

Μετόχι Χρωμίτσα, Τηλ: ++30 23990 76100 Fax:++30 23990 61466

email: info@tsantali.gr, http://www.tsantali.gr

 • Μυλοπόταμος, Άγιο Όρος

Το Οινοποείο Μυλοπόταμος του Αγίου Όρους βρίσκεται στο μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (στον Μυλοπόταμο). Ο Πύργος και ο Ναός, στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, κτίστηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη πριν το 973 μ.Χ. 

Ιερό Κελλί Αγίου Ευσταθίου, 63086 Μυλοπόταμος, Άγιον Όρος, Τηλ: ++30 23770 23774, Fax: ++30 23770 23932

email: info@mywines.gr ,  http://www.mywines.gr

 • Κλαούντια Παπαγιάννη

Με οδηγό την αγάπη για το καλό κρασί από παλιά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, άρχισε αυτή η προσπάθεια το 2003, αγοράζοντας προσεκτικά επιλεγμένα κομμάτια γης στην Αρναία και Μαραθούσα της Χαλκιδικής, περίπου 200 στρεμμάτων, στα οποία και φυτεύτηκαν επιλεγμένες ρίζες και ποικιλίες αμπελιού βιολογικής καλλιέργειας που αποτελούν την βάση για την παραγωγή ενός άριστου κρασιού από το Οινοποιείο Κλαούντια Παπαγιάννη.

63074 Αρναία Χαλκιδική, Τηλ : ++30 23720 23120, fax: ++30 23720 21199

e-mail: claudie@otenet.gr, http://www.cp-domaine.gr

 • Χαμόγελο Ψυχής – Κτήμα Τζήκα

Το Οινοποιείο Χαμόγελο Ψυχής – Κτήμα Τζήκα παράγει βιολογικό κρασί χωρίς φάρμακα με παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Επισκέψιμο αμπέλι και κελάρι. Παραδοσιακό τσίπουρο

63077 1χλμ Σίβηρη – Κασσάνδρεια  (Κασσάνδρα Χαλκιδική), Τηλ : +30 23740 25353, fax: +30 6979 002016

e-mail: petrabbq@gmail.com, https://www.facebook.com/XAMOGELO.PSIXIS

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Η Καλλικράτεια είναι μια περιοχή που φημίζεται ιδιαίτερα για τις μεταξένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά της, αλλά ταυτόχρονα φημίζεται και για το καλό φαγητό, χάρη στις αγνές πρώτες ύλες και τα ολόφρεσκα ψάρια που βρίσκονται σε αφθονία. Οι ψαράδες της περιοχής προμηθεύουν με πολύ μεράκι την ψαριά τους στις ταβέρνες της περιοχής και οι σεφ συνδυάζουν τα ολόφρεσκα ψάρια με τις πιο ιδιαίτερες πρώτες ύλες για να έχετε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην γεύση. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που αξίζει να επισκεφθείτε για να απολαύσετε το γεύμα σας, όπως: 

 • Το εστιατόριο Γεωργαλάς ,
 • Το κουτούκι του Αντώνη
 • Η ψαροταβέρνα Πειρατές
 • Το Μπες στο Ψητό 
 • Το Έλα Δω Κολλάς 

Για τους λάτρεις της έντονης διασκέδασης ακολουθούν προτάσεις μας από Beach Bars της περιοχής..

 • Copa Cantina, Νέα Καλλικράτεια
 • Aloha Beach Bar, Νέα Καλλικράτεια
 • Deep Blue, Νέα Καλλικράτεια
 • Saha Beach Bar, Νέα Καλλικράτεια

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ 

 1. Το Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ. 
 2. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου σε απόσταση μόλις τριάντα λεπτών.
 3. Το εμφιαλωτήριο της Σουρωτής,  στο χωριό Σουρωτή με την ομωνύμη εταιρεία να λειτουργεί για περισσότερα απο 100 χρόνια στην περιοχή.
 4.  Το θεματικό πάρκο του Αριστοτέλη στο χωριό Στάγειρα σε απόσταση περίπου 100 χλμ., όπου υπάρχουν πρότυπα διαδραστικά όργανα με όλους τους νόμους της φυσικής και συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. 
 5. Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια σε απόσταση μόλις 53 χλμ. σας περιμένει σε μια καταπράσινη περιοχή απο ελαιώνες και αμπελώνες που ονομάζεται και πύλη του Άθω και συνδυάζει την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια με το βίωμα των παραδόσεων και της πίστης.
 6. Το Άγιο Όρος που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο αξιοσημείωτες περιοχές του Χριστιανισμού.Οι επισκέπτες που επιθυμούν να μεταβούν εκεί πρέπει πρώτα να φθάσουν μέχρι την Ουρανούπολη και απο εκεί με καραβάκι να περάσουν απέναντι για να συνεχίσουν την επίσκεψη τους στην Ιερή χερσόνησο του Άθω, στο λίκνο του Χριστιανισμού, τα μοναστήρια του οποίου συγκαταλέγονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Άγιο Όρος ή αλλιώς το Περιβόλι της Παναγίας αποτελεί μια αυτόνομη πολιτεία μοναχισμού και αξίζει να σημειωθεί οτι αποτελεί άβατο και συνεπώς απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών στην περιοχή.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ / ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

Το Νυμφαίο,  βρίσκεται σε υψόμετρο 1350μ. μόλις 28 χλμ από την πόλη της Φλώρινας.  Είναι ένας πανέμορφος ορεινός οικισμός  ο οποίος συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα  χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO. Είναι απαράμιλλα μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου  χαρίζοντας υπέροχες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες. Το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει αρκετά με το χιονισμένο τοπίο να μετατρέπει την περιοχή σε σκηνές βγαλμένες από μυθιστόρημα. Η άφιξη της άνοιξης είναι μοναδική καθώς προαναγγέλλεται από το ξύπνημα των αρκούδων στο καταφύγιο του Αρκτούρου. Το καλοκαίρι, η περιοχή προσφέρεται για όσους προτιμούν τα δροσερά καλοκαίρια και τις διακοπές στο βουνό. Με το φθινοπωρινό σκηνικό να έρχεται και αυτό με την σειρά του φέρνοντας τα πρωτοβρόχια, ομίχλη, αναμμένα τζάκια και μια τελευταία συνάντηση με τις αρκούδες πριν το χειμέριο ύπνο.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τι αγαπάτε να ζήσετε στο Νυμφαίο?

Παρακάτω ακολουθούν κύριες προτάσεις απο:

1)   Καταφύγιο του Λύκου: Έχετε πάει στις Αγραπιδιές Φλώρινας; Να η ευκαιρία! Το κέντρο δημιουργήθηκε εκεί για να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή λύκων. Μέσα σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται όλοι οι λύκοι που κατάφεραν να διασωθούν. Μπορεί να μην τους δείτε εύκολα, αλλά εκείνοι θα σας έχουν μυριστεί από μακριά! Το Νυμφαίο είναι για τους φυσιολάτρεις, τους πεζοπόρους, τους ζωόφιλους, τους λάτρεις της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης.

2)    Νίκειος σχολή:  Το μεγαλόπρεπο κτήριο που στέγαζε τη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο, αποτελεί σημαντικότατο αξιοθέατο. Τόσο ιστορικά, αρχιτεκτονικά, όσο και ως στέγη της γνωστής περιβαλλοντικής οργάνωσης “Αρκτούρος”. Η Νίκειος Σχολή κατασκευάστηκε το 1928 με δωρεά του μεγάλου ευεργέτη καπνέμπορου από το Νυμφαίο Ιωάννη Ζαν Νίκου (1876-1931). Μέχρι πρόσφατα, επικρατούσε η άποψη ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο έγινε από Σουηδούς, αφού εκεί ζούσε ο Νίκου. Η νεότερη όμως έρευνα, έδειξε ότι ο σχεδιασμός του έγινε από τον γνωστό Έλληνα αρχιτέκτονα Γεώργιο Πάντζαρη (1901-1971), ο οποίος σχεδίασε δεκάδες διδακτήρια σε ολόκληρη τη χώρα. Η Νίκειος Σχολή στέγασε σχολεία μέχρι το 1980, οπότε και εγκαταλείφθηκε. Μετά το 1986 ξεκίνησαν προσπάθειες αναστήλωσης, ενώ από το 1993 ιδρύθηκε και λειτούργησε εδώ ο “Αρκτούρος’ και το αρχηγείο του. Σήμερα, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κτήριο μια εξαιρετική ξενάγηση από τους εθελοντές της οργάνωσης, για το έργο και την ιστορία του “Αρκτούρου”, διανθισμένη από πολύ ενδιαφέρουσες και επεξηγηματικές προβολές βίντεο. Μία γεμάτη και διδακτική εμπειρία, για μικρούς και μεγάλους.

3)    Καταφύγιο της καφέ αρκούδας – Αρκτούρος:  Εκεί μπορείτε να γνωρίσετε όλες τις αρκούδες που φιλοξενούνται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε μία ειδικά περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 1.350μ. εμπειρία αξέχαστη! Για την ασφάλειά σας συστήνεται η χρήση ορειβατικού, πεζοπορικού ή αθλητικού παπουτσιού καθώς το μονοπάτι των ξεναγήσεων είναι δασικό. Τα παιδιά σας θα έχουν την μοναδική εμπειρία να δουν αρκούδες και άλλα ζώα στη φύση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Δραστηριότητες στη φύση: Το Νυμφαίο προσφέρεται για πεζοπορία στο δάσος, ποδήλατο και ιππασία! Κάντε βόλτες στις λίμνες με κανό ή περίπατο με άλογα, ξενάγηση με τζιπ, τοξοβολία!Επίσης αν είστε πιο τολμηροί μπορείτε να εξερευνήσετε τα μονοπάτια της ειρήνης.

Δραστηριότητες που προσφέρονται όλο τον χρόνο ατομικά αλλά και σε γκρουπ : Ιππασία, κανό- καγιάκ, πεζοπορία και ποδηλατικές διαδρομές. Σηκωθείτε απο τον καναπέ και ελάτε να περάσετε με άλογα  γύρω απο το χωριό.

Βόλτες στις λίμνες:  Ανακαλύψτε τις Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της Β. Ελλάδας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Απολαύστε τη μοναδική θέα των λιμνών, κάντε birdwatching, κάντε κανό, ιππασία και ότι τραβάει η ψυχή σας!

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Πρόταση για φαγητό:  Στις ταβέρνες της περιοχής δοκιμάστε τη «Νέβεσκα», ένα πιάτο με στρώσεις από πατάτες, λεπτοκομμένο χοιρινό και λιωμένο τυρί. Επίσης πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις παραδοσιακές πίτες (τσουκνιδόπιτα και λεμονόπιτα) που ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού. Εννοείται πως θα επισκεφθείτε τις κοντινές λίμνες και θα δοκιμάσετε το αγαπημένο ψάρι της περιοχής, το γριβάδι. Έπειτα σε κοντινή απόσταση για φαγητό προτείνεται η ταβέρνα «Θώμας» στο Σκλήθρο και η ταβέρνα «Κοντοσώρος» στο Ξινό νερό κάποιες  από τις πολλές που θα μπορέσουμε να σας υποδείξουμε και που νομίζουμε ότι αγαπούν να μοιράζονται οικογένειες με παιδιά.

Γευσιγνωσία: Κρασιά Μπουτάρη και όχι μόνο! Το κρασί και το τσίπουρο της περιοχής θα σας κάνει παρέα με κάθε γεύμα ό,τι και να φάτε. Απλώς ρωτήστε τους γευσιγνώστες για να σας προτείνουν τι ταιριάζει με τι!  Αν σας αρέσει η εμπειρία της οινογνωσίας τότε πρέπει να ξέρετε ότι θα βρείτε στην περιοχή μερικά από τα πιο ονομαστά οινοποιεία της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι το Κτήμα Άλφα και στο χωριό το πρατήριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη. Ακόμη στην περιοχή βρίσκονται τα οινοποιεία Καρανίκα και Βεγορίτη οπου αξίζει να επισκεφθείτε. Επίσης, λίγο πιο μακριά στην περιοχή της Νάουσας βρισκέται το μουσείο – οινοποιείο Μπουτάρη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

Αρχιτεκτονικές βόλτες:  Όσο είστε εκεί, επισκεφθείτε αρχοντικά σπουδαίων ευεργετών του τόπου όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας. Αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στο νυμφαίο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και τα χαλάσματα απο το στρατηγείο του Παύλου Μελά κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Μουσείο Χρυσικών Νυμφαίου Φλώρινας: Στο μουσείο έχουν ενσωματωθεί παλιές τοιχογραφίες από άλλα αρχοντικά του Νυμφαίου. Επίσης, διαθέτει αυθεντική επίπλωση και οικιακό εξοπλισμό ενός σπιτιού του 19ου αι. Στο μουσείο εκτίθενται πορτρέτα και φωτογραφίες Ελλήνων βλαχικής καταγωγής, που συνέβαλαν σημαντικά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας τον 19 αι. και στις αρχές του 20ου αι., καθώς και φωτογραφικό υλικό από την παραδοσιακή κοινωνική ζωή των Νυμφαιωτών. Υπάρχουν προθήκες με συλλογή σπάνιων εργαλείων χειροτεχνικής  χρυσοχοίας και μια συλλογή με προιόντα χρυσικών (κοσμήματα ανδρικά και γυναικεία, εκκλησιαστικά σκεύη, γαμήλια στέμματα, πόρπες, ζώνες, ταμπακέρες, οικιακά σκεύη κ.α.). Εκτίθενται αυθεντικές γυναικείες στολές. 

Τέλος, σε ιδιαίτερο τμήμα του μουσείου εκτίθενται κειμήλια, φωτογραφικό υλικό και έγραφα από τη δραστηριότητα της ελληνικής οργάνωσης Νέβασκας στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και πρωτότυπες επιστολές των αρχηγών του (Παύλου Μελά, Καούδη κ.α.).

Εάν είστε λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης τους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και να μαγευτείτε απο την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Φλώρινα: 

 1. Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας 
 2. Βυζαντινό Μουσείο Φλώρινας
 3. Εθνολαογραφικό Μουσείο Λεχόβου Φλώρινας
 4. Λαογραφική Συλλογή Αμυνταίου 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ / ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

O Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στην κορυφή Πιπερίτσα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε, οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, 6 χλμ πιο κάτω. Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική που δεσπόζει στον Άγιο Αθανάσιο βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το σαλέ βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το κέντρο του Παλαιού Αγίου Αθανασίου. Μπορείτε είτε να περπατήσετε, ώστε να εξερευνήσετε την περιοχή, ή να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο και να επισκεφθείτε άλλους κοντινούς προορισμούς. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό με ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και καταστήματα με σουβενίρ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΕΣ  – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν στο βουνό Βόρας είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 18 χλμ., ανεξαρτήτως του αν είστε οπαδοί του σκι ή όχι. Άλλοι προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε είναι φυσικά τα Λουτρά Πόζαρ, μόλις σαράντε πέντε λεπτά από τον Άγιο Αθανάσιο, όπου μπορείτε να απολαύσετε τους φυσικούς ιαματικούς καταρράκτες και να εξερευνήσετε την περιοχή, ενώ για εκείνους που αγαπούν τη φύση, ο ”Μέλανας Δρυμός” στην πόλη της Έδεσσας, τριάντα χιλιόμετρα από τον Άγιο Αθανάσιο, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Στη θέα της τεχνητής λίμνης, των ερωδιών και των κύκνων θα ανταμοιφθείτε.

Έπειτα σε πολύ κοντινή απόσταση μόλις 34 χλμ αξίζει να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα, να απολαύσετε την φύση και την πανοραμική θέα στην λίμνη Βεγορίτιδα. Αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου πνεύματος με την αριστουργιματική θέα στην λίμνη και ακόμη να κάνετε ένα περίπατο στις όχθες της για να θαυμάσετε τα σπάνια πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Μια ακόμη μοναδική εμπειρία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι στην περιοχή Λουτράκι Αριδαίας σε απόσταση μόλις μίας ώρας μακριά, με τους σαγηνευτικούς καταρράκτες, τον ναό του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου και σε πολύ κοντινή απόσταση στο χωριό Όρμα μπορείται να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας στην παραδοσιακή πλατεία δίπλα στο ρύακι που την καθιστά μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Εάν είστε λάτρεις του καλού φαγητού μπορείτε να επισκεφθείτε την οικογενειακή ταβέρνα Καλύβα και να δοκιμάσετε αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, την ταβέρνα Καταφύγιο με την ιδιαίτερα παραδοσιακή και ζεστή ατμόσφαιρα γύρω απο το στρογγυλό τζάκι και με την ξεχωριστή παραδοσιακή του κάβα, η οποία φημίζεται για το πιάτο Ossobuco.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ/ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/ΜΝΗΜΕΙΑ

Μια αξέχαστη εμπειρία, αποτελεί μια εξόρμηση στις λίμνες των Πρεσπών, συγκεκριμένα στην μικρή και την μεγάλη Πρέσπα που βρίσκονται σε απόσταση μόλις δύο ωρών η μικρή και και τριών ωρών η μεγάλη. Οι δύο λίμνες που έχουν ονομαστεί επίσημα ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς  τα δάση οξιάς, οι καλαμιώνες, τα 260 είδη πουλιών, τα 23 είδη ψαριών και τα 1.300 είδη φυτών, οι πελεκάνοι, τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ιστορικά μνημεία της, τα βοσκοτόπια, η καλλιέργεια των φασολιών και το μωσαϊκό πολιτισμών καθιστούν την ακριτική περιοχή της Πρέσπας έναν υγροβιότοπο διεθνούς ενδιαφέροντος. Πρωτεύουσα των Πρεσπών, το χωριό Άγιος Γερμανός, χτισμένο ανάμεσα σε μικρά ποτάμια, το χωριό οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο ναό του 10ου αιώνα που κοσμεί στο κέντρο της πλατείας. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφέ με vintage διακόσμηση, ενώ υπάρχουν καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα και φυσικά, θα αγοράσετε φρεσκομαζεμένα φασόλια όλων των ειδών. Το πιο διάσημο μέρος των Πρεσπών αποτελεί ο Άγιος Αχίλλειος, με την πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650μ. που ενώνει το νησάκι με την στεριά. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αχιλλείου, μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας που έδωσε το όνομα στο νησί, καθώς και ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου. Αξίζει να επισκεφθείτε τα τοπικά καφέ και εστιατόρια για να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

– Μουσείο νερού Έδεσσα, Πάρκο καταρρακτών 

– Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Εδεσσας

– Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών (1860-1960) Παναγίτσας

– Λαογραφικό Μουσείο Παναγίτσας

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΜΠΑΝΣΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Το BANSKO είναι ένα χωριό 9.212 κατοίκων στο όρος Πίριν της Βουλγαρίας, σε υψόμετρο 936 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο χωριό υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός ενώ αποτελεί ένα μεγάλο τουριστικό προορισμό ειδικότερα κατά την χειμερινή περίοδο, λόγω του ομώνυμου χιονοδρομικού κέντρου που διαθέτει άριστη οργάνωση και πολύ καλή ποιότητα χιονιού. Το υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται στα 2.560 μέτρα και το χαμηλότερο στα 1000 μέτρα. Το Μπάνσκο διαθέτει πίστες σκι 75 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το 35% απευθύνεται σε αρχάριους, το 40% σε έμπειρους και το 25% σε προχωρημένους σκιέρ και snowboarders. Το 80% αυτών των εκτάσεων είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνητού χιονιού. Το BANSKO αποτελεί μια εξαιρετική χειμερινή εξόρμηση με τις πολυάριθμες λίμνες, τα αιωνόβια πευκοδάση του και τις κορυφές των βουνών να δένουν μεταξύ τους αρμονικά και μαγικά. 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 • Ιαματικά λουτρά, Bansko
 • 4Χ4 Jeep Safari, Βανσκο
 • Εκδρομή στη Σόφια
 • Εκδρομή σε CASINO
 • Bόλτα για ψώνια στο Μπλαγκόεβραντ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το Μπάνσκο θεωρείται ο παράδεισος του σκί στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι άδικα καθώς το συνολικό μήκος των 18 πιστών και των μονοπατιών είναι 75 χλμ., τα οποία εξυπηρετούνται από 15 σύγχρονα λιφτ 22 χλμ. (8θέσια, 6θέσια, 4θέσια, 2θέσια, T-bars κτλ.). Μπορείτε ακόμη αν δεν σας ενθουσιάζει το σκί, να κάνετε πεζοπορία στο χιονισμένο τοπίο και στα καταπράσινα βουνά τις υπόλοιπες περιόδους. Ακόμη στην περιοχή αν είστε πιο τολμηροί μπορείτε να δοκιμάσετε το αλεξίπτωτο πλαγιάς!

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Όταν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει μια σας επίσκεψη στις παραδοσιακές ταβέρνες, όπου μπορείτε να δοκιμάστε μερικές απο τις σπεσιαλιτέ όπως το kapama το οποίο είναι ριζότο και κοµµάτια κρέατος ψηµένα στο πήλινο, το chomlek, ένα πιάτο με  κοµµατάκια από µοσχάρι µε κρεµµύδια, πατάτες, σκόρδο, κόκκινο κρασί σε πήλινο και το katino μια συνταγή με µικρά κοµµάτια µοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος τηγανισµένα µε κρεµµύδια, πράσα, πιπεριές, µανιτάρια, λευκό κρασί, σερβιρισµένο σε πήλινο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

Αν βρεθείτε στην παλιά πόλη αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, αλλά και το αρχαιολογικό συγκρότημα στην περιοχή Pirin, που βρίσκεται μόλις 4,5 χλμ. μακριά. Εκεί δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου μπορείτε να θαυμάσετε ένα συνδυασμό από την πλούσια ιστορία και την παράδοση της περιοχής.

Το Μπάνσκο διαθέτει πλούσια ιστορία, για την οποία μπορείτε να μάθετε και να γνωρίσετε καλύτερα την παράδοση του τόπου με μιά σας επίσκεψη στο House Museum of Nikola Vaptsarov και στο Radonova House, Ethnic & Historical Museum, τα οποία είναι κάποια από τα σημαντικότερα μουσεία που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της ιστορίας της περιοχής. Επίσης εάν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να θαυμάσετε από κοντά, την διεθνή γκαλερί τέχνης η οποία βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής.

 

Τα Νέα Ρόδα  είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στις αρχές του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής, στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω και έχει πρόσβαση στη θάλασσα από δύο πλευρές.

Τα Νέα Ρόδα είναι ένα ήσυχο γραφικό χωριό, με μεγάλες σε έκταση παραλίες με χρυσή αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά. Στο λιμάνι του χωριού θα συναντήσετε αλιευτικά σκάφη, να δένουν δίπλα δίπλα με εκδρομικά σκάφη και ιστιοπλοϊκά που εκτελούν καθημερινά οργανωμένες εξορμήσεις στις πιο ειδυλιακές παραλίες της περιοχής.

Τα Νέα Ρόδα επίσης είναι γνωστά από την ιστορία, καθώς στο σημείο αυτό ο Ξέρξης το 480 π.Χ. άνοιξε διώρυγα για να περάσει ο στόλος του θέλοντας να αποφύγει τον περίπλου του Άθω.

Η διώρυγα έχει εντοπιστεί μετά από έρευνες Βρετανών και ελλήνων μηχανικών το 2008 ανάμεσα στα χωριά Νέα Ρόδα και Τρυπητή. Έχει μήκος δύο χιλιόμετρα και πλάτος 30 μέτρα και το μέγιστο βάθος της υπολογίζεται στα 15 μέτρα.  Είναι ορατή από μεγάλο ύψος, αφού η θέση έχει πάθει καθίζηση.

Η γεωγραφική θέση του οικισμού, τον καθιστά απόλυτο προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές, καθώς υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα και η δυνατότητα πραγματοποίησης πλήθους δραστηριοτήτων. Επίσης, η εγγύτητα του χωριού σε τοποθεσίες εξαιρετικής ομορφιάς, το καθιστούν ιδανικό «ορμητήριο» για ημερήσιες εκδρομές. Ακόμα,η πλούσια ιστορία του τόπου, προσφέρει πολλές επιλογές για θεματικές  διακοπές στους επισκέπτες του. Τέλος, δεν μπορούν να παραλειφθούν οι πολυάριθμες επιλογές που προσφέρονται για εξαιρετικό φαγητό η τη δοκιμή τοπικών προϊόντων.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

 • 6   χλμ από την Ιερισσό
 • 3,6 χλμ από Ουρανούπολή
 • 128 χλμ από Θεσσαλονίκη
 • 625 χλμ από Αθήνα
 • 2,8 χλμ από Λιμάνι Τρυπητής

ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ

Το νησί της Αμμουλιανής αποτελεί έναν  mustsee προορισμό για όσους επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή. Απέχει μόλις 10 λεπτά με το ferry boat από το λιμάνι της Τρυπητής (μόλις 2,8 χλμ από τα Νέα Ρόδα). Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησί, μήκους μόλις 6 χιλιομέτρων. Περιβάλλεται από αμμώδεις παραλίες, οι οποίες φημίζονται για τα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά τους, τα οποία φέρνουν στο μυαλό τους πιο εξωτικούς προορισμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι παραλίες της Αμμουλιανής είναι πιστοποιημένες με «γαλάζιες σημαίες».

Ακόμα, στην Αμμουλιανή υπάρχουν τα πιο φρέσκα ψαρικά! Το νησί διαθέτει μεγάλο αλιευτικό στόλο (το δεύτερο μεγαλύτερο στην Κεντρική Μακεδονία) και έτσι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν αλιεύματα «ωρών» . Στην Αμμουλιανή «το χθεσινό ψάρι δεν θεωρείται φρέσκο»!

Τέλος, για τους λάτρεις της παράδοσης, υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο στο κέντρο νησιού, το οποίο προσφέρει ενδιαφέρονται εκθέματα από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

*Στην Αμμουλιανή μπορείτε να πάτε με ferry boat από το λιμάνι της Τρυπητής (μόλις 2,8 χλμ από τα Νέα Ρόδα) : η  διαδρομή του ferry boat διαρκεί μόλις 10’ λεπτά. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά.

ACTIVITIES

Θα κολυμπήσετε στα υπέροχα, διαυγή νερά του Ακάνθιου Κόλπου και θα αναλωθείτε σε θαλάσσια σπορ, παιγνίδια στην άμμο και ψάρεμα στο γραφικό ψαρολίμανο με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Θα περπατήσετε κατά μήκος της χαρτογραφημένης περιπατητικής διαδρομής του Ξέρξη.  Ακόμα, μπορείτε να επισκεφθείτε το θεματικό πάρκο ο Θρονος του Ξέρξη στην περιοχή όπου σύμφωνα με την ιστορία, ο αρχαίος Πέρσης βασιλιάς είχε τοποθετήσει το θρόνο του. Θα επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό της Παναγιάς με το ιστορικό, ρωσικό τέμπλο, θα οργανώσετε επίσκεψη στους γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους : Μονή Ζυγού (στα σύνορα του Αγίου Όρους), Ιερό Αρχαίας Ουρανούπολης και Αρχαία Άκανθο– όλα σε απόσταση λίγων λεπτών από το χωριό (οι λάτρεις του περιπάτου μπορούν να τους επισκεφθούν και με τα πόδια), θα λάβετε μέρος στις εκδηλώσεις αναβίωσης της μικρασιατικής παράδοσης, που διοργανώνει ο τοπικός πολιτιστικό σύλλογος, ενώ την τελευταία Δευτέρα του Ιουλίου θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε ολόφρεσκα ψαρικά στη Γιορτή της σαρδέλας. Ακόμα, θα έχετε την ευκαιρια να διαβείτε τα μονοπάτια της οινογευσίας, να ξεναγηθείτε σε κτήμα ενώ μπορείτε να επίσης να δοκιμάσετε νέες γεύσεις σε ένα πολυβραβευμένο τυροκομείο που βρίσκεται στην περιοχή. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε κάποια κρουαζιέρα με πλοία με γυάλινο πάτο, που θα σας περιηγήσει στις πιο όμορφες και εικονικές παραλίες της περιοχής.

Υπαίθριες δραστηριότητες, Περιηγήσεις, Ουρανούπολή

 • Περιηγήσεις σκάφων και αξιοθέατων, Ουρανούπολη
 • Γύρος του Αγίου Όρους, Ουρανούπολη
 • Ενοικιάσεις σκαφών, κανό, καγιάκ Νέα Ρόδα
 • Καταδύσεις, Σνοκέρλιγκ, Νέα Ρόδα
 • Θαλλάσιο Αλεξίπτωτο, Αλεξίπτωτο Πλαγιάς, Θαλλάσιο Σκι, Τζετ Σκι,

 Νέα Ρόδα

Eagles Palace Resort & Spa για καταδύσεις και surfing

 • Περιπατητικές διαδρομές, Νέα Ρόδα
 • Ο Θρόνος του Ξέρξη, θεματικό πάρκο και οινογευσία
 • Domaine Agrovision, Xiropotamos, Ierissos
 • Σταθώρης Τυροκομική, Ιερισσός

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το τμήμα της Χερσονήσου του Άθω που δεν περιλαμβάνεται στην Αθωνική Πολιτεία αποτελεί έναν καλοκαιρινό προορισμό που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τους πιο εξωτικούς προορισμούς! Με τριακόσια χιλιόμετρα ακτογραμμής, και τρεις περιοχές προστατευμένες από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Natura 2000, να περικλείουν τις αμέτρητες, βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, παραλίες της, με τα εξωτικά νερά και την απαλή χρυσή και λευκή άμμο, με κόλπους εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, νησάκια, χρυσούς κάμπους και κατάφυτα βουνά, συνθέτεται ένα μοναδικό σκηνικό που αποτελεί πόλο έλξης για όσους αποζητούν παρθένα μέρη και φυσική ομορφιά.

 • Παραλία, Νέων Ρόδων
 • Παραλία Κομίτσας
 • Οι παραλίεςΚαρβουνόσκαλα, Κάμπος (Πυργαδίκια) και Ζούγκλα (προς Στρατώνι- Ολυμπιάδα) θα σας μαγέψουν με την λευκή άμμο και τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά τους.
 • Οργανωμένεςπαραλίες με πεντακάθαρα νερά και με ανέσεις όπως ξαπλώστρες, αποδυτήρια, ντουζ, bar, εστιατόρια:  Χρυσή Ακτή (Ολυμπιάδα)Βίνα (Ολυμπιάδα)Γουργουρού (Στάγειρα)ΣτρατώνιΙερισσόςΝέα Ρόδα, ΞηροποτάμιΔεβελίκι και Πύργος
 • Παραλίες σε πεντακάθαρα νερά και έναν πλούσιο υποβρύχιο κόσμο: Copa Cabbana (Nέα Ρόδα), Πόρτο (Στρατώνι),
 • Παραλίεςμε Θέα: Πρώτη Αμμουδιά (Στάγειρα), Λιμάνι Νέας Ρόδας, Κομίτσα, και Γιαλάκια
 • Παραλίες κοντά στη φύση: Ζέπκο (Στάγειρα),Camping Ιερισσός (Ιερισσός),
 • Παραλίες με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά: Αρσανάςκαι Χιλιαδού (με βότσαλα), ΚακούδιαΦάκαΚαστρί (Στάγειρα).
 • Παραλίες με θέα καταπράσινα πευκόφυτα τοπία:Συκιά (Στάγειρα), Μεταλλείο,  Νέα Ρόδα
 • Παραλίες στην Αμμουλιανή:Τρατοβολή, Φάκα, Camping Αλυκές και Παραλία Αλυκές, Μεγάλη Άμμος, Άγιος Γεώργιος, Καραγάτσια.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ & BEACH BARS

 • Πλωτόν, Νέα Ροδα, Εστιατόριο
 • Ταβέρνα Ο Ποντίος
 • The Kitchen
 • Τεμέτερον Ψητοπωλείο
 • Ταβέρνα Beach Bar, Κρύσταλης
 • Costa Costa Beach Bar, Νέα Ρόδα
 • Kritikos Gallery & Restaurants, Ουρανούπολη
 • Το Μουράγιο, Ιερισσός
 • Molos Seaside Restaurant, Νέα Ρόδα
 • Maori Beach Bar, Ακτή Πύργος, Γομάτι

Ο Θρόνος του Ξέρξη, θεματικό πάρκο και οινογευσία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΑΡΑΧΩΒΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Η Αράχωβα είναι αναμφίβολα η αρχόντισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απλώνεται μεγαλόπρεπα στις νότιες πλαγιές του βουνού για να καταλήξει σε χαράδρα όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος. Γνωστή κυρίως για τον κοσμοπολίτικο αέρα της, η Αράχωβα είναι πολύ περισσότερα από τον τίτλο «Μύκονος του χειμώνα». Η κεντρική πλατεία της βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στο νομό Βοιωτίας και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Η άγρια ομορφιά της Αράχωβας σε συνδυασμό με τον αναλλοίωτο παραδοσιακό χαρακτήρα της, το κοσμοπολίτικο πρόσωπό της και τις πολυάριθμες δραστηριότητες που προσφέρει ο μαγευτικός Παρνασσός, την κατατάσσουν δικαίως στην κορυφή του ελληνικού χειμερινού τουρισμού και στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς και για τις υπόλοιπες εποχές. Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού είναι σε απόσταση 17 χιλιομέτρων, ενώ ο Ηνίοχος και ο Παν απέχουν  9 και 10 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το Εθνικό Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, σε απόσταση 84 χιλιομέτρων,  ενώ πολύ κοντά σχετικά βρίσκεται και το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα ( 160 χιλιόμετρα ). 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είναι ο απόλυτος προορισµός για να έρθετε σε επαφή µε τη φύση, κάνοντας βόλτες στα βουνά ή στο χωριό µε τη µυρωδιά καµένου ξύλου από τις καµινάδες που αχνίζουν ζωηρά .Στην κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία  του χωριού, με τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στα ταβερνάκια και τα café , σερβίρουν γλυκό του κουταλιού θα γευθείτε τα τοπικά εδέσματα και τις ξακουστές πίτες, καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Επίσης στον Παρνασσό μπορεί να κάνει κάποιος πολλές εναλακτικές δραστηριότητες, όπως:

 • Wine Tasting:

Στο Οινοποιείο Αργυρίου  που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών που παράγονται από το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας, στο γραφικό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα «Πολύδροσος», στους πρόποδες του Παρνασσού. Η οινογνωσία πραγματοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι που βρίσκεται στον χώρο του Οινοποιείου Αργυρίου. Εκεί οι επισκέπτες μυούνται στην «μεθυστική» απόλαυση βραβευμένων κρασιών που φέρουν την ετικέτα Αργυρίου.

 • Περιηγήσεις με ATV και Buggy:

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια φύση του Παρνασσού, είναι η βόλτα με ATV ή κοινώς… με γουρούνα! Λάσπη, χιόνι, μικρά ποταμάκια και λίμνες είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα δαμάσετε με το ATV. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει περιήγηση με τις γουρούνες είναι ζεστά ρούχα, ενώ συνιστάται και full face κασκόλ.

 • Ιππασία:

Η ιππασία αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που προσφέρονται στο βουνό. Αν ονειρεύεστε να ιππεύετε ένα πανέμορφο, περήφανο άλογο και παράλληλα να ατενίζετε χιονισμένες ή ελατόφυτες βουνοπλαγιές, τότε η ιππασία στον Παρνασσό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, με την τοποθεσία να είναι ιδανική, αφού βρίσκεται σε ήσυχο χωμάτινο δρόμο, μακριά από την πολυκοσμία και συνδυάζει την αρκετά μεγάλη έκταση, με την απίστευτη, απεριόριστη θέα στον αλπικό Παρνασσό και το ελατοδάσος.

 • Snow mobile:

Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, επιβάλλεται να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Ένα από τα ομορφότερα σημεία που ενοικιάζονται snow mobiles είναι το Δόκανο (τοποθεσία που συνδέει το Λιβάδι με την Επτάλοφο).

 • Βόλτα με χιονορακέτες:

Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία του Snowshoeing το χειμώνα, κάντε το άμεσα! Θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο. Οι χιονορακέτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, δεν βουλιάζουν στο χιόνι, με αποτέλεσμα η πεζοπορία σε χιονισμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια να γίνεται εύκολη υπόθεση!

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εάν είστε λάτρεις του βουνού και κυνηγοί έντονων εμπειριών και συναισθημάτων προσδεθείτε.. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε και να βιώσετε φανταστικές εμπειρίες κατά την παραμονή σας στους πρόποδες του Παρνασσού. Εμείς έχουμε την χαρά να σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 1. Skiing & Snowboard

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για Ski & Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αναβατήρων, αλλά και με την προσθήκη του νέου συρόμενου αναβατήρα «Σαχάρα», προσφέρει πλέον μία ανταγωνιστική χιονοδρομική εμπειρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Αρκετές είναι και οι εκτός πίστας διαδρομές για Freeride ski, με τα γνωστά λούκια της Φτερόλακας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τέσσερις από τις πίστες και συγκεκριμένα οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 1. Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα

Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Πέρα από τη χιονοδρομία εντός των ορίων του Χιονοδρομικού, ο Παρνασσός ενδείκνυται ιδιαίτερα και για ορειβατικό σκι. Φημισμένες διαδρομές όπως η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η ανάβαση στον Τσάρκο και στη Λιάκουρα κ.α., σε συνδυασμό με τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο χιονοδρομικό πακέτο για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

 1. Πεζοπορία

Πεζοπορία σε τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.

 • Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών.
 • Επίσκεψη σε γραφικά χωριά όπως η Αράχωβα και η Αγόριανη, σε  περίφημα σπήλαια του βουνού, όπως το Κωρύκειον Άνδρο, θαυμασμός από ψηλά της εισόδου του Επταστόμου, του σπηλαίου που φιλοξενεί το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης
 • Διαδρομή του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τους Δελφούς με την Επτάλοφο (Αγόριανη). Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αφού διασχίζει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με τον βορρά και την αρχαία Λίλαια.
 • Ολοήμερη εκδρομή στη Νεραϊδοσπηλιά, το περίφημο σπήλαιο με τις λίμνες στον δυτικό Παρνασσό.
 • Διάσχιση Παρνασσού από Βορρά προς Νότο.
 • Πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών
 • Η διάβαση του αρχαίου μονοπατιού από τους Δελφούς μέχρι το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να προσεγγίσουν το Μαντείο των Δελφών, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεζοπορία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.
 • Νυχτερινές πεζοπορίες υπό το φως της Πανσελήνου από την κορυφή του Παρνασσού «Λιάκουρα», με οργανωμένη ανάβαση.
 • Χειμερινές πεζοπορίες με χιονορακέτες με την χρήση χιονορακετών, που θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο
 1. Mountain Biking

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 200 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού, με τα εναλλασσόμενα τοπία, η εμπειρία του Mountain Bike δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Ποδηλατικά tours με έμπειρους οδηγούς, μαθήματα, ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού κάνουν το mountain bike στον Παρνασσό εύκολη υπόθεση για όλους. Ακόμη και οι Downhill Riders που αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, θα τη βρουν στις ειδικές διαδρομές Downhill.

 1. Ορειβατικό Σκι

Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι. Η πιο γνωστή διαδρομή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό είναι η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η οποία αποτελεί και την πιο διάσημη και αναγνωρισμένη διαδρομή στην Ελλάδα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, η χιονοκάλυψη είναι εξαιρετική, ενώ το ανοιξιάτικο χιόνι είναι συνήθως πιο ασφαλές. Σε καλές χρονιές, ορειβατικό σκι στον Παρνασσό μπορεί να γίνει ακόμη και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε συνδυασμό με πεζοπορία. Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συνδυάζει τη μετακίνηση στις χιονισμένες πλαγιές για ανάβαση και κατάβαση, με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των χιονοπέδιλων και των δυνάμεων του αθλητή. Με ειδικό εξοπλισμό για ορειβατικό σκι (μπότες, δέστρα, πέδιλα, φώκιες) είναι δυνατή τόσο η ανάβαση μίας χιονισμένης πλαγιάς (με τη χρήση φώκιας), όσο και η κατάβαση (με αφαίρεση της φώκιας). Η λεγόμενη «φώκια» είναι ειδικό κομμάτι υφάσματος το οποιο αποτελεί το πιο σημαντικό αξεσουάρ του ορειβατικού σκι, καθώς προσκολλάται στα χιονοπέδιλα με αποτέλεσμα να κάνει δυνατή την ανάβαση στο χιόνι (δεν γλιστράει προς τα πίσω).

 1. Αναρρίχηση

Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Μόλις βρεθείτε στην περιοχή της Αράχωβας, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα όπου όλα τα εδέσματα φτιάχνονται με μεράκι από τους ντόπιους και αγνές πρώτες ύλες της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η επιλογή σας οι γεύσεις της περιοχής θα σας συναρπάσουν!

 1. Ταβέρνα Ζάχος, Αράχωβα
 2. Τhe Folks Restaurant, Αράχωβα
 3. Ταβέρνα Μπάμπης, Αράχωβα
 4. Ταβέρνα Τα Κοψίδια, Αράχωβα
 5. Pizza Fuego, Αράχωβα
 6. Εστιατόριο Το Αγνάντιο, Αράχωβα
 7. Εστιατόριο Το Τσουκάλι, Αράχωβα
 8. Ταβέρνα Ο Χρήστος, Αράχωβα
 9. Εστιατόριο Φτερολακκα, Αράχωβα
 10. Isidora Gallery Bar, Αράχωβα
 11. Bello Panini Bar, Αράχωβα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

 1. Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
 2. Ο Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε εκεί. Ο Nαός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές ενώ βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας. 
 3. Το Αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα, ενώ η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία. 
 4. Το λαογραφικό μουσείο της Αγόριανης όπου μπορείτε να θαυμάσετε από φωτογραφίες της παλιάς Αγόριανης μέχρι οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα του χωριού (του τσαγκάρη, του βαρελά, του τσοπάνη, του κουρέα, του ράφτη, του μπακάλη, του καφετζή και πολλά άλλα). 
 5. Στην  Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε  το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία του Άη Γιώργη και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το περίφημο ρολόι.
 6. Ο Καταρράκτης της Τρύπης ένα όμορφο μέρος  που θυμίζει Αμαζόνιο, βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 λεπτών. 

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΑΓΟΡΙΑΝΗ / ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ

Η Αγόριανη (Επτάλοφος όπως ονοµάζεται επισήµως) μέσα στο ελατοσκέπαστο τοπίο του Παρνασσού, δημιουργεί μοναδικό αλπικό σκηνικό και αναδεικνύεται στον απόλυτο  χειµερινό προορισµό! Σε απόσταση µόλις 24 χλµ. από την Αράχωβα και µε εύκολη πρόσβαση στο Χιονοδροµικό Κέντρο του Παρνασσού, στο δυτικό τµήµα του ορεινού όγκου εκπλήσσει  τους μαγεμένους επισκέπτες µε το χιονοσκέπαστο τοπίο της πνιγµένο στα έλατα! Σπέυδοντας  στα ενδότερά της, ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι πλάι στη ρεματιά, από την κεντρική πλατεία του χωριού θα συναντήσετε μια όαση τον υπέροχο καταρράκτη της Αγόριανης  µε τα γάργαρα νερά του, που κυλούν ασταµάτητα. Στο χωριό θα συναντήσετε επίσης παλιά (αλλά ανακαινισμένα) εκκλησάκια του 19ου αιώνα, όπως τους χτισμένους πάνω σε πηγή Αγίους Αναργύρους και την Αγία Παρασκευή με την τεράστια βελανιδιά του Σικελιανού.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είναι ο απόλυτος προορισµός για να έρθετε σε επαφή µε τη φύση, κάνοντας βόλτες στα βουνά ή στο χωριό µε τη µυρωδιά καµένου ξύλου από τις καµινάδες που αχνίζουν ζωηρά .Στην κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία  του χωριού, με τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στα ταβερνάκια και τα café , σερβίρουν γλυκό του κουταλιού θα γευθείτε τα τοπικά εδέσματα και τις ξακουστές πίτες, καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Επίσης στον Παρνασσό μπορεί να κάνει κάποιος πολλές εναλακτικές δραστηριότητες, όπως:

 • Wine Tasting:

Στο Οινοποιείο Αργυρίου  που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών που παράγονται από το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας, στο γραφικό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα «Πολύδροσος», στους πρόποδες του Παρνασσού. Η οινογνωσία πραγματοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι που βρίσκεται στον χώρο του Οινοποιείου Αργυρίου. Εκεί οι επισκέπτες μυούνται στην «μεθυστική» απόλαυση βραβευμένων κρασιών που φέρουν την ετικέτα Αργυρίου.

 • Περιηγήσεις με ATV και Buggy:

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια φύση του Παρνασσού, είναι η βόλτα με ATV ή κοινώς… με γουρούνα! Λάσπη, χιόνι, μικρά ποταμάκια και λίμνες είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα δαμάσετε με το ATV. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει περιήγηση με τις γουρούνες είναι ζεστά ρούχα, ενώ συνιστάται και full face κασκόλ.

 • Ιππασία:

Η ιππασία αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που προσφέρονται στο βουνό. Αν ονειρεύεστε να ιππεύετε ένα πανέμορφο, περήφανο άλογο και παράλληλα να ατενίζετε χιονισμένες ή ελατόφυτες βουνοπλαγιές, τότε η ιππασία στον Παρνασσό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, με την τοποθεσία να είναι ιδανική, αφού βρίσκεται σε ήσυχο χωμάτινο δρόμο, μακριά από την πολυκοσμία και συνδυάζει την αρκετά μεγάλη έκταση, με την απίστευτη, απεριόριστη θέα στον αλπικό Παρνασσό και το ελατοδάσος.

 • Snow mobile:

Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, επιβάλλεται να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Ένα από τα ομορφότερα σημεία που ενοικιάζονται snow mobiles είναι το Δόκανο (τοποθεσία που συνδέει το Λιβάδι με την Επτάλοφο).

 • Βόλτα με χιονορακέτες:

Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία του Snowshoeing το χειμώνα, κάντε το άμεσα! Θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο. Οι χιονορακέτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, δεν βουλιάζουν στο χιόνι, με αποτέλεσμα η πεζοπορία σε χιονισμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια να γίνεται εύκολη υπόθεση!

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εάν είστε λάτρεις του βουνού και κυνηγοί έντονων εμπειριών και συναισθημάτων προσδεθείτε.. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε και να βιώσετε φανταστικές εμπειρίες κατά την παραμονή σας στους πρόποδες του Παρνασσού. Εμείς έχουμε την χαρά να σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 1. Skiing & Snowboard

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για Ski & Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αναβατήρων, αλλά και με την προσθήκη του νέου συρόμενου αναβατήρα «Σαχάρα», προσφέρει πλέον μία ανταγωνιστική χιονοδρομική εμπειρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Αρκετές είναι και οι εκτός πίστας διαδρομές για Freeride ski, με τα γνωστά λούκια της Φτερόλακας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τέσσερις από τις πίστες και συγκεκριμένα οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 1. Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα

Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Πέρα από τη χιονοδρομία εντός των ορίων του Χιονοδρομικού, ο Παρνασσός ενδείκνυται ιδιαίτερα και για ορειβατικό σκι. Φημισμένες διαδρομές όπως η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η ανάβαση στον Τσάρκο και στη Λιάκουρα κ.α., σε συνδυασμό με τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο χιονοδρομικό πακέτο για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

 1. Πεζοπορία

Πεζοπορία σε τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.

 • Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών.
 • Επίσκεψη σε γραφικά χωριά όπως η Αράχωβα και η Αγόριανη, σε  περίφημα σπήλαια του βουνού, όπως το Κωρύκειον Άνδρο, θαυμασμός από ψηλά της εισόδου του Επταστόμου, του σπηλαίου που φιλοξενεί το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης
 • Διαδρομή του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τους Δελφούς με την Επτάλοφο (Αγόριανη). Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αφού διασχίζει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με τον βορρά και την αρχαία Λίλαια.
 • Ολοήμερη εκδρομή στη Νεραϊδοσπηλιά, το περίφημο σπήλαιο με τις λίμνες στον δυτικό Παρνασσό.
 • Διάσχιση Παρνασσού από Βορρά προς Νότο.
 • Πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών
 • Η διάβαση του αρχαίου μονοπατιού από τους Δελφούς μέχρι το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να προσεγγίσουν το Μαντείο των Δελφών, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεζοπορία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.
 • Νυχτερινές πεζοπορίες υπό το φως της Πανσελήνου από την κορυφή του Παρνασσού «Λιάκουρα», με οργανωμένη ανάβαση.
 • Χειμερινές πεζοπορίες με χιονορακέτες με την χρήση χιονορακετών, που θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο
 1. Mountain Biking

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 200 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού, με τα εναλλασσόμενα τοπία, η εμπειρία του Mountain Bike δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Ποδηλατικά tours με έμπειρους οδηγούς, μαθήματα, ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού κάνουν το mountain bike στον Παρνασσό εύκολη υπόθεση για όλους. Ακόμη και οι Downhill Riders που αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, θα τη βρουν στις ειδικές διαδρομές Downhill.

 1. Ορειβατικό Σκι

Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι. Η πιο γνωστή διαδρομή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό είναι η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η οποία αποτελεί και την πιο διάσημη και αναγνωρισμένη διαδρομή στην Ελλάδα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, η χιονοκάλυψη είναι εξαιρετική, ενώ το ανοιξιάτικο χιόνι είναι συνήθως πιο ασφαλές. Σε καλές χρονιές, ορειβατικό σκι στον Παρνασσό μπορεί να γίνει ακόμη και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε συνδυασμό με πεζοπορία. Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συνδυάζει τη μετακίνηση στις χιονισμένες πλαγιές για ανάβαση και κατάβαση, με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των χιονοπέδιλων και των δυνάμεων του αθλητή. Με ειδικό εξοπλισμό για ορειβατικό σκι (μπότες, δέστρα, πέδιλα, φώκιες) είναι δυνατή τόσο η ανάβαση μίας χιονισμένης πλαγιάς (με τη χρήση φώκιας), όσο και η κατάβαση (με αφαίρεση της φώκιας). Η λεγόμενη «φώκια» είναι ειδικό κομμάτι υφάσματος το οποιο αποτελεί το πιο σημαντικό αξεσουάρ του ορειβατικού σκι, καθώς προσκολλάται στα χιονοπέδιλα με αποτέλεσμα να κάνει δυνατή την ανάβαση στο χιόνι (δεν γλιστράει προς τα πίσω).

 1. Αναρρίχηση

Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Μόλις βρεθείτε στην περιοχή της Αγόριανης, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα όπου όλα τα εδέσματα φτιάχνονται με μεράκι από τους ντόπιους και αγνές πρώτες ύλες της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η επιλογή σας οι γεύσεις της περιοχής θα σας συναρπάσουν! Σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 1. Ταβέρνα του Μαυροδήμου, Επτάλοφος 
 2. Ταβέρνα Γκρίζα αρκούδα, Επτάλοφος
 3. Le Grand Chalet Restaurant Bar, Επτάλοφος
 4. Ταβένα Τα Πλατάνια, Επτάλοφος
 5. Παραδοσιακή Ταβέρνα Κυρ – Γιάανη, Επτάλοφος
 6. Aelia Espresso Bar, Επτάλοφος
 7. Κορακότρυπα Καφέ, Επτάλοφος
 8. Ταβέρνα Σταμάτης, Επτάλοφος
 9. Ψησταριά Ο Σταύρος, Επτάλοφος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

 1. Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής μόλις 35 χλμ μακριά.
 2. Ο Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε εκεί. Ο Nαός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές ενώ βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας. 
 3. Το Αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα, ενώ η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία. 
 4. Το λαογραφικό μουσείο της Αγόριανης όπου μπορείτε να θαυμάσετε από φωτογραφίες της παλιάς Αγόριανης μέχρι οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα του χωριού (του τσαγκάρη, του βαρελά, του τσοπάνη, του κουρέα, του ράφτη, του μπακάλη, του καφετζή και πολλά άλλα). 
 5. Στην κοντινή Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε  το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία του Άη Γιώργη και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το περίφημο ρολόι.
 6. Ο Καταρράκτης της Τρύπης ένα όμορφο μέρος  που θυμίζει Αμαζόνιο, βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 λεπτών. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ / ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Η γραφική Αμφίκλεια που απέχει μόλις 2 ώρες οδικώς από την Αθήνα, βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 400μ. και έχει καταφέρει να προσελκύσει τους λάτρεις του βουνού, χάρη στο φυσικό της κάλλος, την πολύ μικρή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα νεοκλασικά αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της. Με μοναδική θέα στον κάμπο, τα παραδοσιακά καλντερίμια, τα πέτρινα παλιά αρχοντικά, τις πετρόκτιστες βρύσες και τα στενά δροµάκια που οι ντόπιοι ονοµάζουν «στριµούλες»,  η Αμφίκλεια σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη  και προσελκύει ποιοτικό τουρισµό, οικογένειες και λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είναι ο απόλυτος προορισµός για να έρθετε σε επαφή µε τη φύση, κάνοντας βόλτες στα βουνά ή στο χωριό µε τη µυρωδιά καµένου ξύλου από τις καµινάδες που αχνίζουν ζωηρά. Στην κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία  του χωριού, με τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στα ταβερνάκια και τα Café τα οποία σερβίρουν γλυκό του κουταλιού, τοπικά εδέσματα και τις ξακουστές πίτες, καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού. Επίσης στην Αμφίκλεια και στις γύρω περιοχέςωτπυ Παρνασσού μπορεί να κάνει κάποιος πολλές εναλακτικές δραστηριότητες, όπως:

 • Wine Tasting:

Στο Οινοποιείο Αργυρίου  που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών που παράγονται από το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας, στο γραφικό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα «Πολύδροσος», στους πρόποδες του Παρνασσού. Η οινογνωσία πραγματοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι που βρίσκεται στον χώρο του Οινοποιείου Αργυρίου. Εκεί οι επισκέπτες μυούνται στην «μεθυστική» απόλαυση βραβευμένων κρασιών που φέρουν την ετικέτα Αργυρίου.

 • Περιηγήσεις με ATV και Buggy:

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια φύση του Παρνασσού, είναι η βόλτα με ATV ή κοινώς… με γουρούνα! Λάσπη, χιόνι, μικρά ποταμάκια και λίμνες είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα δαμάσετε με το ATV. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει περιήγηση με τις γουρούνες είναι ζεστά ρούχα, ενώ συνιστάται και full face κασκόλ.

 • Ιππασία:

Η ιππασία αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που προσφέρονται στο βουνό. Αν ονειρεύεστε να ιππεύετε ένα πανέμορφο, περήφανο άλογο και παράλληλα να ατενίζετε χιονισμένες ή ελατόφυτες βουνοπλαγιές, τότε η ιππασία στον Παρνασσό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, με την τοποθεσία να είναι ιδανική, αφού βρίσκεται σε ήσυχο χωμάτινο δρόμο, μακριά από την πολυκοσμία και συνδυάζει την αρκετά μεγάλη έκταση, με την απίστευτη, απεριόριστη θέα στον αλπικό Παρνασσό και το ελατοδάσος.

 • Snow mobile:

Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, επιβάλλεται να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Ένα από τα ομορφότερα σημεία που ενοικιάζονται snow mobiles είναι το Δόκανο (τοποθεσία που συνδέει το Λιβάδι με την Επτάλοφο).

 • Βόλτα με χιονορακέτες:

Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία του Snowshoeing το χειμώνα, κάντε το άμεσα! Θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο. Οι χιονορακέτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, δεν βουλιάζουν στο χιόνι, με αποτέλεσμα η πεζοπορία σε χιονισμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια να γίνεται εύκολη υπόθεση!

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εάν είστε λάτρεις του βουνού και κυνηγοί έντονων εμπειριών και συναισθημάτων προσδεθείτε.. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε και να βιώσετε φανταστικές εμπειρίες κατά την παραμονή σας στους πρόποδες του Παρνασσού. Εμείς έχουμε την χαρά να σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 • Skiing & Snowboard

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για Ski & Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αναβατήρων, αλλά και με την προσθήκη του νέου συρόμενου αναβατήρα «Σαχάρα», προσφέρει πλέον μία ανταγωνιστική χιονοδρομική εμπειρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Αρκετές είναι και οι εκτός πίστας διαδρομές για Freeride ski, με τα γνωστά λούκια της Φτερόλακας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τέσσερις από τις πίστες και συγκεκριμένα οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 1. Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα

Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Πέρα από τη χιονοδρομία εντός των ορίων του Χιονοδρομικού, ο Παρνασσός ενδείκνυται ιδιαίτερα και για ορειβατικό σκι. Φημισμένες διαδρομές όπως η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η ανάβαση στον Τσάρκο και στη Λιάκουρα κ.α., σε συνδυασμό με τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο χιονοδρομικό πακέτο για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

 • Πεζοπορία

Πεζοπορία σε τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.

 • Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών.
 • Επίσκεψη σε γραφικά χωριά όπως η Αράχωβα και η Αγόριανη, σε  περίφημα σπήλαια του βουνού, όπως το Κωρύκειον Άνδρο, θαυμασμός από ψηλά της εισόδου του Επταστόμου, του σπηλαίου που φιλοξενεί το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης
 • Διαδρομή του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τους Δελφούς με την Επτάλοφο (Αγόριανη). Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αφού διασχίζει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με τον βορρά και την αρχαία Λίλαια.
 • Ολοήμερη εκδρομή στη Νεραϊδοσπηλιά, το περίφημο σπήλαιο με τις λίμνες στον δυτικό Παρνασσό.
 • Διάσχιση Παρνασσού από Βορρά προς Νότο.
 • Πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών
 • Η διάβαση του αρχαίου μονοπατιού από τους Δελφούς μέχρι το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να προσεγγίσουν το Μαντείο των Δελφών, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεζοπορία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.
 • Νυχτερινές πεζοπορίες υπό το φως της Πανσελήνου από την κορυφή του Παρνασσού «Λιάκουρα», με οργανωμένη ανάβαση.
 • Χειμερινές πεζοπορίες με χιονορακέτες με την χρήση χιονορακετών, που θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο
 • Mountain Biking

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 200 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού, με τα εναλλασσόμενα τοπία, η εμπειρία του Mountain Bike δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Ποδηλατικά tours με έμπειρους οδηγούς, μαθήματα, ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού κάνουν το mountain bike στον Παρνασσό εύκολη υπόθεση για όλους. Ακόμη και οι Downhill Riders που αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, θα τη βρουν στις ειδικές διαδρομές Downhill.

 • Ορειβατικό Σκι

Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι. Η πιο γνωστή διαδρομή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό είναι η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η οποία αποτελεί και την πιο διάσημη και αναγνωρισμένη διαδρομή στην Ελλάδα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, η χιονοκάλυψη είναι εξαιρετική, ενώ το ανοιξιάτικο χιόνι είναι συνήθως πιο ασφαλές. Σε καλές χρονιές, ορειβατικό σκι στον Παρνασσό μπορεί να γίνει ακόμη και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε συνδυασμό με πεζοπορία. Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συνδυάζει τη μετακίνηση στις χιονισμένες πλαγιές για ανάβαση και κατάβαση, με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των χιονοπέδιλων και των δυνάμεων του αθλητή. Με ειδικό εξοπλισμό για ορειβατικό σκι (μπότες, δέστρα, πέδιλα, φώκιες) είναι δυνατή τόσο η ανάβαση μίας χιονισμένης πλαγιάς (με τη χρήση φώκιας), όσο και η κατάβαση (με αφαίρεση της φώκιας). Η λεγόμενη «φώκια» είναι ειδικό κομμάτι υφάσματος το οποιο αποτελεί το πιο σημαντικό αξεσουάρ του ορειβατικού σκι, καθώς προσκολλάται στα χιονοπέδιλα με αποτέλεσμα να κάνει δυνατή την ανάβαση στο χιόνι (δεν γλιστράει προς τα πίσω).

 • Αναρρίχηση

Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Μόλις βρεθείτε στην περιοχή του Παρνασσού, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα όπου όλα τα εδέσματα φτιάχνονται με μεράκι από τους ντόπιους και αγνές πρώτες ύλες της περιοχής. Στην Αμφίκλεια μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στην πλατεία δίπλα στα πλατάνια σε ζεστές ταβέρνες, όπως:

 • Ταβέρνα το Δαδί 
 • Ταβέρνα Καλιφόρνια 
 • Ταβέρνα του Μαυροδήμου στην Αγόριανη, όπου τα λαχανικά προέρχονται απο τον κήπο του ιδιοκτήτη, τα αυγά και τα πουλερικά απο το κοτέτσι του και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα ζυμαρικά και της πίτες απο τα χέρια της μαμάς Βούλας.
 • Ταβέρνα Γκρίζα αρκούδα, η οποία αποτελεί και στέκι των ντόπιων και αξίζει να την επιλέξετε για τις ιδιαίτερες γεύσεις της. 
 • Τσιπουράδικο Μεζεδοπολείο Μη σε Μέλλει
 • Εστιατόριο Το Μαγειριό της Πάνω Πλατείας
 • Εστιατόριο The Factory
 • Ταβέρνα 50 – 50 

Το σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η επιλογή σας οι γεύσεις της περιοχής θα σας συναρπάσουν! 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

 • Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
 • Ο Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε εκεί. Ο ναός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές ενώ βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας. 
 • Το Αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα, ενώ η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία. 
 • Το λαογραφικό μουσείο της Αγόριανης όπου μπορείτε να θαυμάσετε από φωτογραφίες της παλιάς Αγόριανης μέχρι οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα του χωριού (του τσαγκάρη, του βαρελά, του τσοπάνη, του κουρέα, του ράφτη, του μπακάλη, του καφετζή και πολλά άλλα). 
 • Στην κοντινή Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε  το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία του Άη Γιώργη και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το περίφημο ρολόι.
 1.  Ο Καταρράκτης της Τρύπης ένα όμορφο μέρος  που θυμίζει Αμαζόνιο, βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 λεπτών. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ / ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Τα Βελανίδια είναι οικισμός που βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, κοντά στο ακρωτήριο Μαλέα στη Λακωνία, απέναντι από την περιβόητη ” Καμήλα” το γνωστό άκρο του ποδιού στην Πελοπόννησο.  Ένα πανέμορφο χωριό, με έντονο νησιώτικο χρώμα.  Ίσως όχι τυχαία,αφού η ίδρυση του έγινε από Σπετσιώτες πρόσφυγες των Ορλωφικών. Κατά μία εκδοχή και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Χάσλακ εκεί τοποθετούταν  η αρχαία πόλη Σίδη. Τα Βελανίδια  ατενίζουν  το Μυρτώο Πέλαγος  και είναι η Άκρα της Ελλάδας,  που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα όπως κανένα άλλο θαλάσσιο μονοπάτι.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Βελανίδια. Το ίδιο, το χωριό.

Η πάνω και κάτω ρούγα του χωριού.

Στο  χωριό των Βελανιδίων που βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο λόφο όλα τα σπίτια  αγναντεύουν τη θάλασσα.

…Ποιόν περιμένουν άραγε, να έρθει;

Στη μικρή πλατεία θα βρεις το καφενείο, θα βρεις το μίνι μάρκετ με τα παραδοσιακά προϊόντα και τα είδη πρώτης ανάγκης και θα φας – αν το επιθυμείς –  φρέσκα ψάρια και άλλα τοπικά προϊόντα που παράγουν με μεράκι οι κάτοικοι της περιοχής.  Γίνονται συχνά γιορτές και πανηγύρια τους μήνες του καλοκαιριού  στα οποία συμμετέχει όλο το χωριό αλλά και οι εκάστοτε επισκέπτες – που είναι πάντα καλοδεχούμενοι. Ξέχασα να σας πω, πως αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται μέσα στο χωριό. Υπάρχουν χώροι παρκινγκ περιφερειακά για να προστατεύουν γονείς και παιδιά από αυτοκίνητα, θόρυβο, κυκλοφορία. Είναι γοητευτικό να ζεις κάπου στο παρελθόν και να ζεις με τους κανόνες και τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Ποιός δε θέλει να γίνει κομμάτι της  ιστορίας;

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Έχεις πολλά να δεις και πολλά να κάνεις – αρκεί να μπορείς να στροβιλίζεσαι από την περιήγηση στο αρχαίο Απολιθωμένο Δάσος, να προχωράς στη  μεσαιωνική Μονεμβασιά και να φτάνεις στα γραφικά Κύθηρα, να βουτάς στα καταγάλανα νερά της Ελαφονήσου, να επισκέπτεσαι το Γύθειο, το Γέρακα και πόσα άλλα! Το σίγουρο είναι ότι θα ζήσεις αυθεντικά, ανεπιτήδευτα.  Έλα μαζί μας να σε ξεναγήσουμε στην όμορφη Πελοπόννησο, να ψαρέψουμε και να γευτούμε ολόφρεσκα ψάρια, να κολυμπήσουμε σε πεντακάθαρα νερά, να απολαύσουμε την ηρεμία, την ησυχία ενός απόκοσμου χωριού, ακούγοντας μόνο τα κύματα και τον άνεμο. 

Ήδη, σαν να κυλάει.

Ο άνεμος και το κύμα.

Ααα! Σε προσκαλεί να έρθεις το καλοκαίρι.

Υ.Γ.  Μην πάρεις πολλές βαλίτσες, μόνο την καλή σου διάθεση.

Σε περιμένουμε.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Η ατμόσφαιρα μυρίζει ιώδιο, θαλασσινό αλάτι και από το σπίτι βλέπεις τις μικρές απίθανες πολύχρωμες βαρκούλες στο μικρό λιμάνι να λικνίζονται στο ρυθμό της θάλασσας. Ψαράδες βγάζουν την πραμάτεια τους πολύ νωρίς κάθε πρωί. Ποικιλία από ολόφρεσκα ψάρια κάθε είδους περιμένουν να πάρουν την «θέση» τους στο τραπέζι σας.  Γεύσεις ολόφρεσκες, καθαρά αλλιώτικες που γίνονται μοναδικές με ένα ποτήρι ούζο ή τσίπουρο, ελιές και χειροποίητο τζατζίκι.

Στα Βελανίδια, πολλοί ντόπιοι – λίγο κουζουλοί, με την καλή έννοια, αποφάσισαν να κάνουν την διαφορά και να συνδυάσουν γευσιγνωσία και πολύ καλές πρώτες ύλες, παρουσιάζοντας πιάτα που τέτοια δεν τα έχουν ούτε τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι καλύτεροι, οι πιο αναγνωρίσιμοι σεφ. Όλα αυτά στην ταβέρνα Φανάρι και ο Χρήστος, ο ιδιαίτερος επιχειρηματίας της συνδυάζει τα ασυνδύαστα. Αξίζει να δείτε. Αξίζει να δοκιμάσετε. Ταξίδι στην γεύση το ονομάζει ο ίδιος, εμπειρία μοναδική..

Μετά απο πολλά χρόνια η παραδοσιακή ταβέρνα ονομάστηκε Φανάρι και πέρασε σε νέο ιδιοκτήτη, έναν ταλαντούχο μάγειρα, που στόχος του είναι να κρατήσει ψηλά τον πήχη της γευσιγνωσίας στην περιοχή. Αυτό, το τελευταίο είναι η αγαπημένη συνήθεια των ναυτικών, των θαλασσόλυκων του χωριού. Πίνουν τσιπουράκι ή ούζο  και συζητούν για τις αναποδιές, τα ανδραγαθήματα, τις περιπέτειες τους στα 4 σημεία του πλανήτη που επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών ταξιδιών τους. Βλέπετε, είναι οι καλύτεροι ναυτικοί της Ελλάδας. Με πολλές περγαμηνές.  Είναι η απόλυτη  μαγεία να τους ακούν να διηγούνται απίστευτες, κι όμως, αληθινές ιστορίες. Είναι συζητήσεις που γίνονται μετά από συσσωρευμένη εμπειρία υψηλού κινδύνου ζωής!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

Φεύγοντας από την ταβέρνα, πιο κάτω αριστερά, θα βρείτε μια μεγάλη παραλία με υπέροχη και καθαρά νερά άμμο όπου μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα. Μπροστά εκτείνεται η «Καμήλα», όπως τη λένε οι ντόπιοι, και πίσω της κρύβεται η Μονεμβασιά (που απέχει μόλις 40 λεπτά πλέον από το χωριό). Προχωρώντας με το αυτοκίνητο προς τα δεξιά, μετά τον μικρό οικισμό του λιμανιού, συναντάται το πιο γνωστό από τα τρία ακρωτήρια της Πελοποννήσου, τον περιβόητο Κάβο Μαλέα. 

Όταν βρεθείτε στην περιοχή μπορείτε να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία της μέσα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που θα σας μεταφέρουν στην μαγεία μιας άλλης εποχής. Μπορείτε να γνωρίσετε την παραδοσιακή ζωή των ντόπιων στην λαογραφική έκθεση Βελανιδίων, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα εργαλεία των ναυτικών και το παραδοσιακό νοικοκυριό ενός σπιτιού μιας άλλης εποχής. Εάν κάνετε μια μικρή εξόρμηση στην περιοχή της Μονεμβασιάς μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο της περιοχής και  την αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς που περιλαμβάνει αξιόλογα εκθέματα που χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή. Ακόμη, κατά την ανάβαση σας στο κάστρο της μονεμβασιάς μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όπου η θέα την καθιστά ξεχωριστή λόγω της τοποθεσίας του και τον ιδιαίτερης ομορφιάς ναό του Ελκόμενου Χριστού.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΕΜΠΟΡΕΙΟ / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Το Εμπορείο είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στο νότιο τμήμα του νησιού της Σαντορίνης και η θέση του ήταν σημαντική ήδη από τα παλιά χρόνια. Το όνομά του άλλωστε προδίδει ότι ήταν κέντρο του εμπορίου του νησιού. Στο Εμπορείο υπάρχει το πιο όμορφο και καλύτερα διατηρημένο καστέλι της Σαντορίνης, με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο που οι τοίχοι τους να δημιουργούν παράλληλα και το τείχος του κάστρου. Το καστέλι είχε μόνο μια είσοδο, την Πόρτα όπως τη λένε οι ντόπιοι, και όλα τα παράθυρα και οι πόρτες των σπιτιών έβλεπαν στο εσωτερικό του κάστρου. Στο εσωτερικό του οχυρωματικού αυτού οικισμού, βασιλεύουν οι καμπύλες. Πεζούλια, σκαλιά, τοίχοι…όλα με καμπυλωτό φινίρισμα. Μικρά σοκάκια, μικρές πόρτες πολλές από τις οποίες με σκαλίσματα, σκαλάκια, μικρά περάσματα από τούνελ, μικρές αυλές, το ένα αρμονική συνέχεια του άλλου. Μέσα στο καστέλι υπάρχει η εκκλησία της Παλιάς Παναγιάς (ή Παναγιά Μεσανή) με το εντυπωσιακό καμπαναριό, το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και το βοτσαλωτό δάπεδο. Οι λάτρεις της φωτογραφίας θα χαθούν πολλές ώρες αποτυπώνοντας τις λιτές γραμμές στην αρχιτεκτονική. 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Αν είστε λάτρεις της γευσιγνωσίας μπορείτε να επισκεφθείτε τα οινοποιία στην περιοχή και να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιών που παράγονται στο νησί. Κάποια απο τα οινοποιία λειτουργούν και ως μουσεία για να μυήσουν τους επισκέπτες στην παράδοση και την διαδικασία παραγωγής του κρασιού.Επίσης μπορείτε να απόλαύσετε πλήθος δραστηριοτήτων που θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη σας, όπως:

 • Κρουαζιέρα στα νερά της Καλντέρας, την ημέρα ή την ώρα του ηλιοβασιλέματος
 • Ενοικίαση Βάρκας, Σαντορίνη
 • Εκδρομές Κοντινά Νησιά, Σαντορίνη
 • Για τους λάτρεις της φωτογραφίας και τωνselfies, τι καλύτερο φόντο από την ομορφιά της καλντέρας και της Σαντορίνης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Αν είστε αθλητικός τύπος η Σαντορίνη δεν θα σας απογοητεύσει προσφέροντας σας πλήθος επιλογών, όπως:

 • Water Sports, Σαντορίνη
 • Ιππασία, Σαντορίνη
 • Kite Surf, Σαντορίνη
 • Sea Kayak, Σαντορίνη
 • Καταδύσεις, Σαντορίνη

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Έφόσον βρεθείτε στην Σαντορίνη πρέπει οπωσδήποτε να να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις και τα περίφημα κρασιά που παράγονται στην περιοχή. Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια για να επισκεφτείτε, είναι:

 • Sea View Restaurant Perivolos, Σαντορίνη
 • Meroula Restaurant, Σαντορίνη
 • Forty One, Σαντορίνη
 • Αφρός, Σαντορίνη
 • To Psaraki, Σαντορίνη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ 

Η νέα και η παλιά καμένη  γνωστή και ως ηφαίστειο αποτελεί ένα απο τα πιο ιδιαίτερα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Σαντορίνη. Άρχισε να δημιουργείται το 1570 περίπου και σήμερα εκτείνεται σε 340 εκτάρια με το υψηλότερο σημείο του σήμερα στα 127 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας, στέκει επιβλητικά και περιμένει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες να περιηγηθούν σε αυτό. Μπορείτε ακόμη να το επισκεφθείτε περιμετρικά κάνοντας μια εκδρομή με ένα σκάφος

Από τα χαρακτηριστικά του χωριού επίσης είναι ο πύργος του Γουλά, ένας τετραγωνικός πύργος στο βορεινό τμήμα του χωριού, ο οποίος χτίστηκε κατά την περίοδο της ενετικής κυριαρχίας, πιθανότατα γύρω στον 15ο αιώνα.

Ακόμη απέναντι από το πύργο του Γουλά υπάρχει ο λόφος του Γαβρίλου ή παλιότερα, βουνό Πλατανιμού, στον οποίο υπάρχουν οκτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του 19ου αιώνα και βυζαντινά ερείπια. Οι ανεμόμυλοι έχουν ανακηρυχθεί ως ιστορικά και διατηρητέα κτίσματα,  φτιάχνονταν από ηφαιστειακές πέτρες, νερό, χώμα και ασβέστη και το ύψος τους έφτανε περίπου τα έξι μέτρα.

Ένα απο τα πιο ιδιαίτερα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε ακόμα είναι το Βενετσιάνικο Κάστρο «Σκάρος» στο Ημεροβίγλι. Ο Σκάρος ήταν ο πιο παλιός και ίσως ο πιο σημαντικός από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς της Σαντορίνης. Εάν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μικρό ξωκλήσι που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του Σκάρου, ορατό από το καράβι κατά την είσοδο στην καλντέρα. Επίσης ένα ακόμη μέρος που θα σας εντυπωσιάσει με μια σας επίσκεψη είναι το κάστρο στην Οία. Η παλιά του ονομασία ήταν το Καστέλι του Αγίου Νικολάου. Από το καστέλι του Αγίου Νικολάου στην Οία σήμερα σώζεται ένα κομμάτι του γουλά (πύργου). Πήρε το όνομά του από υπόσκαφη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και χτίστηκε γύρω στο 1450.

Από τα μουσεία που αποτελούν Αξιοθέατα της Σαντορίνης είναι και το μουσείο Οίνου Volcan Wines στο Βόθωνα. Το οποίο βρίσκεται σε βάθος 6 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, το Μουσείο έχει συνολικό μήκος πάνω από 300 μέτρα, με διαδρόμους και αίθουσες διαμορφωμένες σαν λαβύρινθο. Με εκθέματα που χρονολογούνται από το 1660 έως το 1970 παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού και η ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού σε αναπαραστάσεις με κινητά και ακίνητα ομοιώματα.

Ένα επιπλέον  μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε στα Φηρά είναι το αρχαιολογικό μουσείο που  βρίσκεται στο κέντρο των Φηρών και αποκαλύπτει τη μακρά ιστορία του νησιού.Στις αίθουσές του φιλοξενεί συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και κεραμικά αγγεία και πήλινα ειδώλια μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.

Ακόμη αν είστε λάτρεις της παράδοσης μπορείτε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο. Η λαϊκή παράδοση της Σαντορίνης διατηρείται ζωντανή στο Κοντοχώρι των Φηρών, σε ένα υπόσκαφο θηραϊκό σπίτι που χτίσθηκε πριν ενάμισι αιώνα περίπου.Υπάρχει και μια υπόσκαφη οιναποθήκη με πατητήρι, λινό, βαρέλια, μάγγανο και παλιά σκεύη ενώ είναι εμφανή τα στρώματα των αποθέσεων από τις ηφαιστιακές εκρήξεις.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΝΕΑ ΚΑΛΙΚΡΑΤΕΙΑ / ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 

Η Νέα Καλλικράτεια βρίσκεται στο πρώτο ‘’δάχτυλο’’ (ή πόδι, όπως το αποκαλούμε οι Έλληνες) της Χαλκιδικής. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Χαλκιδικής στο κέντρο του Δήμου Καλλικράτειας και αριθμεί περισσότερους απο 6.000 κατοίκους. Η μικρή της απόσταση από την Θεσσαλονίκη, την κάνει να είναι το πρώτο παραθεριστικό κέντρο που συναντά ο ταξιδιώτης στην πορεία του για τη Χαλκιδική. Η τοποθεσία της Νέας Καλλικράτειας μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ‘’στρατηγική’’, λόγω του ότι είναι κοντά σε πολλούς προορισμούς και εκτός της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Η μετακίνησή σας από και προς την Νέα Καλλικράτεια μπορεί να γίνει είτε με αυτοκίνητο, είτε με ΚΤΕΛ λεωφορεία, τα οποία έχουν πολλά δρομολόγια σε αρκετές περιοχές και προορισμούς, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

H Νέα Καλλικράτεια διαθέτει τη δική της ανεξάρτητη αγορά, με παντοπωλεία, σούπερμαρκετ, καταστήματα με σουβενίρ και φυσικά πολλά καφέ και εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα φρέσκα ψάρια, που μυρίζουν ακόμα θάλασσα και να κάνετε μια γρήγορη στάση στην πλατεία να θαυμάσετε το μαρμάρινο ομοίωμα της ‘’Κόρης της Καλλικράτειας’’. Εκτός αυτού ένα πλήθος δραστηριοτήτων ανοίγεται μπροστά σας επιλέγοντας την Νέα Καλλικράτεια ως ορμητήριο των διακοπών σας. Αρχίζοντας από πιθανές επισκέψεις σας σε αμέτρητες επιλογές χρυσαφένιων παραλιών της Χαλκιδικής, όπως:

 •  Παραλία Καλλικράτεια (Δυτική ακτή), 
 •  Παραλία Χρούσσω  (Παλιούρι Κασσάνδρα),
 •  Παραλία  Άφυτος (Κασσάνδρα),
 •  Παραλία Πευκοχώρι (Κασσάνδρα),
 •   Παραλία Χρυσή Ακτή (Κασσάνδρα), 
 •   Παραλία Ποσείδι Φάρος (Κασσάνδρα), 
 •   Παραλία Καβουρότρυπες  – Πορτοκάλι (Σιθωνία),
 •   Παραλία Καρύδι –  Βουρβουρού (Σιθωνία),
 •   Παραλία Κρυαρίτσι – Συκιά (Σιθωνία), Γερακινή (Σιθωνία),
 •   Παραλία Κόμιτσα (Ανατολική ακτή Χαλκιδικής),
 •   Παραλία Αμμούδα (Όρμος Παναγιάς),
 •   Παραλία Αλυκές (Αμμουλιανή).

Και συνεχίζοντας με δραστηριότητες για ψαγμένους επισκέπτες, όπως:

 • Εκδρομή Οικολογικής Εκπαίδευσης Natura 2000 σε ένα πρόγραμμα εύκολης πεζοπορίας σε προστατευόμενη περιοχή στη Σιθωνία.
 • Εκδρομή για ψάρεμα με φουσκωτό σε συγκεκριμένα σημεία αλιείας  στη Σιθωνία.
 • Εκδρομή με Jeep Safari σε διάφορες περιοχές, όπως: Κασσάνδρα, Σιθωνία και Βόρεια Χαλκιδική.
 • Εκδρομή με τετράτροχο ανοιχτό όχημα ATV (την λεγόμενη γουρούνα) εντός και εκτός δρόμου με την Action Quad στο Πευκοχώρι.
 • Εκδρομή ιδιωτικής περιήγησης με ταχύπλοο, από την Κασσάνδρα.
 • Εκδρομή κρουαζιέρας (Ο γύρος του Αγίου Όρους) από Καλλικράτεια ή από Ουρανούπολη.
 • Ολοήμερη εκδρομή με Πειρατικό καράβι από Πευκοχώρι.
 • Μονοήμερη βόλτα με ιστιοπλοϊκό στη Χαλκιδική, στον Τορωναίο κόλπο και στη Σιθωνία από Κασσάνδρα.
 • Ιστιοπλοΐα με ρομαντικό ηλιοβασίλεμα από Νικήτη.
 • Ημερήσια κρουαζιέρα στο νησί Διάπορο, από Όρμο Παναγιάς.
 • Ημερήσια κρουαζιέρα στην Αμμουλιανή, από Όρμο Παναγιάς.
 • 2 μέρες με ιστιοπλοϊκό στον Τορωναίο κόλπο, από Κασσάνδρα.
 • Ενοικίαση βάρκας από την Βουρβουρού στη Σιθωνία.

(Μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς για όποια δραστηριότητα σας ενδιαφέρει και εμείς θα φροντίσουμε για όλα τα υπόλοιπα)

Αξιοσημείωτα μέρη για να επισκεφθείτε αποτελούν επίσης το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας Πόρτο Κουφό με τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά που εντυπωσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, ο Νέος Μαρμαράς και το παραδοσιακό χωριό Παρθενώνας που προσφέρει μοναδικής ομορφιάς θέα στην παραλία του Μαρμαρά.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας. Εμείς από την μεριά μας σας προτείνουμε με χαρά κάποιες συναρπαστικές δραστηριότητες, όπως:

 • Θαλλάσιο σκι , Θαλάσσια σπορ, Τζετ σκι στο Παλιούρι Κασσάνδρας.
 • Όρθια Κωπηλασία, Θαλάσσια σπορ στην Σίβηρη Κασσάνδρας.
 • Κατάδυση από σκάφος, στην Κασσάνδρα.
 • Κολύμβηση με αναπνευστήρα / Snorkeling, στην  Κασσάνδρα
 • Θαλάσσιο Καγιάκ, στη Σιθωνία.
 • Θαλάσσια σπορ, καταδύσεις & Snorkeling, στο Πευκοχώρι.
 • Μαθήματα κατάδυσης, στη Σιθωνία.
 • Απόκτηση Πιστοποιητικού Κατάδυσης (Padi), στη Σιθωνία.

Επιπροσθέτως  επειδή η Χαλκιδική φημίζεται από την αρχαιότητα για τα κρασιά της με μαρτυρίες που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. θα ήταν παράλειψη μας να μην σας προτείναμε να κάνετε εξορμήσεις γευσιγνωσίας σε επισκέψιμα οινοποιεία της γύρω περιοχής με την σειρά προτίμησης να την αφήνουμε πάνω σας..

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΗΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ:

 • Τσάνταλη Άγιος Παύλος

Το Οινοποείο Τσάνταλη Άγιος Παύλος είναι συνυφασμένο με την οικογένεια Τσάνταλη, μια οικογένεια που είχε αρχίσει να καλλιεργεί αμπέλια στην Ανατολική Θράκη, να οινοποιεί σταφύλια και να αποστάζει τσίπουρο και ούζο από το 1890. Η φήμη του ονόματος Τσάνταλη άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα καθώς έμποροι από παντού έρχονταν για να αγοράσουν το εύγευστο κρασί και το αρωματικό ούζο της οικογένειας. 

45o xlm Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, 63080 Άγιος Παύλος, Τηλ: ++30 23990 76100 Fax:++30 23990 61466

email: info@tsantali.gr, http://www.tsantali.gr

 • Πόρτο Καρράς

Η διαδρομή του επισκέπτη στο Οινοποιείο Πόρτο Καρράς  περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο οινοποίησης και εμφιάλωσης, καθώς και στο κελάρι όπου ωριμάζουν τα κρασιά στα δρύινα βαρέλια.

63081 Ν. Μαρμαράς, Τηλ: ++30 23750 77000, Fax: ++3023750 71229

email: wines@portocarras.com,  http://www.portocarras.com

 • Τσάνταλη Μετόχι Χρωμίτσα

Το Οινοποιείο Τσάνταλη Μετόχι Χρωμίτσα είναι επισκέψιμο μόνο για άρρενες, με ειδική άδεια, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας

Μετόχι Χρωμίτσα, Τηλ: ++30 23990 76100 Fax:++30 23990 61466

email: info@tsantali.gr, http://www.tsantali.gr

 • Μυλοπόταμος, Άγιο Όρος

Το Οινοποείο Μυλοπόταμος του Αγίου Όρους βρίσκεται στο μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (στον Μυλοπόταμο). Ο Πύργος και ο Ναός, στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, κτίστηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη πριν το 973 μ.Χ. 

Ιερό Κελλί Αγίου Ευσταθίου, 63086 Μυλοπόταμος, Άγιον Όρος, Τηλ: ++30 23770 23774, Fax: ++30 23770 23932

email: info@mywines.gr ,  http://www.mywines.gr

 • Κλαούντια Παπαγιάννη

Με οδηγό την αγάπη για το καλό κρασί από παλιά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, άρχισε αυτή η προσπάθεια το 2003, αγοράζοντας προσεκτικά επιλεγμένα κομμάτια γης στην Αρναία και Μαραθούσα της Χαλκιδικής, περίπου 200 στρεμμάτων, στα οποία και φυτεύτηκαν επιλεγμένες ρίζες και ποικιλίες αμπελιού βιολογικής καλλιέργειας που αποτελούν την βάση για την παραγωγή ενός άριστου κρασιού από το Οινοποιείο Κλαούντια Παπαγιάννη.

63074 Αρναία Χαλκιδική, Τηλ : ++30 23720 23120, fax: ++30 23720 21199

e-mail: claudie@otenet.gr, http://www.cp-domaine.gr

 • Χαμόγελο Ψυχής – Κτήμα Τζήκα

Το Οινοποιείο Χαμόγελο Ψυχής – Κτήμα Τζήκα παράγει βιολογικό κρασί χωρίς φάρμακα με παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Επισκέψιμο αμπέλι και κελάρι. Παραδοσιακό τσίπουρο

63077 1χλμ Σίβηρη – Κασσάνδρεια  (Κασσάνδρα Χαλκιδική), Τηλ : +30 23740 25353, fax: +30 6979 002016

e-mail: petrabbq@gmail.com, https://www.facebook.com/XAMOGELO.PSIXIS

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Η Καλλικράτεια είναι μια περιοχή που φημίζεται ιδιαίτερα για τις μεταξένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά της, αλλά ταυτόχρονα φημίζεται και για το καλό φαγητό, χάρη στις αγνές πρώτες ύλες και τα ολόφρεσκα ψάρια που βρίσκονται σε αφθονία. Οι ψαράδες της περιοχής προμηθεύουν με πολύ μεράκι την ψαριά τους στις ταβέρνες της περιοχής και οι σεφ συνδυάζουν τα ολόφρεσκα ψάρια με τις πιο ιδιαίτερες πρώτες ύλες για να έχετε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην γεύση. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που αξίζει να επισκεφθείτε για να απολαύσετε το γεύμα σας, όπως: 

 • Το εστιατόριο Γεωργαλάς ,
 • Το κουτούκι του Αντώνη
 • Η ψαροταβέρνα Πειρατές
 • Το Μπες στο Ψητό 
 • Το Έλα Δω Κολλάς 

Για τους λάτρεις της έντονης διασκέδασης ακολουθούν προτάσεις μας από Beach Bars της περιοχής..

 • Copa Cantina, Νέα Καλλικράτεια
 • Aloha Beach Bar, Νέα Καλλικράτεια
 • Deep Blue, Νέα Καλλικράτεια
 • Saha Beach Bar, Νέα Καλλικράτεια

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ 

 1. Το Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ. 
 2. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου σε απόσταση μόλις τριάντα λεπτών.
 3. Το εμφιαλωτήριο της Σουρωτής,  στο χωριό Σουρωτή με την ομωνύμη εταιρεία να λειτουργεί για περισσότερα απο 100 χρόνια στην περιοχή.
 4.  Το θεματικό πάρκο του Αριστοτέλη στο χωριό Στάγειρα σε απόσταση περίπου 100 χλμ., όπου υπάρχουν πρότυπα διαδραστικά όργανα με όλους τους νόμους της φυσικής και συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. 
 5. Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια σε απόσταση μόλις 53 χλμ. σας περιμένει σε μια καταπράσινη περιοχή απο ελαιώνες και αμπελώνες που ονομάζεται και πύλη του Άθω και συνδυάζει την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια με το βίωμα των παραδόσεων και της πίστης.
 6. Το Άγιο Όρος που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο αξιοσημείωτες περιοχές του Χριστιανισμού.Οι επισκέπτες που επιθυμούν να μεταβούν εκεί πρέπει πρώτα να φθάσουν μέχρι την Ουρανούπολη και απο εκεί με καραβάκι να περάσουν απέναντι για να συνεχίσουν την επίσκεψη τους στην Ιερή χερσόνησο του Άθω, στο λίκνο του Χριστιανισμού, τα μοναστήρια του οποίου συγκαταλέγονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Άγιο Όρος ή αλλιώς το Περιβόλι της Παναγίας αποτελεί μια αυτόνομη πολιτεία μοναχισμού και αξίζει να σημειωθεί οτι αποτελεί άβατο και συνεπώς απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών στην περιοχή.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ / ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

Το Νυμφαίο,  βρίσκεται σε υψόμετρο 1350μ. μόλις 28 χλμ από την πόλη της Φλώρινας.  Είναι ένας πανέμορφος ορεινός οικισμός  ο οποίος συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα  χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO. Είναι απαράμιλλα μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου  χαρίζοντας υπέροχες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες. Το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει αρκετά με το χιονισμένο τοπίο να μετατρέπει την περιοχή σε σκηνές βγαλμένες από μυθιστόρημα. Η άφιξη της άνοιξης είναι μοναδική καθώς προαναγγέλλεται από το ξύπνημα των αρκούδων στο καταφύγιο του Αρκτούρου. Το καλοκαίρι, η περιοχή προσφέρεται για όσους προτιμούν τα δροσερά καλοκαίρια και τις διακοπές στο βουνό. Με το φθινοπωρινό σκηνικό να έρχεται και αυτό με την σειρά του φέρνοντας τα πρωτοβρόχια, ομίχλη, αναμμένα τζάκια και μια τελευταία συνάντηση με τις αρκούδες πριν το χειμέριο ύπνο.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τι αγαπάτε να ζήσετε στο Νυμφαίο?

Παρακάτω ακολουθούν κύριες προτάσεις απο:

1)   Καταφύγιο του Λύκου: Έχετε πάει στις Αγραπιδιές Φλώρινας; Να η ευκαιρία! Το κέντρο δημιουργήθηκε εκεί για να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή λύκων. Μέσα σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται όλοι οι λύκοι που κατάφεραν να διασωθούν. Μπορεί να μην τους δείτε εύκολα, αλλά εκείνοι θα σας έχουν μυριστεί από μακριά! Το Νυμφαίο είναι για τους φυσιολάτρεις, τους πεζοπόρους, τους ζωόφιλους, τους λάτρεις της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης.

2)    Νίκειος σχολή:  Το μεγαλόπρεπο κτήριο που στέγαζε τη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο, αποτελεί σημαντικότατο αξιοθέατο. Τόσο ιστορικά, αρχιτεκτονικά, όσο και ως στέγη της γνωστής περιβαλλοντικής οργάνωσης “Αρκτούρος”. Η Νίκειος Σχολή κατασκευάστηκε το 1928 με δωρεά του μεγάλου ευεργέτη καπνέμπορου από το Νυμφαίο Ιωάννη Ζαν Νίκου (1876-1931). Μέχρι πρόσφατα, επικρατούσε η άποψη ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο έγινε από Σουηδούς, αφού εκεί ζούσε ο Νίκου. Η νεότερη όμως έρευνα, έδειξε ότι ο σχεδιασμός του έγινε από τον γνωστό Έλληνα αρχιτέκτονα Γεώργιο Πάντζαρη (1901-1971), ο οποίος σχεδίασε δεκάδες διδακτήρια σε ολόκληρη τη χώρα. Η Νίκειος Σχολή στέγασε σχολεία μέχρι το 1980, οπότε και εγκαταλείφθηκε. Μετά το 1986 ξεκίνησαν προσπάθειες αναστήλωσης, ενώ από το 1993 ιδρύθηκε και λειτούργησε εδώ ο “Αρκτούρος’ και το αρχηγείο του. Σήμερα, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κτήριο μια εξαιρετική ξενάγηση από τους εθελοντές της οργάνωσης, για το έργο και την ιστορία του “Αρκτούρου”, διανθισμένη από πολύ ενδιαφέρουσες και επεξηγηματικές προβολές βίντεο. Μία γεμάτη και διδακτική εμπειρία, για μικρούς και μεγάλους.

3)    Καταφύγιο της καφέ αρκούδας – Αρκτούρος:  Εκεί μπορείτε να γνωρίσετε όλες τις αρκούδες που φιλοξενούνται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε μία ειδικά περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 1.350μ. εμπειρία αξέχαστη! Για την ασφάλειά σας συστήνεται η χρήση ορειβατικού, πεζοπορικού ή αθλητικού παπουτσιού καθώς το μονοπάτι των ξεναγήσεων είναι δασικό. Τα παιδιά σας θα έχουν την μοναδική εμπειρία να δουν αρκούδες και άλλα ζώα στη φύση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Δραστηριότητες στη φύση: Το Νυμφαίο προσφέρεται για πεζοπορία στο δάσος, ποδήλατο και ιππασία! Κάντε βόλτες στις λίμνες με κανό ή περίπατο με άλογα, ξενάγηση με τζιπ, τοξοβολία!Επίσης αν είστε πιο τολμηροί μπορείτε να εξερευνήσετε τα μονοπάτια της ειρήνης.

Δραστηριότητες που προσφέρονται όλο τον χρόνο ατομικά αλλά και σε γκρουπ : Ιππασία, κανό- καγιάκ, πεζοπορία και ποδηλατικές διαδρομές. Σηκωθείτε απο τον καναπέ και ελάτε να περάσετε με άλογα  γύρω απο το χωριό.

Βόλτες στις λίμνες:  Ανακαλύψτε τις Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της Β. Ελλάδας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Απολαύστε τη μοναδική θέα των λιμνών, κάντε birdwatching, κάντε κανό, ιππασία και ότι τραβάει η ψυχή σας!

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Πρόταση για φαγητό:  Στις ταβέρνες της περιοχής δοκιμάστε τη «Νέβεσκα», ένα πιάτο με στρώσεις από πατάτες, λεπτοκομμένο χοιρινό και λιωμένο τυρί. Επίσης πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις παραδοσιακές πίτες (τσουκνιδόπιτα και λεμονόπιτα) που ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού. Εννοείται πως θα επισκεφθείτε τις κοντινές λίμνες και θα δοκιμάσετε το αγαπημένο ψάρι της περιοχής, το γριβάδι. Έπειτα σε κοντινή απόσταση για φαγητό προτείνεται η ταβέρνα «Θώμας» στο Σκλήθρο και η ταβέρνα «Κοντοσώρος» στο Ξινό νερό κάποιες  από τις πολλές που θα μπορέσουμε να σας υποδείξουμε και που νομίζουμε ότι αγαπούν να μοιράζονται οικογένειες με παιδιά.

Γευσιγνωσία: Κρασιά Μπουτάρη και όχι μόνο! Το κρασί και το τσίπουρο της περιοχής θα σας κάνει παρέα με κάθε γεύμα ό,τι και να φάτε. Απλώς ρωτήστε τους γευσιγνώστες για να σας προτείνουν τι ταιριάζει με τι!  Αν σας αρέσει η εμπειρία της οινογνωσίας τότε πρέπει να ξέρετε ότι θα βρείτε στην περιοχή μερικά από τα πιο ονομαστά οινοποιεία της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι το Κτήμα Άλφα και στο χωριό το πρατήριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη. Ακόμη στην περιοχή βρίσκονται τα οινοποιεία Καρανίκα και Βεγορίτη οπου αξίζει να επισκεφθείτε. Επίσης, λίγο πιο μακριά στην περιοχή της Νάουσας βρισκέται το μουσείο – οινοποιείο Μπουτάρη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

Αρχιτεκτονικές βόλτες:  Όσο είστε εκεί, επισκεφθείτε αρχοντικά σπουδαίων ευεργετών του τόπου όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας. Αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στο νυμφαίο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και τα χαλάσματα απο το στρατηγείο του Παύλου Μελά κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Μουσείο Χρυσικών Νυμφαίου Φλώρινας: Στο μουσείο έχουν ενσωματωθεί παλιές τοιχογραφίες από άλλα αρχοντικά του Νυμφαίου. Επίσης, διαθέτει αυθεντική επίπλωση και οικιακό εξοπλισμό ενός σπιτιού του 19ου αι. Στο μουσείο εκτίθενται πορτρέτα και φωτογραφίες Ελλήνων βλαχικής καταγωγής, που συνέβαλαν σημαντικά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας τον 19 αι. και στις αρχές του 20ου αι., καθώς και φωτογραφικό υλικό από την παραδοσιακή κοινωνική ζωή των Νυμφαιωτών. Υπάρχουν προθήκες με συλλογή σπάνιων εργαλείων χειροτεχνικής  χρυσοχοίας και μια συλλογή με προιόντα χρυσικών (κοσμήματα ανδρικά και γυναικεία, εκκλησιαστικά σκεύη, γαμήλια στέμματα, πόρπες, ζώνες, ταμπακέρες, οικιακά σκεύη κ.α.). Εκτίθενται αυθεντικές γυναικείες στολές. 

Τέλος, σε ιδιαίτερο τμήμα του μουσείου εκτίθενται κειμήλια, φωτογραφικό υλικό και έγραφα από τη δραστηριότητα της ελληνικής οργάνωσης Νέβασκας στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και πρωτότυπες επιστολές των αρχηγών του (Παύλου Μελά, Καούδη κ.α.).

Εάν είστε λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης τους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και να μαγευτείτε απο την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Φλώρινα: 

 1. Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας 
 2. Βυζαντινό Μουσείο Φλώρινας
 3. Εθνολαογραφικό Μουσείο Λεχόβου Φλώρινας
 4. Λαογραφική Συλλογή Αμυνταίου 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ / ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

O Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στην κορυφή Πιπερίτσα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε, οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, 6 χλμ πιο κάτω. Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική που δεσπόζει στον Άγιο Αθανάσιο βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το σαλέ βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το κέντρο του Παλαιού Αγίου Αθανασίου. Μπορείτε είτε να περπατήσετε, ώστε να εξερευνήσετε την περιοχή, ή να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο και να επισκεφθείτε άλλους κοντινούς προορισμούς. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό με ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και καταστήματα με σουβενίρ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΕΣ  – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν στο βουνό Βόρας είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 18 χλμ., ανεξαρτήτως του αν είστε οπαδοί του σκι ή όχι. Άλλοι προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε είναι φυσικά τα Λουτρά Πόζαρ, μόλις σαράντε πέντε λεπτά από τον Άγιο Αθανάσιο, όπου μπορείτε να απολαύσετε τους φυσικούς ιαματικούς καταρράκτες και να εξερευνήσετε την περιοχή, ενώ για εκείνους που αγαπούν τη φύση, ο ”Μέλανας Δρυμός” στην πόλη της Έδεσσας, τριάντα χιλιόμετρα από τον Άγιο Αθανάσιο, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Στη θέα της τεχνητής λίμνης, των ερωδιών και των κύκνων θα ανταμοιφθείτε.

Έπειτα σε πολύ κοντινή απόσταση μόλις 34 χλμ αξίζει να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα, να απολαύσετε την φύση και την πανοραμική θέα στην λίμνη Βεγορίτιδα. Αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου πνεύματος με την αριστουργιματική θέα στην λίμνη και ακόμη να κάνετε ένα περίπατο στις όχθες της για να θαυμάσετε τα σπάνια πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Μια ακόμη μοναδική εμπειρία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι στην περιοχή Λουτράκι Αριδαίας σε απόσταση μόλις μίας ώρας μακριά, με τους σαγηνευτικούς καταρράκτες, τον ναό του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου και σε πολύ κοντινή απόσταση στο χωριό Όρμα μπορείται να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας στην παραδοσιακή πλατεία δίπλα στο ρύακι που την καθιστά μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Εάν είστε λάτρεις του καλού φαγητού μπορείτε να επισκεφθείτε την οικογενειακή ταβέρνα Καλύβα και να δοκιμάσετε αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, την ταβέρνα Καταφύγιο με την ιδιαίτερα παραδοσιακή και ζεστή ατμόσφαιρα γύρω απο το στρογγυλό τζάκι και με την ξεχωριστή παραδοσιακή του κάβα, η οποία φημίζεται για το πιάτο Ossobuco.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ/ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/ΜΝΗΜΕΙΑ

Μια αξέχαστη εμπειρία, αποτελεί μια εξόρμηση στις λίμνες των Πρεσπών, συγκεκριμένα στην μικρή και την μεγάλη Πρέσπα που βρίσκονται σε απόσταση μόλις δύο ωρών η μικρή και και τριών ωρών η μεγάλη. Οι δύο λίμνες που έχουν ονομαστεί επίσημα ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς  τα δάση οξιάς, οι καλαμιώνες, τα 260 είδη πουλιών, τα 23 είδη ψαριών και τα 1.300 είδη φυτών, οι πελεκάνοι, τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ιστορικά μνημεία της, τα βοσκοτόπια, η καλλιέργεια των φασολιών και το μωσαϊκό πολιτισμών καθιστούν την ακριτική περιοχή της Πρέσπας έναν υγροβιότοπο διεθνούς ενδιαφέροντος. Πρωτεύουσα των Πρεσπών, το χωριό Άγιος Γερμανός, χτισμένο ανάμεσα σε μικρά ποτάμια, το χωριό οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο ναό του 10ου αιώνα που κοσμεί στο κέντρο της πλατείας. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφέ με vintage διακόσμηση, ενώ υπάρχουν καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα και φυσικά, θα αγοράσετε φρεσκομαζεμένα φασόλια όλων των ειδών. Το πιο διάσημο μέρος των Πρεσπών αποτελεί ο Άγιος Αχίλλειος, με την πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650μ. που ενώνει το νησάκι με την στεριά. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αχιλλείου, μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας που έδωσε το όνομα στο νησί, καθώς και ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου. Αξίζει να επισκεφθείτε τα τοπικά καφέ και εστιατόρια για να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

– Μουσείο νερού Έδεσσα, Πάρκο καταρρακτών 

– Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Εδεσσας

– Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών (1860-1960) Παναγίτσας

– Λαογραφικό Μουσείο Παναγίτσας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΜΠΑΝΣΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Το BANSKO είναι ένα χωριό 9.212 κατοίκων στο όρος Πίριν της Βουλγαρίας, σε υψόμετρο 936 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο χωριό υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός ενώ αποτελεί ένα μεγάλο τουριστικό προορισμό ειδικότερα κατά την χειμερινή περίοδο, λόγω του ομώνυμου χιονοδρομικού κέντρου που διαθέτει άριστη οργάνωση και πολύ καλή ποιότητα χιονιού. Το υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται στα 2.560 μέτρα και το χαμηλότερο στα 1000 μέτρα. Το Μπάνσκο διαθέτει πίστες σκι 75 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το 35% απευθύνεται σε αρχάριους, το 40% σε έμπειρους και το 25% σε προχωρημένους σκιέρ και snowboarders. Το 80% αυτών των εκτάσεων είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνητού χιονιού. Το BANSKO αποτελεί μια εξαιρετική χειμερινή εξόρμηση με τις πολυάριθμες λίμνες, τα αιωνόβια πευκοδάση του και τις κορυφές των βουνών να δένουν μεταξύ τους αρμονικά και μαγικά. 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 • Ιαματικά λουτρά, Bansko
 • 4Χ4 Jeep Safari, Βανσκο
 • Εκδρομή στη Σόφια
 • Εκδρομή σε CASINO
 • Bόλτα για ψώνια στο Μπλαγκόεβραντ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το Μπάνσκο θεωρείται ο παράδεισος του σκί στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι άδικα καθώς το συνολικό μήκος των 18 πιστών και των μονοπατιών είναι 75 χλμ., τα οποία εξυπηρετούνται από 15 σύγχρονα λιφτ 22 χλμ. (8θέσια, 6θέσια, 4θέσια, 2θέσια, T-bars κτλ.). Μπορείτε ακόμη αν δεν σας ενθουσιάζει το σκί, να κάνετε πεζοπορία στο χιονισμένο τοπίο και στα καταπράσινα βουνά τις υπόλοιπες περιόδους. Ακόμη στην περιοχή αν είστε πιο τολμηροί μπορείτε να δοκιμάσετε το αλεξίπτωτο πλαγιάς!

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Όταν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει μια σας επίσκεψη στις παραδοσιακές ταβέρνες, όπου μπορείτε να δοκιμάστε μερικές απο τις σπεσιαλιτέ όπως το kapama το οποίο είναι ριζότο και κοµµάτια κρέατος ψηµένα στο πήλινο, το chomlek, ένα πιάτο με  κοµµατάκια από µοσχάρι µε κρεµµύδια, πατάτες, σκόρδο, κόκκινο κρασί σε πήλινο και το katino μια συνταγή με µικρά κοµµάτια µοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος τηγανισµένα µε κρεµµύδια, πράσα, πιπεριές, µανιτάρια, λευκό κρασί, σερβιρισµένο σε πήλινο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

Αν βρεθείτε στην παλιά πόλη αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, αλλά και το αρχαιολογικό συγκρότημα στην περιοχή Pirin, που βρίσκεται μόλις 4,5 χλμ. μακριά. Εκεί δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου μπορείτε να θαυμάσετε ένα συνδυασμό από την πλούσια ιστορία και την παράδοση της περιοχής.

Το Μπάνσκο διαθέτει πλούσια ιστορία, για την οποία μπορείτε να μάθετε και να γνωρίσετε καλύτερα την παράδοση του τόπου με μιά σας επίσκεψη στο House Museum of Nikola Vaptsarov και στο Radonova House, Ethnic & Historical Museum, τα οποία είναι κάποια από τα σημαντικότερα μουσεία που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της ιστορίας της περιοχής. Επίσης εάν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να θαυμάσετε από κοντά, την διεθνή γκαλερί τέχνης η οποία βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΑΡΑΧΩΒΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Η Αράχωβα είναι αναμφίβολα η αρχόντισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απλώνεται μεγαλόπρεπα στις νότιες πλαγιές του βουνού για να καταλήξει σε χαράδρα όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος. Γνωστή κυρίως για τον κοσμοπολίτικο αέρα της, η Αράχωβα είναι πολύ περισσότερα από τον τίτλο «Μύκονος του χειμώνα». Η κεντρική πλατεία της βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στο νομό Βοιωτίας και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Η άγρια ομορφιά της Αράχωβας σε συνδυασμό με τον αναλλοίωτο παραδοσιακό χαρακτήρα της, το κοσμοπολίτικο πρόσωπό της και τις πολυάριθμες δραστηριότητες που προσφέρει ο μαγευτικός Παρνασσός, την κατατάσσουν δικαίως στην κορυφή του ελληνικού χειμερινού τουρισμού και στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς και για τις υπόλοιπες εποχές. Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού είναι σε απόσταση 17 χιλιομέτρων, ενώ ο Ηνίοχος και ο Παν απέχουν  9 και 10 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το Εθνικό Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, σε απόσταση 84 χιλιομέτρων,  ενώ πολύ κοντά σχετικά βρίσκεται και το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα ( 160 χιλιόμετρα ). 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είναι ο απόλυτος προορισµός για να έρθετε σε επαφή µε τη φύση, κάνοντας βόλτες στα βουνά ή στο χωριό µε τη µυρωδιά καµένου ξύλου από τις καµινάδες που αχνίζουν ζωηρά .Στην κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία  του χωριού, με τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στα ταβερνάκια και τα café , σερβίρουν γλυκό του κουταλιού θα γευθείτε τα τοπικά εδέσματα και τις ξακουστές πίτες, καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Επίσης στον Παρνασσό μπορεί να κάνει κάποιος πολλές εναλακτικές δραστηριότητες, όπως:

 • Wine Tasting:

Στο Οινοποιείο Αργυρίου  που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών που παράγονται από το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας, στο γραφικό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα «Πολύδροσος», στους πρόποδες του Παρνασσού. Η οινογνωσία πραγματοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι που βρίσκεται στον χώρο του Οινοποιείου Αργυρίου. Εκεί οι επισκέπτες μυούνται στην «μεθυστική» απόλαυση βραβευμένων κρασιών που φέρουν την ετικέτα Αργυρίου.

 • Περιηγήσεις με ATV και Buggy:

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια φύση του Παρνασσού, είναι η βόλτα με ATV ή κοινώς… με γουρούνα! Λάσπη, χιόνι, μικρά ποταμάκια και λίμνες είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα δαμάσετε με το ATV. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει περιήγηση με τις γουρούνες είναι ζεστά ρούχα, ενώ συνιστάται και full face κασκόλ.

 • Ιππασία:

Η ιππασία αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που προσφέρονται στο βουνό. Αν ονειρεύεστε να ιππεύετε ένα πανέμορφο, περήφανο άλογο και παράλληλα να ατενίζετε χιονισμένες ή ελατόφυτες βουνοπλαγιές, τότε η ιππασία στον Παρνασσό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, με την τοποθεσία να είναι ιδανική, αφού βρίσκεται σε ήσυχο χωμάτινο δρόμο, μακριά από την πολυκοσμία και συνδυάζει την αρκετά μεγάλη έκταση, με την απίστευτη, απεριόριστη θέα στον αλπικό Παρνασσό και το ελατοδάσος.

 • Snow mobile:

Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, επιβάλλεται να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Ένα από τα ομορφότερα σημεία που ενοικιάζονται snow mobiles είναι το Δόκανο (τοποθεσία που συνδέει το Λιβάδι με την Επτάλοφο).

 • Βόλτα με χιονορακέτες:

Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία του Snowshoeing το χειμώνα, κάντε το άμεσα! Θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο. Οι χιονορακέτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, δεν βουλιάζουν στο χιόνι, με αποτέλεσμα η πεζοπορία σε χιονισμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια να γίνεται εύκολη υπόθεση!

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εάν είστε λάτρεις του βουνού και κυνηγοί έντονων εμπειριών και συναισθημάτων προσδεθείτε.. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε και να βιώσετε φανταστικές εμπειρίες κατά την παραμονή σας στους πρόποδες του Παρνασσού. Εμείς έχουμε την χαρά να σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 1. Skiing & Snowboard

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για Ski & Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αναβατήρων, αλλά και με την προσθήκη του νέου συρόμενου αναβατήρα «Σαχάρα», προσφέρει πλέον μία ανταγωνιστική χιονοδρομική εμπειρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Αρκετές είναι και οι εκτός πίστας διαδρομές για Freeride ski, με τα γνωστά λούκια της Φτερόλακας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τέσσερις από τις πίστες και συγκεκριμένα οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 1. Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα

Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Πέρα από τη χιονοδρομία εντός των ορίων του Χιονοδρομικού, ο Παρνασσός ενδείκνυται ιδιαίτερα και για ορειβατικό σκι. Φημισμένες διαδρομές όπως η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η ανάβαση στον Τσάρκο και στη Λιάκουρα κ.α., σε συνδυασμό με τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο χιονοδρομικό πακέτο για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

 1. Πεζοπορία

Πεζοπορία σε τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.

 • Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών.
 • Επίσκεψη σε γραφικά χωριά όπως η Αράχωβα και η Αγόριανη, σε  περίφημα σπήλαια του βουνού, όπως το Κωρύκειον Άνδρο, θαυμασμός από ψηλά της εισόδου του Επταστόμου, του σπηλαίου που φιλοξενεί το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης
 • Διαδρομή του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τους Δελφούς με την Επτάλοφο (Αγόριανη). Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αφού διασχίζει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με τον βορρά και την αρχαία Λίλαια.
 • Ολοήμερη εκδρομή στη Νεραϊδοσπηλιά, το περίφημο σπήλαιο με τις λίμνες στον δυτικό Παρνασσό.
 • Διάσχιση Παρνασσού από Βορρά προς Νότο.
 • Πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών
 • Η διάβαση του αρχαίου μονοπατιού από τους Δελφούς μέχρι το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να προσεγγίσουν το Μαντείο των Δελφών, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεζοπορία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.
 • Νυχτερινές πεζοπορίες υπό το φως της Πανσελήνου από την κορυφή του Παρνασσού «Λιάκουρα», με οργανωμένη ανάβαση.
 • Χειμερινές πεζοπορίες με χιονορακέτες με την χρήση χιονορακετών, που θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο
 1. Mountain Biking

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 200 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού, με τα εναλλασσόμενα τοπία, η εμπειρία του Mountain Bike δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Ποδηλατικά tours με έμπειρους οδηγούς, μαθήματα, ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού κάνουν το mountain bike στον Παρνασσό εύκολη υπόθεση για όλους. Ακόμη και οι Downhill Riders που αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, θα τη βρουν στις ειδικές διαδρομές Downhill.

 1. Ορειβατικό Σκι

Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι. Η πιο γνωστή διαδρομή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό είναι η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η οποία αποτελεί και την πιο διάσημη και αναγνωρισμένη διαδρομή στην Ελλάδα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, η χιονοκάλυψη είναι εξαιρετική, ενώ το ανοιξιάτικο χιόνι είναι συνήθως πιο ασφαλές. Σε καλές χρονιές, ορειβατικό σκι στον Παρνασσό μπορεί να γίνει ακόμη και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε συνδυασμό με πεζοπορία. Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συνδυάζει τη μετακίνηση στις χιονισμένες πλαγιές για ανάβαση και κατάβαση, με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των χιονοπέδιλων και των δυνάμεων του αθλητή. Με ειδικό εξοπλισμό για ορειβατικό σκι (μπότες, δέστρα, πέδιλα, φώκιες) είναι δυνατή τόσο η ανάβαση μίας χιονισμένης πλαγιάς (με τη χρήση φώκιας), όσο και η κατάβαση (με αφαίρεση της φώκιας). Η λεγόμενη «φώκια» είναι ειδικό κομμάτι υφάσματος το οποιο αποτελεί το πιο σημαντικό αξεσουάρ του ορειβατικού σκι, καθώς προσκολλάται στα χιονοπέδιλα με αποτέλεσμα να κάνει δυνατή την ανάβαση στο χιόνι (δεν γλιστράει προς τα πίσω).

 1. Αναρρίχηση

Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Μόλις βρεθείτε στην περιοχή της Αράχωβας, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα όπου όλα τα εδέσματα φτιάχνονται με μεράκι από τους ντόπιους και αγνές πρώτες ύλες της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η επιλογή σας οι γεύσεις της περιοχής θα σας συναρπάσουν!

 1. Ταβέρνα Ζάχος, Αράχωβα
 2. Τhe Folks Restaurant, Αράχωβα
 3. Ταβέρνα Μπάμπης, Αράχωβα
 4. Ταβέρνα Τα Κοψίδια, Αράχωβα
 5. Pizza Fuego, Αράχωβα
 6. Εστιατόριο Το Αγνάντιο, Αράχωβα
 7. Εστιατόριο Το Τσουκάλι, Αράχωβα
 8. Ταβέρνα Ο Χρήστος, Αράχωβα
 9. Εστιατόριο Φτερολακκα, Αράχωβα
 10. Isidora Gallery Bar, Αράχωβα
 11. Bello Panini Bar, Αράχωβα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

 1. Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
 2. Ο Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε εκεί. Ο Nαός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές ενώ βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας. 
 3. Το Αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα, ενώ η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία. 
 4. Το λαογραφικό μουσείο της Αγόριανης όπου μπορείτε να θαυμάσετε από φωτογραφίες της παλιάς Αγόριανης μέχρι οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα του χωριού (του τσαγκάρη, του βαρελά, του τσοπάνη, του κουρέα, του ράφτη, του μπακάλη, του καφετζή και πολλά άλλα). 
 5. Στην  Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε  το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία του Άη Γιώργη και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το περίφημο ρολόι.
 6. Ο Καταρράκτης της Τρύπης ένα όμορφο μέρος  που θυμίζει Αμαζόνιο, βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 λεπτών. 

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΑΓΟΡΙΑΝΗ / ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ

Η Αγόριανη (Επτάλοφος όπως ονοµάζεται επισήµως) μέσα στο ελατοσκέπαστο τοπίο του Παρνασσού, δημιουργεί μοναδικό αλπικό σκηνικό και αναδεικνύεται στον απόλυτο  χειµερινό προορισµό! Σε απόσταση µόλις 24 χλµ. από την Αράχωβα και µε εύκολη πρόσβαση στο Χιονοδροµικό Κέντρο του Παρνασσού, στο δυτικό τµήµα του ορεινού όγκου εκπλήσσει  τους μαγεμένους επισκέπτες µε το χιονοσκέπαστο τοπίο της πνιγµένο στα έλατα! Σπέυδοντας  στα ενδότερά της, ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι πλάι στη ρεματιά, από την κεντρική πλατεία του χωριού θα συναντήσετε μια όαση τον υπέροχο καταρράκτη της Αγόριανης  µε τα γάργαρα νερά του, που κυλούν ασταµάτητα. Στο χωριό θα συναντήσετε επίσης παλιά (αλλά ανακαινισμένα) εκκλησάκια του 19ου αιώνα, όπως τους χτισμένους πάνω σε πηγή Αγίους Αναργύρους και την Αγία Παρασκευή με την τεράστια βελανιδιά του Σικελιανού.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είναι ο απόλυτος προορισµός για να έρθετε σε επαφή µε τη φύση, κάνοντας βόλτες στα βουνά ή στο χωριό µε τη µυρωδιά καµένου ξύλου από τις καµινάδες που αχνίζουν ζωηρά .Στην κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία  του χωριού, με τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στα ταβερνάκια και τα café , σερβίρουν γλυκό του κουταλιού θα γευθείτε τα τοπικά εδέσματα και τις ξακουστές πίτες, καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Επίσης στον Παρνασσό μπορεί να κάνει κάποιος πολλές εναλακτικές δραστηριότητες, όπως:

 • Wine Tasting:

Στο Οινοποιείο Αργυρίου  που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών που παράγονται από το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας, στο γραφικό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα «Πολύδροσος», στους πρόποδες του Παρνασσού. Η οινογνωσία πραγματοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι που βρίσκεται στον χώρο του Οινοποιείου Αργυρίου. Εκεί οι επισκέπτες μυούνται στην «μεθυστική» απόλαυση βραβευμένων κρασιών που φέρουν την ετικέτα Αργυρίου.

 • Περιηγήσεις με ATV και Buggy:

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια φύση του Παρνασσού, είναι η βόλτα με ATV ή κοινώς… με γουρούνα! Λάσπη, χιόνι, μικρά ποταμάκια και λίμνες είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα δαμάσετε με το ATV. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει περιήγηση με τις γουρούνες είναι ζεστά ρούχα, ενώ συνιστάται και full face κασκόλ.

 • Ιππασία:

Η ιππασία αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που προσφέρονται στο βουνό. Αν ονειρεύεστε να ιππεύετε ένα πανέμορφο, περήφανο άλογο και παράλληλα να ατενίζετε χιονισμένες ή ελατόφυτες βουνοπλαγιές, τότε η ιππασία στον Παρνασσό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, με την τοποθεσία να είναι ιδανική, αφού βρίσκεται σε ήσυχο χωμάτινο δρόμο, μακριά από την πολυκοσμία και συνδυάζει την αρκετά μεγάλη έκταση, με την απίστευτη, απεριόριστη θέα στον αλπικό Παρνασσό και το ελατοδάσος.

 • Snow mobile:

Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, επιβάλλεται να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Ένα από τα ομορφότερα σημεία που ενοικιάζονται snow mobiles είναι το Δόκανο (τοποθεσία που συνδέει το Λιβάδι με την Επτάλοφο).

 • Βόλτα με χιονορακέτες:

Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία του Snowshoeing το χειμώνα, κάντε το άμεσα! Θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο. Οι χιονορακέτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, δεν βουλιάζουν στο χιόνι, με αποτέλεσμα η πεζοπορία σε χιονισμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια να γίνεται εύκολη υπόθεση!

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εάν είστε λάτρεις του βουνού και κυνηγοί έντονων εμπειριών και συναισθημάτων προσδεθείτε.. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε και να βιώσετε φανταστικές εμπειρίες κατά την παραμονή σας στους πρόποδες του Παρνασσού. Εμείς έχουμε την χαρά να σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 1. Skiing & Snowboard

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για Ski & Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αναβατήρων, αλλά και με την προσθήκη του νέου συρόμενου αναβατήρα «Σαχάρα», προσφέρει πλέον μία ανταγωνιστική χιονοδρομική εμπειρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Αρκετές είναι και οι εκτός πίστας διαδρομές για Freeride ski, με τα γνωστά λούκια της Φτερόλακας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τέσσερις από τις πίστες και συγκεκριμένα οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 1. Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα

Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Πέρα από τη χιονοδρομία εντός των ορίων του Χιονοδρομικού, ο Παρνασσός ενδείκνυται ιδιαίτερα και για ορειβατικό σκι. Φημισμένες διαδρομές όπως η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η ανάβαση στον Τσάρκο και στη Λιάκουρα κ.α., σε συνδυασμό με τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο χιονοδρομικό πακέτο για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

 1. Πεζοπορία

Πεζοπορία σε τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.

 • Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών.
 • Επίσκεψη σε γραφικά χωριά όπως η Αράχωβα και η Αγόριανη, σε  περίφημα σπήλαια του βουνού, όπως το Κωρύκειον Άνδρο, θαυμασμός από ψηλά της εισόδου του Επταστόμου, του σπηλαίου που φιλοξενεί το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης
 • Διαδρομή του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τους Δελφούς με την Επτάλοφο (Αγόριανη). Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αφού διασχίζει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με τον βορρά και την αρχαία Λίλαια.
 • Ολοήμερη εκδρομή στη Νεραϊδοσπηλιά, το περίφημο σπήλαιο με τις λίμνες στον δυτικό Παρνασσό.
 • Διάσχιση Παρνασσού από Βορρά προς Νότο.
 • Πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών
 • Η διάβαση του αρχαίου μονοπατιού από τους Δελφούς μέχρι το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να προσεγγίσουν το Μαντείο των Δελφών, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεζοπορία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.
 • Νυχτερινές πεζοπορίες υπό το φως της Πανσελήνου από την κορυφή του Παρνασσού «Λιάκουρα», με οργανωμένη ανάβαση.
 • Χειμερινές πεζοπορίες με χιονορακέτες με την χρήση χιονορακετών, που θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο
 1. Mountain Biking

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 200 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού, με τα εναλλασσόμενα τοπία, η εμπειρία του Mountain Bike δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Ποδηλατικά tours με έμπειρους οδηγούς, μαθήματα, ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού κάνουν το mountain bike στον Παρνασσό εύκολη υπόθεση για όλους. Ακόμη και οι Downhill Riders που αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, θα τη βρουν στις ειδικές διαδρομές Downhill.

 1. Ορειβατικό Σκι

Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι. Η πιο γνωστή διαδρομή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό είναι η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η οποία αποτελεί και την πιο διάσημη και αναγνωρισμένη διαδρομή στην Ελλάδα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, η χιονοκάλυψη είναι εξαιρετική, ενώ το ανοιξιάτικο χιόνι είναι συνήθως πιο ασφαλές. Σε καλές χρονιές, ορειβατικό σκι στον Παρνασσό μπορεί να γίνει ακόμη και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε συνδυασμό με πεζοπορία. Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συνδυάζει τη μετακίνηση στις χιονισμένες πλαγιές για ανάβαση και κατάβαση, με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των χιονοπέδιλων και των δυνάμεων του αθλητή. Με ειδικό εξοπλισμό για ορειβατικό σκι (μπότες, δέστρα, πέδιλα, φώκιες) είναι δυνατή τόσο η ανάβαση μίας χιονισμένης πλαγιάς (με τη χρήση φώκιας), όσο και η κατάβαση (με αφαίρεση της φώκιας). Η λεγόμενη «φώκια» είναι ειδικό κομμάτι υφάσματος το οποιο αποτελεί το πιο σημαντικό αξεσουάρ του ορειβατικού σκι, καθώς προσκολλάται στα χιονοπέδιλα με αποτέλεσμα να κάνει δυνατή την ανάβαση στο χιόνι (δεν γλιστράει προς τα πίσω).

 1. Αναρρίχηση

Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Μόλις βρεθείτε στην περιοχή της Αγόριανης, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα όπου όλα τα εδέσματα φτιάχνονται με μεράκι από τους ντόπιους και αγνές πρώτες ύλες της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η επιλογή σας οι γεύσεις της περιοχής θα σας συναρπάσουν! Σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 1. Ταβέρνα του Μαυροδήμου, Επτάλοφος 
 2. Ταβέρνα Γκρίζα αρκούδα, Επτάλοφος
 3. Le Grand Chalet Restaurant Bar, Επτάλοφος
 4. Ταβένα Τα Πλατάνια, Επτάλοφος
 5. Παραδοσιακή Ταβέρνα Κυρ – Γιάανη, Επτάλοφος
 6. Aelia Espresso Bar, Επτάλοφος
 7. Κορακότρυπα Καφέ, Επτάλοφος
 8. Ταβέρνα Σταμάτης, Επτάλοφος
 9. Ψησταριά Ο Σταύρος, Επτάλοφος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

 1. Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής μόλις 35 χλμ μακριά.
 2. Ο Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε εκεί. Ο Nαός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές ενώ βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας. 
 3. Το Αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα, ενώ η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία. 
 4. Το λαογραφικό μουσείο της Αγόριανης όπου μπορείτε να θαυμάσετε από φωτογραφίες της παλιάς Αγόριανης μέχρι οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα του χωριού (του τσαγκάρη, του βαρελά, του τσοπάνη, του κουρέα, του ράφτη, του μπακάλη, του καφετζή και πολλά άλλα). 
 5. Στην κοντινή Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε  το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία του Άη Γιώργη και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το περίφημο ρολόι.
 6. Ο Καταρράκτης της Τρύπης ένα όμορφο μέρος  που θυμίζει Αμαζόνιο, βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 λεπτών. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ / ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Η γραφική Αμφίκλεια που απέχει μόλις 2 ώρες οδικώς από την Αθήνα, βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 400μ. και έχει καταφέρει να προσελκύσει τους λάτρεις του βουνού, χάρη στο φυσικό της κάλλος, την πολύ μικρή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα νεοκλασικά αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της. Με μοναδική θέα στον κάμπο, τα παραδοσιακά καλντερίμια, τα πέτρινα παλιά αρχοντικά, τις πετρόκτιστες βρύσες και τα στενά δροµάκια που οι ντόπιοι ονοµάζουν «στριµούλες»,  η Αμφίκλεια σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη  και προσελκύει ποιοτικό τουρισµό, οικογένειες και λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είναι ο απόλυτος προορισµός για να έρθετε σε επαφή µε τη φύση, κάνοντας βόλτες στα βουνά ή στο χωριό µε τη µυρωδιά καµένου ξύλου από τις καµινάδες που αχνίζουν ζωηρά. Στην κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία  του χωριού, με τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στα ταβερνάκια και τα Café τα οποία σερβίρουν γλυκό του κουταλιού, τοπικά εδέσματα και τις ξακουστές πίτες, καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού. Επίσης στην Αμφίκλεια και στις γύρω περιοχέςωτπυ Παρνασσού μπορεί να κάνει κάποιος πολλές εναλακτικές δραστηριότητες, όπως:

 • Wine Tasting:

Στο Οινοποιείο Αργυρίου  που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών που παράγονται από το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας, στο γραφικό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα «Πολύδροσος», στους πρόποδες του Παρνασσού. Η οινογνωσία πραγματοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι που βρίσκεται στον χώρο του Οινοποιείου Αργυρίου. Εκεί οι επισκέπτες μυούνται στην «μεθυστική» απόλαυση βραβευμένων κρασιών που φέρουν την ετικέτα Αργυρίου.

 • Περιηγήσεις με ATV και Buggy:

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια φύση του Παρνασσού, είναι η βόλτα με ATV ή κοινώς… με γουρούνα! Λάσπη, χιόνι, μικρά ποταμάκια και λίμνες είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα δαμάσετε με το ATV. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει περιήγηση με τις γουρούνες είναι ζεστά ρούχα, ενώ συνιστάται και full face κασκόλ.

 • Ιππασία:

Η ιππασία αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που προσφέρονται στο βουνό. Αν ονειρεύεστε να ιππεύετε ένα πανέμορφο, περήφανο άλογο και παράλληλα να ατενίζετε χιονισμένες ή ελατόφυτες βουνοπλαγιές, τότε η ιππασία στον Παρνασσό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, με την τοποθεσία να είναι ιδανική, αφού βρίσκεται σε ήσυχο χωμάτινο δρόμο, μακριά από την πολυκοσμία και συνδυάζει την αρκετά μεγάλη έκταση, με την απίστευτη, απεριόριστη θέα στον αλπικό Παρνασσό και το ελατοδάσος.

 • Snow mobile:

Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, επιβάλλεται να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Ένα από τα ομορφότερα σημεία που ενοικιάζονται snow mobiles είναι το Δόκανο (τοποθεσία που συνδέει το Λιβάδι με την Επτάλοφο).

 • Βόλτα με χιονορακέτες:

Αν δεν έχετε ζήσει την εμπειρία του Snowshoeing το χειμώνα, κάντε το άμεσα! Θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο. Οι χιονορακέτες λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, δεν βουλιάζουν στο χιόνι, με αποτέλεσμα η πεζοπορία σε χιονισμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια να γίνεται εύκολη υπόθεση!

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Εάν είστε λάτρεις του βουνού και κυνηγοί έντονων εμπειριών και συναισθημάτων προσδεθείτε.. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε και να βιώσετε φανταστικές εμπειρίες κατά την παραμονή σας στους πρόποδες του Παρνασσού. Εμείς έχουμε την χαρά να σας προτείνουμε κάποιες από αυτές, όπως:

 • Skiing & Snowboard

Ο Παρνασσός είναι φημισμένος για Ski & Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αναβατήρων, αλλά και με την προσθήκη του νέου συρόμενου αναβατήρα «Σαχάρα», προσφέρει πλέον μία ανταγωνιστική χιονοδρομική εμπειρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Αρκετές είναι και οι εκτός πίστας διαδρομές για Freeride ski, με τα γνωστά λούκια της Φτερόλακας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τέσσερις από τις πίστες και συγκεκριμένα οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 1. Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα

Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Πέρα από τη χιονοδρομία εντός των ορίων του Χιονοδρομικού, ο Παρνασσός ενδείκνυται ιδιαίτερα και για ορειβατικό σκι. Φημισμένες διαδρομές όπως η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η ανάβαση στον Τσάρκο και στη Λιάκουρα κ.α., σε συνδυασμό με τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο χιονοδρομικό πακέτο για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

 • Πεζοπορία

Πεζοπορία σε τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.

 • Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών.
 • Επίσκεψη σε γραφικά χωριά όπως η Αράχωβα και η Αγόριανη, σε  περίφημα σπήλαια του βουνού, όπως το Κωρύκειον Άνδρο, θαυμασμός από ψηλά της εισόδου του Επταστόμου, του σπηλαίου που φιλοξενεί το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης
 • Διαδρομή του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τους Δελφούς με την Επτάλοφο (Αγόριανη). Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αφού διασχίζει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με τον βορρά και την αρχαία Λίλαια.
 • Ολοήμερη εκδρομή στη Νεραϊδοσπηλιά, το περίφημο σπήλαιο με τις λίμνες στον δυτικό Παρνασσό.
 • Διάσχιση Παρνασσού από Βορρά προς Νότο.
 • Πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών
 • Η διάβαση του αρχαίου μονοπατιού από τους Δελφούς μέχρι το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας. Το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να προσεγγίσουν το Μαντείο των Δελφών, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεζοπορία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.
 • Νυχτερινές πεζοπορίες υπό το φως της Πανσελήνου από την κορυφή του Παρνασσού «Λιάκουρα», με οργανωμένη ανάβαση.
 • Χειμερινές πεζοπορίες με χιονορακέτες με την χρήση χιονορακετών, που θεωρείται από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να χαρεί κάποιος το χιονισμένο τοπίο
 • Mountain Biking

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 200 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού, με τα εναλλασσόμενα τοπία, η εμπειρία του Mountain Bike δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Έμπειροι αλλά και αρχάριοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Ποδηλατικά tours με έμπειρους οδηγούς, μαθήματα, ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού κάνουν το mountain bike στον Παρνασσό εύκολη υπόθεση για όλους. Ακόμη και οι Downhill Riders που αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, θα τη βρουν στις ειδικές διαδρομές Downhill.

 • Ορειβατικό Σκι

Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι. Η πιο γνωστή διαδρομή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό είναι η κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας, η οποία αποτελεί και την πιο διάσημη και αναγνωρισμένη διαδρομή στην Ελλάδα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για ορειβατικό σκι στον Παρνασσό, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, η χιονοκάλυψη είναι εξαιρετική, ενώ το ανοιξιάτικο χιόνι είναι συνήθως πιο ασφαλές. Σε καλές χρονιές, ορειβατικό σκι στον Παρνασσό μπορεί να γίνει ακόμη και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε συνδυασμό με πεζοπορία. Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συνδυάζει τη μετακίνηση στις χιονισμένες πλαγιές για ανάβαση και κατάβαση, με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των χιονοπέδιλων και των δυνάμεων του αθλητή. Με ειδικό εξοπλισμό για ορειβατικό σκι (μπότες, δέστρα, πέδιλα, φώκιες) είναι δυνατή τόσο η ανάβαση μίας χιονισμένης πλαγιάς (με τη χρήση φώκιας), όσο και η κατάβαση (με αφαίρεση της φώκιας). Η λεγόμενη «φώκια» είναι ειδικό κομμάτι υφάσματος το οποιο αποτελεί το πιο σημαντικό αξεσουάρ του ορειβατικού σκι, καθώς προσκολλάται στα χιονοπέδιλα με αποτέλεσμα να κάνει δυνατή την ανάβαση στο χιόνι (δεν γλιστράει προς τα πίσω).

 • Αναρρίχηση

Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Μόλις βρεθείτε στην περιοχή του Παρνασσού, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα όπου όλα τα εδέσματα φτιάχνονται με μεράκι από τους ντόπιους και αγνές πρώτες ύλες της περιοχής. Στην Αμφίκλεια μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στην πλατεία δίπλα στα πλατάνια σε ζεστές ταβέρνες, όπως:

 • Ταβέρνα το Δαδί 
 • Ταβέρνα Καλιφόρνια 
 • Ταβέρνα του Μαυροδήμου στην Αγόριανη, όπου τα λαχανικά προέρχονται απο τον κήπο του ιδιοκτήτη, τα αυγά και τα πουλερικά απο το κοτέτσι του και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα ζυμαρικά και της πίτες απο τα χέρια της μαμάς Βούλας.
 • Ταβέρνα Γκρίζα αρκούδα, η οποία αποτελεί και στέκι των ντόπιων και αξίζει να την επιλέξετε για τις ιδιαίτερες γεύσεις της. 
 • Τσιπουράδικο Μεζεδοπολείο Μη σε Μέλλει
 • Εστιατόριο Το Μαγειριό της Πάνω Πλατείας
 • Εστιατόριο The Factory
 • Ταβέρνα 50 – 50 

Το σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η επιλογή σας οι γεύσεις της περιοχής θα σας συναρπάσουν! 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

 • Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
 • Ο Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς αποτελεί ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε εκεί. Ο ναός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές ενώ βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας. 
 • Το Αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα, ενώ η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία. 
 • Το λαογραφικό μουσείο της Αγόριανης όπου μπορείτε να θαυμάσετε από φωτογραφίες της παλιάς Αγόριανης μέχρι οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα του χωριού (του τσαγκάρη, του βαρελά, του τσοπάνη, του κουρέα, του ράφτη, του μπακάλη, του καφετζή και πολλά άλλα). 
 • Στην κοντινή Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε  το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία του Άη Γιώργη και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το περίφημο ρολόι.
 1.  Ο Καταρράκτης της Τρύπης ένα όμορφο μέρος  που θυμίζει Αμαζόνιο, βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 λεπτών. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ / ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Τα Βελανίδια είναι οικισμός που βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, κοντά στο ακρωτήριο Μαλέα στη Λακωνία, απέναντι από την περιβόητη ” Καμήλα” το γνωστό άκρο του ποδιού στην Πελοπόννησο.  Ένα πανέμορφο χωριό, με έντονο νησιώτικο χρώμα.  Ίσως όχι τυχαία,αφού η ίδρυση του έγινε από Σπετσιώτες πρόσφυγες των Ορλωφικών. Κατά μία εκδοχή και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Χάσλακ εκεί τοποθετούταν  η αρχαία πόλη Σίδη. Τα Βελανίδια  ατενίζουν  το Μυρτώο Πέλαγος  και είναι η Άκρα της Ελλάδας,  που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα όπως κανένα άλλο θαλάσσιο μονοπάτι.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Βελανίδια. Το ίδιο, το χωριό.

Η πάνω και κάτω ρούγα του χωριού.

Στο  χωριό των Βελανιδίων που βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο λόφο όλα τα σπίτια  αγναντεύουν τη θάλασσα.

…Ποιόν περιμένουν άραγε, να έρθει;

Στη μικρή πλατεία θα βρεις το καφενείο, θα βρεις το μίνι μάρκετ με τα παραδοσιακά προϊόντα και τα είδη πρώτης ανάγκης και θα φας – αν το επιθυμείς –  φρέσκα ψάρια και άλλα τοπικά προϊόντα που παράγουν με μεράκι οι κάτοικοι της περιοχής.  Γίνονται συχνά γιορτές και πανηγύρια τους μήνες του καλοκαιριού  στα οποία συμμετέχει όλο το χωριό αλλά και οι εκάστοτε επισκέπτες – που είναι πάντα καλοδεχούμενοι. Ξέχασα να σας πω, πως αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται μέσα στο χωριό. Υπάρχουν χώροι παρκινγκ περιφερειακά για να προστατεύουν γονείς και παιδιά από αυτοκίνητα, θόρυβο, κυκλοφορία. Είναι γοητευτικό να ζεις κάπου στο παρελθόν και να ζεις με τους κανόνες και τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Ποιός δε θέλει να γίνει κομμάτι της  ιστορίας;

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Έχεις πολλά να δεις και πολλά να κάνεις – αρκεί να μπορείς να στροβιλίζεσαι από την περιήγηση στο αρχαίο Απολιθωμένο Δάσος, να προχωράς στη  μεσαιωνική Μονεμβασιά και να φτάνεις στα γραφικά Κύθηρα, να βουτάς στα καταγάλανα νερά της Ελαφονήσου, να επισκέπτεσαι το Γύθειο, το Γέρακα και πόσα άλλα! Το σίγουρο είναι ότι θα ζήσεις αυθεντικά, ανεπιτήδευτα.  Έλα μαζί μας να σε ξεναγήσουμε στην όμορφη Πελοπόννησο, να ψαρέψουμε και να γευτούμε ολόφρεσκα ψάρια, να κολυμπήσουμε σε πεντακάθαρα νερά, να απολαύσουμε την ηρεμία, την ησυχία ενός απόκοσμου χωριού, ακούγοντας μόνο τα κύματα και τον άνεμο. 

Ήδη, σαν να κυλάει.

Ο άνεμος και το κύμα.

Ααα! Σε προσκαλεί να έρθεις το καλοκαίρι.

Υ.Γ.  Μην πάρεις πολλές βαλίτσες, μόνο την καλή σου διάθεση.

Σε περιμένουμε.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Η ατμόσφαιρα μυρίζει ιώδιο, θαλασσινό αλάτι και από το σπίτι βλέπεις τις μικρές απίθανες πολύχρωμες βαρκούλες στο μικρό λιμάνι να λικνίζονται στο ρυθμό της θάλασσας. Ψαράδες βγάζουν την πραμάτεια τους πολύ νωρίς κάθε πρωί. Ποικιλία από ολόφρεσκα ψάρια κάθε είδους περιμένουν να πάρουν την «θέση» τους στο τραπέζι σας.  Γεύσεις ολόφρεσκες, καθαρά αλλιώτικες που γίνονται μοναδικές με ένα ποτήρι ούζο ή τσίπουρο, ελιές και χειροποίητο τζατζίκι.

Στα Βελανίδια, πολλοί ντόπιοι – λίγο κουζουλοί, με την καλή έννοια, αποφάσισαν να κάνουν την διαφορά και να συνδυάσουν γευσιγνωσία και πολύ καλές πρώτες ύλες, παρουσιάζοντας πιάτα που τέτοια δεν τα έχουν ούτε τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι καλύτεροι, οι πιο αναγνωρίσιμοι σεφ. Όλα αυτά στην ταβέρνα Φανάρι και ο Χρήστος, ο ιδιαίτερος επιχειρηματίας της συνδυάζει τα ασυνδύαστα. Αξίζει να δείτε. Αξίζει να δοκιμάσετε. Ταξίδι στην γεύση το ονομάζει ο ίδιος, εμπειρία μοναδική..

Μετά απο πολλά χρόνια η παραδοσιακή ταβέρνα ονομάστηκε Φανάρι και πέρασε σε νέο ιδιοκτήτη, έναν ταλαντούχο μάγειρα, που στόχος του είναι να κρατήσει ψηλά τον πήχη της γευσιγνωσίας στην περιοχή. Αυτό, το τελευταίο είναι η αγαπημένη συνήθεια των ναυτικών, των θαλασσόλυκων του χωριού. Πίνουν τσιπουράκι ή ούζο  και συζητούν για τις αναποδιές, τα ανδραγαθήματα, τις περιπέτειες τους στα 4 σημεία του πλανήτη που επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών ταξιδιών τους. Βλέπετε, είναι οι καλύτεροι ναυτικοί της Ελλάδας. Με πολλές περγαμηνές.  Είναι η απόλυτη  μαγεία να τους ακούν να διηγούνται απίστευτες, κι όμως, αληθινές ιστορίες. Είναι συζητήσεις που γίνονται μετά από συσσωρευμένη εμπειρία υψηλού κινδύνου ζωής!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

Φεύγοντας από την ταβέρνα, πιο κάτω αριστερά, θα βρείτε μια μεγάλη παραλία με υπέροχη και καθαρά νερά άμμο όπου μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα. Μπροστά εκτείνεται η «Καμήλα», όπως τη λένε οι ντόπιοι, και πίσω της κρύβεται η Μονεμβασιά (που απέχει μόλις 40 λεπτά πλέον από το χωριό). Προχωρώντας με το αυτοκίνητο προς τα δεξιά, μετά τον μικρό οικισμό του λιμανιού, συναντάται το πιο γνωστό από τα τρία ακρωτήρια της Πελοποννήσου, τον περιβόητο Κάβο Μαλέα. 

Όταν βρεθείτε στην περιοχή μπορείτε να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία της μέσα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που θα σας μεταφέρουν στην μαγεία μιας άλλης εποχής. Μπορείτε να γνωρίσετε την παραδοσιακή ζωή των ντόπιων στην λαογραφική έκθεση Βελανιδίων, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα εργαλεία των ναυτικών και το παραδοσιακό νοικοκυριό ενός σπιτιού μιας άλλης εποχής. Εάν κάνετε μια μικρή εξόρμηση στην περιοχή της Μονεμβασιάς μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο της περιοχής και  την αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς που περιλαμβάνει αξιόλογα εκθέματα που χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή. Ακόμη, κατά την ανάβαση σας στο κάστρο της μονεμβασιάς μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όπου η θέα την καθιστά ξεχωριστή λόγω της τοποθεσίας του και τον ιδιαίτερης ομορφιάς ναό του Ελκόμενου Χριστού.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΕΜΠΟΡΕΙΟ / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Το Εμπορείο είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στο νότιο τμήμα του νησιού της Σαντορίνης και η θέση του ήταν σημαντική ήδη από τα παλιά χρόνια. Το όνομά του άλλωστε προδίδει ότι ήταν κέντρο του εμπορίου του νησιού. Στο Εμπορείο υπάρχει το πιο όμορφο και καλύτερα διατηρημένο καστέλι της Σαντορίνης, με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο που οι τοίχοι τους να δημιουργούν παράλληλα και το τείχος του κάστρου. Το καστέλι είχε μόνο μια είσοδο, την Πόρτα όπως τη λένε οι ντόπιοι, και όλα τα παράθυρα και οι πόρτες των σπιτιών έβλεπαν στο εσωτερικό του κάστρου. Στο εσωτερικό του οχυρωματικού αυτού οικισμού, βασιλεύουν οι καμπύλες. Πεζούλια, σκαλιά, τοίχοι…όλα με καμπυλωτό φινίρισμα. Μικρά σοκάκια, μικρές πόρτες πολλές από τις οποίες με σκαλίσματα, σκαλάκια, μικρά περάσματα από τούνελ, μικρές αυλές, το ένα αρμονική συνέχεια του άλλου. Μέσα στο καστέλι υπάρχει η εκκλησία της Παλιάς Παναγιάς (ή Παναγιά Μεσανή) με το εντυπωσιακό καμπαναριό, το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και το βοτσαλωτό δάπεδο. Οι λάτρεις της φωτογραφίας θα χαθούν πολλές ώρες αποτυπώνοντας τις λιτές γραμμές στην αρχιτεκτονική. 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Αν είστε λάτρεις της γευσιγνωσίας μπορείτε να επισκεφθείτε τα οινοποιία στην περιοχή και να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιών που παράγονται στο νησί. Κάποια απο τα οινοποιία λειτουργούν και ως μουσεία για να μυήσουν τους επισκέπτες στην παράδοση και την διαδικασία παραγωγής του κρασιού.Επίσης μπορείτε να απόλαύσετε πλήθος δραστηριοτήτων που θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη σας, όπως:

 • Κρουαζιέρα στα νερά της Καλντέρας, την ημέρα ή την ώρα του ηλιοβασιλέματος
 • Ενοικίαση Βάρκας, Σαντορίνη
 • Εκδρομές Κοντινά Νησιά, Σαντορίνη
 • Για τους λάτρεις της φωτογραφίας και τωνselfies, τι καλύτερο φόντο από την ομορφιά της καλντέρας και της Σαντορίνης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Αν είστε αθλητικός τύπος η Σαντορίνη δεν θα σας απογοητεύσει προσφέροντας σας πλήθος επιλογών, όπως:

 • Water Sports, Σαντορίνη
 • Ιππασία, Σαντορίνη
 • Kite Surf, Σαντορίνη
 • Sea Kayak, Σαντορίνη
 • Καταδύσεις, Σαντορίνη

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Έφόσον βρεθείτε στην Σαντορίνη πρέπει οπωσδήποτε να να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις και τα περίφημα κρασιά που παράγονται στην περιοχή. Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια για να επισκεφτείτε, είναι:

 • Sea View Restaurant Perivolos, Σαντορίνη
 • Meroula Restaurant, Σαντορίνη
 • Forty One, Σαντορίνη
 • Αφρός, Σαντορίνη
 • To Psaraki, Σαντορίνη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ 

Η νέα και η παλιά καμένη  γνωστή και ως ηφαίστειο αποτελεί ένα απο τα πιο ιδιαίτερα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Σαντορίνη. Άρχισε να δημιουργείται το 1570 περίπου και σήμερα εκτείνεται σε 340 εκτάρια με το υψηλότερο σημείο του σήμερα στα 127 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας, στέκει επιβλητικά και περιμένει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες να περιηγηθούν σε αυτό. Μπορείτε ακόμη να το επισκεφθείτε περιμετρικά κάνοντας μια εκδρομή με ένα σκάφος

Από τα χαρακτηριστικά του χωριού επίσης είναι ο πύργος του Γουλά, ένας τετραγωνικός πύργος στο βορεινό τμήμα του χωριού, ο οποίος χτίστηκε κατά την περίοδο της ενετικής κυριαρχίας, πιθανότατα γύρω στον 15ο αιώνα.

Ακόμη απέναντι από το πύργο του Γουλά υπάρχει ο λόφος του Γαβρίλου ή παλιότερα, βουνό Πλατανιμού, στον οποίο υπάρχουν οκτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του 19ου αιώνα και βυζαντινά ερείπια. Οι ανεμόμυλοι έχουν ανακηρυχθεί ως ιστορικά και διατηρητέα κτίσματα,  φτιάχνονταν από ηφαιστειακές πέτρες, νερό, χώμα και ασβέστη και το ύψος τους έφτανε περίπου τα έξι μέτρα.

Ένα απο τα πιο ιδιαίτερα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε ακόμα είναι το Βενετσιάνικο Κάστρο «Σκάρος» στο Ημεροβίγλι. Ο Σκάρος ήταν ο πιο παλιός και ίσως ο πιο σημαντικός από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς της Σαντορίνης. Εάν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μικρό ξωκλήσι που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του Σκάρου, ορατό από το καράβι κατά την είσοδο στην καλντέρα. Επίσης ένα ακόμη μέρος που θα σας εντυπωσιάσει με μια σας επίσκεψη είναι το κάστρο στην Οία. Η παλιά του ονομασία ήταν το Καστέλι του Αγίου Νικολάου. Από το καστέλι του Αγίου Νικολάου στην Οία σήμερα σώζεται ένα κομμάτι του γουλά (πύργου). Πήρε το όνομά του από υπόσκαφη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και χτίστηκε γύρω στο 1450.

Από τα μουσεία που αποτελούν Αξιοθέατα της Σαντορίνης είναι και το μουσείο Οίνου Volcan Wines στο Βόθωνα. Το οποίο βρίσκεται σε βάθος 6 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, το Μουσείο έχει συνολικό μήκος πάνω από 300 μέτρα, με διαδρόμους και αίθουσες διαμορφωμένες σαν λαβύρινθο. Με εκθέματα που χρονολογούνται από το 1660 έως το 1970 παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού και η ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού σε αναπαραστάσεις με κινητά και ακίνητα ομοιώματα.

Ένα επιπλέον  μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε στα Φηρά είναι το αρχαιολογικό μουσείο που  βρίσκεται στο κέντρο των Φηρών και αποκαλύπτει τη μακρά ιστορία του νησιού.Στις αίθουσές του φιλοξενεί συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και κεραμικά αγγεία και πήλινα ειδώλια μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.

Ακόμη αν είστε λάτρεις της παράδοσης μπορείτε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο. Η λαϊκή παράδοση της Σαντορίνης διατηρείται ζωντανή στο Κοντοχώρι των Φηρών, σε ένα υπόσκαφο θηραϊκό σπίτι που χτίσθηκε πριν ενάμισι αιώνα περίπου.Υπάρχει και μια υπόσκαφη οιναποθήκη με πατητήρι, λινό, βαρέλια, μάγγανο και παλιά σκεύη ενώ είναι εμφανή τα στρώματα των αποθέσεων από τις ηφαιστιακές εκρήξεις.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΝΕΑ ΚΑΛΙΚΡΑΤΕΙΑ / ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 

Η Νέα Καλλικράτεια βρίσκεται στο πρώτο ‘’δάχτυλο’’ (ή πόδι, όπως το αποκαλούμε οι Έλληνες) της Χαλκιδικής. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Χαλκιδικής στο κέντρο του Δήμου Καλλικράτειας και αριθμεί περισσότερους απο 6.000 κατοίκους. Η μικρή της απόσταση από την Θεσσαλονίκη, την κάνει να είναι το πρώτο παραθεριστικό κέντρο που συναντά ο ταξιδιώτης στην πορεία του για τη Χαλκιδική. Η τοποθεσία της Νέας Καλλικράτειας μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ‘’στρατηγική’’, λόγω του ότι είναι κοντά σε πολλούς προορισμούς και εκτός της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Η μετακίνησή σας από και προς την Νέα Καλλικράτεια μπορεί να γίνει είτε με αυτοκίνητο, είτε με ΚΤΕΛ λεωφορεία, τα οποία έχουν πολλά δρομολόγια σε αρκετές περιοχές και προορισμούς, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

H Νέα Καλλικράτεια διαθέτει τη δική της ανεξάρτητη αγορά, με παντοπωλεία, σούπερμαρκετ, καταστήματα με σουβενίρ και φυσικά πολλά καφέ και εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα φρέσκα ψάρια, που μυρίζουν ακόμα θάλασσα και να κάνετε μια γρήγορη στάση στην πλατεία να θαυμάσετε το μαρμάρινο ομοίωμα της ‘’Κόρης της Καλλικράτειας’’. Εκτός αυτού ένα πλήθος δραστηριοτήτων ανοίγεται μπροστά σας επιλέγοντας την Νέα Καλλικράτεια ως ορμητήριο των διακοπών σας. Αρχίζοντας από πιθανές επισκέψεις σας σε αμέτρητες επιλογές χρυσαφένιων παραλιών της Χαλκιδικής, όπως:

 •  Παραλία Καλλικράτεια (Δυτική ακτή), 
 •  Παραλία Χρούσσω  (Παλιούρι Κασσάνδρα),
 •  Παραλία  Άφυτος (Κασσάνδρα),
 •  Παραλία Πευκοχώρι (Κασσάνδρα),
 •   Παραλία Χρυσή Ακτή (Κασσάνδρα), 
 •   Παραλία Ποσείδι Φάρος (Κασσάνδρα), 
 •   Παραλία Καβουρότρυπες  – Πορτοκάλι (Σιθωνία),
 •   Παραλία Καρύδι –  Βουρβουρού (Σιθωνία),
 •   Παραλία Κρυαρίτσι – Συκιά (Σιθωνία), Γερακινή (Σιθωνία),
 •   Παραλία Κόμιτσα (Ανατολική ακτή Χαλκιδικής),
 •   Παραλία Αμμούδα (Όρμος Παναγιάς),
 •   Παραλία Αλυκές (Αμμουλιανή).

Και συνεχίζοντας με δραστηριότητες για ψαγμένους επισκέπτες, όπως:

 • Εκδρομή Οικολογικής Εκπαίδευσης Natura 2000 σε ένα πρόγραμμα εύκολης πεζοπορίας σε προστατευόμενη περιοχή στη Σιθωνία.
 • Εκδρομή για ψάρεμα με φουσκωτό σε συγκεκριμένα σημεία αλιείας  στη Σιθωνία.
 • Εκδρομή με Jeep Safari σε διάφορες περιοχές, όπως: Κασσάνδρα, Σιθωνία και Βόρεια Χαλκιδική.
 • Εκδρομή με τετράτροχο ανοιχτό όχημα ATV (την λεγόμενη γουρούνα) εντός και εκτός δρόμου με την Action Quad στο Πευκοχώρι.
 • Εκδρομή ιδιωτικής περιήγησης με ταχύπλοο, από την Κασσάνδρα.
 • Εκδρομή κρουαζιέρας (Ο γύρος του Αγίου Όρους) από Καλλικράτεια ή από Ουρανούπολη.
 • Ολοήμερη εκδρομή με Πειρατικό καράβι από Πευκοχώρι.
 • Μονοήμερη βόλτα με ιστιοπλοϊκό στη Χαλκιδική, στον Τορωναίο κόλπο και στη Σιθωνία από Κασσάνδρα.
 • Ιστιοπλοΐα με ρομαντικό ηλιοβασίλεμα από Νικήτη.
 • Ημερήσια κρουαζιέρα στο νησί Διάπορο, από Όρμο Παναγιάς.
 • Ημερήσια κρουαζιέρα στην Αμμουλιανή, από Όρμο Παναγιάς.
 • 2 μέρες με ιστιοπλοϊκό στον Τορωναίο κόλπο, από Κασσάνδρα.
 • Ενοικίαση βάρκας από την Βουρβουρού στη Σιθωνία.

(Μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς για όποια δραστηριότητα σας ενδιαφέρει και εμείς θα φροντίσουμε για όλα τα υπόλοιπα)

Αξιοσημείωτα μέρη για να επισκεφθείτε αποτελούν επίσης το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας Πόρτο Κουφό με τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά που εντυπωσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, ο Νέος Μαρμαράς και το παραδοσιακό χωριό Παρθενώνας που προσφέρει μοναδικής ομορφιάς θέα στην παραλία του Μαρμαρά.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και πολλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας. Εμείς από την μεριά μας σας προτείνουμε με χαρά κάποιες συναρπαστικές δραστηριότητες, όπως:

 • Θαλλάσιο σκι , Θαλάσσια σπορ, Τζετ σκι στο Παλιούρι Κασσάνδρας.
 • Όρθια Κωπηλασία, Θαλάσσια σπορ στην Σίβηρη Κασσάνδρας.
 • Κατάδυση από σκάφος, στην Κασσάνδρα.
 • Κολύμβηση με αναπνευστήρα / Snorkeling, στην  Κασσάνδρα
 • Θαλάσσιο Καγιάκ, στη Σιθωνία.
 • Θαλάσσια σπορ, καταδύσεις & Snorkeling, στο Πευκοχώρι.
 • Μαθήματα κατάδυσης, στη Σιθωνία.
 • Απόκτηση Πιστοποιητικού Κατάδυσης (Padi), στη Σιθωνία.

Επιπροσθέτως  επειδή η Χαλκιδική φημίζεται από την αρχαιότητα για τα κρασιά της με μαρτυρίες που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. θα ήταν παράλειψη μας να μην σας προτείναμε να κάνετε εξορμήσεις γευσιγνωσίας σε επισκέψιμα οινοποιεία της γύρω περιοχής με την σειρά προτίμησης να την αφήνουμε πάνω σας..

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΗΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ:

 • Τσάνταλη Άγιος Παύλος

Το Οινοποείο Τσάνταλη Άγιος Παύλος είναι συνυφασμένο με την οικογένεια Τσάνταλη, μια οικογένεια που είχε αρχίσει να καλλιεργεί αμπέλια στην Ανατολική Θράκη, να οινοποιεί σταφύλια και να αποστάζει τσίπουρο και ούζο από το 1890. Η φήμη του ονόματος Τσάνταλη άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα καθώς έμποροι από παντού έρχονταν για να αγοράσουν το εύγευστο κρασί και το αρωματικό ούζο της οικογένειας. 

45o xlm Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, 63080 Άγιος Παύλος, Τηλ: ++30 23990 76100 Fax:++30 23990 61466

email: info@tsantali.gr, http://www.tsantali.gr

 • Πόρτο Καρράς

Η διαδρομή του επισκέπτη στο Οινοποιείο Πόρτο Καρράς  περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο οινοποίησης και εμφιάλωσης, καθώς και στο κελάρι όπου ωριμάζουν τα κρασιά στα δρύινα βαρέλια.

63081 Ν. Μαρμαράς, Τηλ: ++30 23750 77000, Fax: ++3023750 71229

email: wines@portocarras.com,  http://www.portocarras.com

 • Τσάνταλη Μετόχι Χρωμίτσα

Το Οινοποιείο Τσάνταλη Μετόχι Χρωμίτσα είναι επισκέψιμο μόνο για άρρενες, με ειδική άδεια, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας

Μετόχι Χρωμίτσα, Τηλ: ++30 23990 76100 Fax:++30 23990 61466

email: info@tsantali.gr, http://www.tsantali.gr

 • Μυλοπόταμος, Άγιο Όρος

Το Οινοποείο Μυλοπόταμος του Αγίου Όρους βρίσκεται στο μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (στον Μυλοπόταμο). Ο Πύργος και ο Ναός, στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, κτίστηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη πριν το 973 μ.Χ. 

Ιερό Κελλί Αγίου Ευσταθίου, 63086 Μυλοπόταμος, Άγιον Όρος, Τηλ: ++30 23770 23774, Fax: ++30 23770 23932

email: info@mywines.gr ,  http://www.mywines.gr

 • Κλαούντια Παπαγιάννη

Με οδηγό την αγάπη για το καλό κρασί από παλιά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, άρχισε αυτή η προσπάθεια το 2003, αγοράζοντας προσεκτικά επιλεγμένα κομμάτια γης στην Αρναία και Μαραθούσα της Χαλκιδικής, περίπου 200 στρεμμάτων, στα οποία και φυτεύτηκαν επιλεγμένες ρίζες και ποικιλίες αμπελιού βιολογικής καλλιέργειας που αποτελούν την βάση για την παραγωγή ενός άριστου κρασιού από το Οινοποιείο Κλαούντια Παπαγιάννη.

63074 Αρναία Χαλκιδική, Τηλ : ++30 23720 23120, fax: ++30 23720 21199

e-mail: claudie@otenet.gr, http://www.cp-domaine.gr

 • Χαμόγελο Ψυχής – Κτήμα Τζήκα

Το Οινοποιείο Χαμόγελο Ψυχής – Κτήμα Τζήκα παράγει βιολογικό κρασί χωρίς φάρμακα με παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Επισκέψιμο αμπέλι και κελάρι. Παραδοσιακό τσίπουρο

63077 1χλμ Σίβηρη – Κασσάνδρεια  (Κασσάνδρα Χαλκιδική), Τηλ : +30 23740 25353, fax: +30 6979 002016

e-mail: petrabbq@gmail.com, https://www.facebook.com/XAMOGELO.PSIXIS

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Η Καλλικράτεια είναι μια περιοχή που φημίζεται ιδιαίτερα για τις μεταξένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά της, αλλά ταυτόχρονα φημίζεται και για το καλό φαγητό, χάρη στις αγνές πρώτες ύλες και τα ολόφρεσκα ψάρια που βρίσκονται σε αφθονία. Οι ψαράδες της περιοχής προμηθεύουν με πολύ μεράκι την ψαριά τους στις ταβέρνες της περιοχής και οι σεφ συνδυάζουν τα ολόφρεσκα ψάρια με τις πιο ιδιαίτερες πρώτες ύλες για να έχετε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην γεύση. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που αξίζει να επισκεφθείτε για να απολαύσετε το γεύμα σας, όπως: 

 • Το εστιατόριο Γεωργαλάς ,
 • Το κουτούκι του Αντώνη
 • Η ψαροταβέρνα Πειρατές
 • Το Μπες στο Ψητό 
 • Το Έλα Δω Κολλάς 

Για τους λάτρεις της έντονης διασκέδασης ακολουθούν προτάσεις μας από Beach Bars της περιοχής..

 • Copa Cantina, Νέα Καλλικράτεια
 • Aloha Beach Bar, Νέα Καλλικράτεια
 • Deep Blue, Νέα Καλλικράτεια
 • Saha Beach Bar, Νέα Καλλικράτεια

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ 

 1. Το Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ. 
 2. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου σε απόσταση μόλις τριάντα λεπτών.
 3. Το εμφιαλωτήριο της Σουρωτής,  στο χωριό Σουρωτή με την ομωνύμη εταιρεία να λειτουργεί για περισσότερα απο 100 χρόνια στην περιοχή.
 4.  Το θεματικό πάρκο του Αριστοτέλη στο χωριό Στάγειρα σε απόσταση περίπου 100 χλμ., όπου υπάρχουν πρότυπα διαδραστικά όργανα με όλους τους νόμους της φυσικής και συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. 
 5. Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια σε απόσταση μόλις 53 χλμ. σας περιμένει σε μια καταπράσινη περιοχή απο ελαιώνες και αμπελώνες που ονομάζεται και πύλη του Άθω και συνδυάζει την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια με το βίωμα των παραδόσεων και της πίστης.
 6. Το Άγιο Όρος που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο αξιοσημείωτες περιοχές του Χριστιανισμού.Οι επισκέπτες που επιθυμούν να μεταβούν εκεί πρέπει πρώτα να φθάσουν μέχρι την Ουρανούπολη και απο εκεί με καραβάκι να περάσουν απέναντι για να συνεχίσουν την επίσκεψη τους στην Ιερή χερσόνησο του Άθω, στο λίκνο του Χριστιανισμού, τα μοναστήρια του οποίου συγκαταλέγονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Άγιο Όρος ή αλλιώς το Περιβόλι της Παναγίας αποτελεί μια αυτόνομη πολιτεία μοναχισμού και αξίζει να σημειωθεί οτι αποτελεί άβατο και συνεπώς απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών στην περιοχή.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ / ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

Το Νυμφαίο,  βρίσκεται σε υψόμετρο 1350μ. μόλις 28 χλμ από την πόλη της Φλώρινας.  Είναι ένας πανέμορφος ορεινός οικισμός  ο οποίος συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα  χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO. Είναι απαράμιλλα μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου  χαρίζοντας υπέροχες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες. Το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει αρκετά με το χιονισμένο τοπίο να μετατρέπει την περιοχή σε σκηνές βγαλμένες από μυθιστόρημα. Η άφιξη της άνοιξης είναι μοναδική καθώς προαναγγέλλεται από το ξύπνημα των αρκούδων στο καταφύγιο του Αρκτούρου. Το καλοκαίρι, η περιοχή προσφέρεται για όσους προτιμούν τα δροσερά καλοκαίρια και τις διακοπές στο βουνό. Με το φθινοπωρινό σκηνικό να έρχεται και αυτό με την σειρά του φέρνοντας τα πρωτοβρόχια, ομίχλη, αναμμένα τζάκια και μια τελευταία συνάντηση με τις αρκούδες πριν το χειμέριο ύπνο.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τι αγαπάτε να ζήσετε στο Νυμφαίο?

Παρακάτω ακολουθούν κύριες προτάσεις απο:

1)   Καταφύγιο του Λύκου: Έχετε πάει στις Αγραπιδιές Φλώρινας; Να η ευκαιρία! Το κέντρο δημιουργήθηκε εκεί για να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή λύκων. Μέσα σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται όλοι οι λύκοι που κατάφεραν να διασωθούν. Μπορεί να μην τους δείτε εύκολα, αλλά εκείνοι θα σας έχουν μυριστεί από μακριά! Το Νυμφαίο είναι για τους φυσιολάτρεις, τους πεζοπόρους, τους ζωόφιλους, τους λάτρεις της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης.

2)    Νίκειος σχολή:  Το μεγαλόπρεπο κτήριο που στέγαζε τη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο, αποτελεί σημαντικότατο αξιοθέατο. Τόσο ιστορικά, αρχιτεκτονικά, όσο και ως στέγη της γνωστής περιβαλλοντικής οργάνωσης “Αρκτούρος”. Η Νίκειος Σχολή κατασκευάστηκε το 1928 με δωρεά του μεγάλου ευεργέτη καπνέμπορου από το Νυμφαίο Ιωάννη Ζαν Νίκου (1876-1931). Μέχρι πρόσφατα, επικρατούσε η άποψη ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο έγινε από Σουηδούς, αφού εκεί ζούσε ο Νίκου. Η νεότερη όμως έρευνα, έδειξε ότι ο σχεδιασμός του έγινε από τον γνωστό Έλληνα αρχιτέκτονα Γεώργιο Πάντζαρη (1901-1971), ο οποίος σχεδίασε δεκάδες διδακτήρια σε ολόκληρη τη χώρα. Η Νίκειος Σχολή στέγασε σχολεία μέχρι το 1980, οπότε και εγκαταλείφθηκε. Μετά το 1986 ξεκίνησαν προσπάθειες αναστήλωσης, ενώ από το 1993 ιδρύθηκε και λειτούργησε εδώ ο “Αρκτούρος’ και το αρχηγείο του. Σήμερα, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κτήριο μια εξαιρετική ξενάγηση από τους εθελοντές της οργάνωσης, για το έργο και την ιστορία του “Αρκτούρου”, διανθισμένη από πολύ ενδιαφέρουσες και επεξηγηματικές προβολές βίντεο. Μία γεμάτη και διδακτική εμπειρία, για μικρούς και μεγάλους.

3)    Καταφύγιο της καφέ αρκούδας – Αρκτούρος:  Εκεί μπορείτε να γνωρίσετε όλες τις αρκούδες που φιλοξενούνται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε μία ειδικά περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 1.350μ. εμπειρία αξέχαστη! Για την ασφάλειά σας συστήνεται η χρήση ορειβατικού, πεζοπορικού ή αθλητικού παπουτσιού καθώς το μονοπάτι των ξεναγήσεων είναι δασικό. Τα παιδιά σας θα έχουν την μοναδική εμπειρία να δουν αρκούδες και άλλα ζώα στη φύση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Δραστηριότητες στη φύση: Το Νυμφαίο προσφέρεται για πεζοπορία στο δάσος, ποδήλατο και ιππασία! Κάντε βόλτες στις λίμνες με κανό ή περίπατο με άλογα, ξενάγηση με τζιπ, τοξοβολία!Επίσης αν είστε πιο τολμηροί μπορείτε να εξερευνήσετε τα μονοπάτια της ειρήνης.

Δραστηριότητες που προσφέρονται όλο τον χρόνο ατομικά αλλά και σε γκρουπ : Ιππασία, κανό- καγιάκ, πεζοπορία και ποδηλατικές διαδρομές. Σηκωθείτε απο τον καναπέ και ελάτε να περάσετε με άλογα  γύρω απο το χωριό.

Βόλτες στις λίμνες:  Ανακαλύψτε τις Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της Β. Ελλάδας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Απολαύστε τη μοναδική θέα των λιμνών, κάντε birdwatching, κάντε κανό, ιππασία και ότι τραβάει η ψυχή σας!

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Πρόταση για φαγητό:  Στις ταβέρνες της περιοχής δοκιμάστε τη «Νέβεσκα», ένα πιάτο με στρώσεις από πατάτες, λεπτοκομμένο χοιρινό και λιωμένο τυρί. Επίσης πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις παραδοσιακές πίτες (τσουκνιδόπιτα και λεμονόπιτα) που ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού. Εννοείται πως θα επισκεφθείτε τις κοντινές λίμνες και θα δοκιμάσετε το αγαπημένο ψάρι της περιοχής, το γριβάδι. Έπειτα σε κοντινή απόσταση για φαγητό προτείνεται η ταβέρνα «Θώμας» στο Σκλήθρο και η ταβέρνα «Κοντοσώρος» στο Ξινό νερό κάποιες  από τις πολλές που θα μπορέσουμε να σας υποδείξουμε και που νομίζουμε ότι αγαπούν να μοιράζονται οικογένειες με παιδιά.

Γευσιγνωσία: Κρασιά Μπουτάρη και όχι μόνο! Το κρασί και το τσίπουρο της περιοχής θα σας κάνει παρέα με κάθε γεύμα ό,τι και να φάτε. Απλώς ρωτήστε τους γευσιγνώστες για να σας προτείνουν τι ταιριάζει με τι!  Αν σας αρέσει η εμπειρία της οινογνωσίας τότε πρέπει να ξέρετε ότι θα βρείτε στην περιοχή μερικά από τα πιο ονομαστά οινοποιεία της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι το Κτήμα Άλφα και στο χωριό το πρατήριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη. Ακόμη στην περιοχή βρίσκονται τα οινοποιεία Καρανίκα και Βεγορίτη οπου αξίζει να επισκεφθείτε. Επίσης, λίγο πιο μακριά στην περιοχή της Νάουσας βρισκέται το μουσείο – οινοποιείο Μπουτάρη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

Αρχιτεκτονικές βόλτες:  Όσο είστε εκεί, επισκεφθείτε αρχοντικά σπουδαίων ευεργετών του τόπου όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας. Αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στο νυμφαίο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και τα χαλάσματα απο το στρατηγείο του Παύλου Μελά κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Μουσείο Χρυσικών Νυμφαίου Φλώρινας: Στο μουσείο έχουν ενσωματωθεί παλιές τοιχογραφίες από άλλα αρχοντικά του Νυμφαίου. Επίσης, διαθέτει αυθεντική επίπλωση και οικιακό εξοπλισμό ενός σπιτιού του 19ου αι. Στο μουσείο εκτίθενται πορτρέτα και φωτογραφίες Ελλήνων βλαχικής καταγωγής, που συνέβαλαν σημαντικά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας τον 19 αι. και στις αρχές του 20ου αι., καθώς και φωτογραφικό υλικό από την παραδοσιακή κοινωνική ζωή των Νυμφαιωτών. Υπάρχουν προθήκες με συλλογή σπάνιων εργαλείων χειροτεχνικής  χρυσοχοίας και μια συλλογή με προιόντα χρυσικών (κοσμήματα ανδρικά και γυναικεία, εκκλησιαστικά σκεύη, γαμήλια στέμματα, πόρπες, ζώνες, ταμπακέρες, οικιακά σκεύη κ.α.). Εκτίθενται αυθεντικές γυναικείες στολές. 

Τέλος, σε ιδιαίτερο τμήμα του μουσείου εκτίθενται κειμήλια, φωτογραφικό υλικό και έγραφα από τη δραστηριότητα της ελληνικής οργάνωσης Νέβασκας στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και πρωτότυπες επιστολές των αρχηγών του (Παύλου Μελά, Καούδη κ.α.).

Εάν είστε λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης τους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και να μαγευτείτε απο την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Φλώρινα: 

 1. Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας 
 2. Βυζαντινό Μουσείο Φλώρινας
 3. Εθνολαογραφικό Μουσείο Λεχόβου Φλώρινας
 4. Λαογραφική Συλλογή Αμυνταίου 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ / ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

O Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στην κορυφή Πιπερίτσα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε, οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, 6 χλμ πιο κάτω. Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική που δεσπόζει στον Άγιο Αθανάσιο βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το σαλέ βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το κέντρο του Παλαιού Αγίου Αθανασίου. Μπορείτε είτε να περπατήσετε, ώστε να εξερευνήσετε την περιοχή, ή να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο και να επισκεφθείτε άλλους κοντινούς προορισμούς. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό με ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και καταστήματα με σουβενίρ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΕΣ  – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν στο βουνό Βόρας είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 18 χλμ., ανεξαρτήτως του αν είστε οπαδοί του σκι ή όχι. Άλλοι προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε είναι φυσικά τα Λουτρά Πόζαρ, μόλις σαράντε πέντε λεπτά από τον Άγιο Αθανάσιο, όπου μπορείτε να απολαύσετε τους φυσικούς ιαματικούς καταρράκτες και να εξερευνήσετε την περιοχή, ενώ για εκείνους που αγαπούν τη φύση, ο ”Μέλανας Δρυμός” στην πόλη της Έδεσσας, τριάντα χιλιόμετρα από τον Άγιο Αθανάσιο, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Στη θέα της τεχνητής λίμνης, των ερωδιών και των κύκνων θα ανταμοιφθείτε.

Έπειτα σε πολύ κοντινή απόσταση μόλις 34 χλμ αξίζει να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα, να απολαύσετε την φύση και την πανοραμική θέα στην λίμνη Βεγορίτιδα. Αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου πνεύματος με την αριστουργιματική θέα στην λίμνη και ακόμη να κάνετε ένα περίπατο στις όχθες της για να θαυμάσετε τα σπάνια πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Μια ακόμη μοναδική εμπειρία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι στην περιοχή Λουτράκι Αριδαίας σε απόσταση μόλις μίας ώρας μακριά, με τους σαγηνευτικούς καταρράκτες, τον ναό του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου και σε πολύ κοντινή απόσταση στο χωριό Όρμα μπορείται να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας στην παραδοσιακή πλατεία δίπλα στο ρύακι που την καθιστά μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς.

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Εάν είστε λάτρεις του καλού φαγητού μπορείτε να επισκεφθείτε την οικογενειακή ταβέρνα Καλύβα και να δοκιμάσετε αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, την ταβέρνα Καταφύγιο με την ιδιαίτερα παραδοσιακή και ζεστή ατμόσφαιρα γύρω απο το στρογγυλό τζάκι και με την ξεχωριστή παραδοσιακή του κάβα, η οποία φημίζεται για το πιάτο Ossobuco.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ/ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/ΜΝΗΜΕΙΑ

Μια αξέχαστη εμπειρία, αποτελεί μια εξόρμηση στις λίμνες των Πρεσπών, συγκεκριμένα στην μικρή και την μεγάλη Πρέσπα που βρίσκονται σε απόσταση μόλις δύο ωρών η μικρή και και τριών ωρών η μεγάλη. Οι δύο λίμνες που έχουν ονομαστεί επίσημα ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς  τα δάση οξιάς, οι καλαμιώνες, τα 260 είδη πουλιών, τα 23 είδη ψαριών και τα 1.300 είδη φυτών, οι πελεκάνοι, τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ιστορικά μνημεία της, τα βοσκοτόπια, η καλλιέργεια των φασολιών και το μωσαϊκό πολιτισμών καθιστούν την ακριτική περιοχή της Πρέσπας έναν υγροβιότοπο διεθνούς ενδιαφέροντος. Πρωτεύουσα των Πρεσπών, το χωριό Άγιος Γερμανός, χτισμένο ανάμεσα σε μικρά ποτάμια, το χωριό οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο ναό του 10ου αιώνα που κοσμεί στο κέντρο της πλατείας. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφέ με vintage διακόσμηση, ενώ υπάρχουν καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα και φυσικά, θα αγοράσετε φρεσκομαζεμένα φασόλια όλων των ειδών. Το πιο διάσημο μέρος των Πρεσπών αποτελεί ο Άγιος Αχίλλειος, με την πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650μ. που ενώνει το νησάκι με την στεριά. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αχιλλείου, μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας που έδωσε το όνομα στο νησί, καθώς και ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου. Αξίζει να επισκεφθείτε τα τοπικά καφέ και εστιατόρια για να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

– Μουσείο νερού Έδεσσα, Πάρκο καταρρακτών 

– Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Εδεσσας

– Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών (1860-1960) Παναγίτσας

– Λαογραφικό Μουσείο Παναγίτσας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΜΠΑΝΣΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Το BANSKO είναι ένα χωριό 9.212 κατοίκων στο όρος Πίριν της Βουλγαρίας, σε υψόμετρο 936 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο χωριό υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός ενώ αποτελεί ένα μεγάλο τουριστικό προορισμό ειδικότερα κατά την χειμερινή περίοδο, λόγω του ομώνυμου χιονοδρομικού κέντρου που διαθέτει άριστη οργάνωση και πολύ καλή ποιότητα χιονιού. Το υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται στα 2.560 μέτρα και το χαμηλότερο στα 1000 μέτρα. Το Μπάνσκο διαθέτει πίστες σκι 75 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το 35% απευθύνεται σε αρχάριους, το 40% σε έμπειρους και το 25% σε προχωρημένους σκιέρ και snowboarders. Το 80% αυτών των εκτάσεων είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνητού χιονιού. Το BANSKO αποτελεί μια εξαιρετική χειμερινή εξόρμηση με τις πολυάριθμες λίμνες, τα αιωνόβια πευκοδάση του και τις κορυφές των βουνών να δένουν μεταξύ τους αρμονικά και μαγικά. 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 • Ιαματικά λουτρά, Bansko
 • 4Χ4 Jeep Safari, Βανσκο
 • Εκδρομή στη Σόφια
 • Εκδρομή σε CASINO
 • Bόλτα για ψώνια στο Μπλαγκόεβραντ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το Μπάνσκο θεωρείται ο παράδεισος του σκί στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι άδικα καθώς το συνολικό μήκος των 18 πιστών και των μονοπατιών είναι 75 χλμ., τα οποία εξυπηρετούνται από 15 σύγχρονα λιφτ 22 χλμ. (8θέσια, 6θέσια, 4θέσια, 2θέσια, T-bars κτλ.). Μπορείτε ακόμη αν δεν σας ενθουσιάζει το σκί, να κάνετε πεζοπορία στο χιονισμένο τοπίο και στα καταπράσινα βουνά τις υπόλοιπες περιόδους. Ακόμη στην περιοχή αν είστε πιο τολμηροί μπορείτε να δοκιμάσετε το αλεξίπτωτο πλαγιάς!

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Όταν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει μια σας επίσκεψη στις παραδοσιακές ταβέρνες, όπου μπορείτε να δοκιμάστε μερικές απο τις σπεσιαλιτέ όπως το kapama το οποίο είναι ριζότο και κοµµάτια κρέατος ψηµένα στο πήλινο, το chomlek, ένα πιάτο με  κοµµατάκια από µοσχάρι µε κρεµµύδια, πατάτες, σκόρδο, κόκκινο κρασί σε πήλινο και το katino μια συνταγή με µικρά κοµµάτια µοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος τηγανισµένα µε κρεµµύδια, πράσα, πιπεριές, µανιτάρια, λευκό κρασί, σερβιρισµένο σε πήλινο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ / ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ

Αν βρεθείτε στην παλιά πόλη αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, αλλά και το αρχαιολογικό συγκρότημα στην περιοχή Pirin, που βρίσκεται μόλις 4,5 χλμ. μακριά. Εκεί δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου μπορείτε να θαυμάσετε ένα συνδυασμό από την πλούσια ιστορία και την παράδοση της περιοχής.

Το Μπάνσκο διαθέτει πλούσια ιστορία, για την οποία μπορείτε να μάθετε και να γνωρίσετε καλύτερα την παράδοση του τόπου με μιά σας επίσκεψη στο House Museum of Nikola Vaptsarov και στο Radonova House, Ethnic & Historical Museum, τα οποία είναι κάποια από τα σημαντικότερα μουσεία που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της ιστορίας της περιοχής. Επίσης εάν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να θαυμάσετε από κοντά, την διεθνή γκαλερί τέχνης η οποία βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής.